Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows Mac a wirusy ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Drizzzt1

Drizzzt1
  • 69 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:19

Słyszałem za na Maca nie ma wirusów chciałbym zweryfikować ta informacje I jesli np zainstaluje na MAcu Windowsa to czy wtedy jest możliwość zawirusowania Macbooka ?

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:23

Praktycznie ich nie ma, ale jeżeli są, to kompletnie nie groźne i tak "głupie", że nie należy się nimi przejmować ;) Jak zainstalujesz Winde na Macu to z Windy na Maca nic nie przejdzie... PS. Wybór Maca w moim przypadku był m.in przez brak wirusów.

#3 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:40

mac os co najwyżej jest nosicielem wirusów w wiekszosci przypadkow. W kilku przypadkach są to trojany, wirusy, które moga macowi zaszkodzić

#4 majkelo

majkelo
  • 161 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:42

Wirusy są pisane pod Windowsa, Mac i Linuksa. Nie jest również poprawnym twierdzenie, że "są głupie i nie należy sie nimi przejmować" - skąd wiesz, że włąśnie do sieci nie przenika nowo napisany wirus, który uśmierci Ci połowę danych na dysku i skierowany jest właśnie na Mac? Wraz ze wzrostem popularności Mac będzie też rosła ilość zagrożeń dla tego systemu - to naturalne.

#5 Drizzzt1

Drizzzt1
  • 69 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:59

ok ale z tego co zrozumiałem to jak zainstaluej na macbooki windowsa to i tak nie bede miał wirusów tak ?

#6 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 16:04

ok ale z tego co zrozumiałem to jak zainstaluej na macbooki windowsa to i tak nie bede miał wirusów tak ?

A niby to dlaczego ? Macbook a Mac os X to różnica - Niby co ma w sobie Macbook, że jak w nim zainstalujesz windowsa to nie będzie miał wirusów?

#7 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2010 - 16:18

Niestety, do uruchomienia wirusów z windowsa na maku będzie ci potrzebny emulator.

#8 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 08 grudnia 2010 - 16:20

Jeżeli będziesz miał na MacBook'u samego Widnowsa to będziesz miał wirusy, jeżeli będziesz miał Windowsa i Maca, będziesz miał na dysku Windosowskie wirusy które Mac OSX'owi nie zaszkodzą. Sam laptop MacBook nie ma nic do tego, tutaj chodzi o system pod którym są wirusy a pod którym ich praktycznie nie ma.

#9 Drizzzt1

Drizzzt1
  • 69 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 16:52

nie no ja rozumiem ze nie chodzi o laptopa :D chodziło mi własnie o to ;) ze jak na Win będą wirusy to nie będą wpływały na dyski z osx czyli mogę być spokojny :D

#10 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 17:19

Of course :)

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 18:14

nie no ja rozumiem ze nie chodzi o laptopa :D chodziło mi własnie o to ;) ze jak na Win będą wirusy to nie będą wpływały na dyski z osx czyli mogę być spokojny :D

No oczywiście że chodziło Ci o OSX, przecież to oczywiste i dlatego napisałeś Macbooka, zamiast OSX, tak? No to oczywista oczywistość, tylko kuźwa kto ma wiedziec co Ci tam po głowie chodzi.

#12 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 grudnia 2010 - 18:39

Wirusy są pisane pod Windowsa, Mac i Linuksa. Nie jest również poprawnym twierdzenie, że "są głupie i nie należy sie nimi przejmować" - skąd wiesz, że włąśnie do sieci nie przenika nowo napisany wirus, który uśmierci Ci połowę danych na dysku i skierowany jest właśnie na Mac?

bo taki wirus to właśnie wirus-debil. a jego autor może sobie powiedzieć "ha-ha, jestem zły" i tyle. a jak ktoś nie robi backupów to znaczy tylko i wyłącznie, że jest w stanie pogodzić się ze stratą pewnych danych. tyle.
są na tyle głupie, że proszą o hasło admina w 99%.

#13 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 19:09

unix istnieje ok. 40 lat jako serwery maja udziału ok. 80% i od początku wykryto ich ok. 4. W stanach 50/50 w UK również więc trudno powiedziec że przynajmniej tam nie sa popularne. Oczywiście ,że zagrożenie istnieje zawsze, tyle, że filozofia systemu UNIX z racji swojej odmienności od tego co reprezentuje windows i oprogramowanie do niego (patrz outlook i otwieranie -wraz z uruchamianiem załączników, autostart, itp,itd) pretenduje system win do roli systmeu ułatwiającego propagacje wirusów, sieć ms windows, pootwierane porty uważane a niebezpieczne, dużo gorszy monitoring zagrożeń - czyni win bardziej podatnym na wirusy niz systemu UNIXowe. Ocywiście globalna popularnośc jakoś tam wpływa, ale w mniejszym stopniu niz mogłoby się to wydawać. Jakos przez 40 lat wirusów na UNIXA praktycznie nie było. Dużym zagrożeniem są macra MS Office działające zarówno w win jak i na MAC OS, jak i aplikacjie javowe, ale póki co jest ich dosłownie kilka.

#14 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 08 grudnia 2010 - 20:36

Większość dyskutantów, oprócz pana imielskiego, wykazuje się dużą dozą optymizmu. Oczywistym faktem -przynajmniej dla mnie, a sprawdziłem to empirycznie, jest to, ze mając na kompie Apple, postawionego Windowsa, łapie się i kolekcjonuje wirusy. I one wcale nie ograniczają swego działania do partycji windowsowej! wcale, rozłażą się po całym dysku i jest im doskonale obojętne czy to Mac Os czy Windows. Zarażają po kolei i bez wyjątku, pliki doc i doxs, jotpegi i wejwy, makra offica, i macra open offica. Co prawda na leciwym juz Jaguarze pliki doc i macra były tak zainfekowane, ze uniemożliwiały prawidłowe otwarcie dokumentu! Skanowanie, spod PC z Windowsem wykryło ponad 130 trojanów i backdoorow w plikach offica Macowego! (ze względów ideologicznych, nie używam antywirusa pod Mac OS, ani Symanteca, ani MacAffe, ani Kaspesky) Zupełnie inna bajka to skuteczność i efekt działania takich wirusów na Mac OS, który jest znikomy dla systemu, wręcz nie zauważalny, ale jednak jest. Taki pałętający się po dysku trojan, czy inne ustrojstwo, może skutecznie obrzydzić prace z Officem, czy Firefoxem. A ponieważ pod Windowsem już zaobserwowano wirusy zaszyte w plikach typu jotpegie, bitmapa czy avi, to można sie spodziewać, ze pod Maczkiem one sobie tez leżakują i czekają na lepszy czas :)

#15 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:18

to jest kwestia w tym wypadku systemu operacyjnego i aplikacji niż sprzętu. Jak zainstalujesz windows to zmienisz system, a sprzet pozostanie ten sam. Windows (przynajmniej na dzien dzisiejszy) jest bardziej narażony na wirusy niz mac os

#16 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 08 grudnia 2010 - 23:10

Być może, to efekt mojej ułomnej inteligencji, ale naprawdę sadziłem, ze rozmawiamy o OS-ach, a nie o sprzęcie. Albowiem, jak mniemam, choć może jestem w błędzie, to sprzęt do Mac OS-a a Windowsa niczym się od siebie nie rożni. No dobra, designem obudów :)

#17 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 02:37

dokładnie -a poza tym przesyłamy w prezencie naszym kolegom i koleżankom w prezencie pod windowsy - gdzie czują sie jeszcze lepiej

---------- Wpis dodano o 01:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:33 ----------

co prawda wirusy zarażające sam system UNIX to rzadkość, ale niejednokrotnie aministratorzy serwerów opartych o UNIXA, LINUXA
maja problemy z atakami na serwery www , wstrzykiwanie kodu, modyfikcje kodu. w windowsach w takich przypadkach czesto dochodzi do zarażenia systemu, w Linuxach i unixach jest to problem marginalny, aczkolwiek rootkity potrafią się zagnieżdżać i w tych systemach

---------- Wpis dodano o 02:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:38 ----------

troche się rózni - biosem i efi :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych