Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podłączenie pianina do Maka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MxK

MxK
  • 335 postów
  • SkądBaltic Coast

Napisano 08 grudnia 2010 - 00:34

Witam, W jaki sposób, jakim przewodem powinienem podłączyć cyfrowe pianino, aby widzieć je w GarageBand?

#2 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2010 - 00:53

Przez porty MIDI. Używając interfejsu MIDI-USB, np. takiego: ESI MIDIMATE II - Interfejs MIDI na USB. (1339443862) - Aukcje internetowe Allegro

#3 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 08 grudnia 2010 - 01:51

... i dzięki temu Twoje pianino cyfrowe zamieni się w klawiaturę sterującą, a modułem brzmieniowym będzie komputer. Możesz w inną stronę - sprawdź jakie wyjście dźwięku ma Twój keyboard (zapewnie duży jack) i kup kabelek duży jack-mały jack(stereo). Wtedy będziesz mógl nagrywać dźwięki wydobywające się z Twojego pianina a komputer będzie funkcjonalnym odpowiednikiem magnetofonu, z mnóstwem dodatkowych funkcji. Pa.

#4 MxK

MxK
  • 335 postów
  • SkądBaltic Coast

Napisano 08 grudnia 2010 - 12:58

Gwoli ścisłości: duży jack - mały jack z czego ten mały będzie wtykany do wyjścia na mikrofon?

#5 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 08 grudnia 2010 - 14:29

Gwoli ścisłości to MBPro ma wejście i wyjście dźwięku na poziomie liniowym a nie mikrofonowym, ale właśnie o tą "dziurkę" chodzi. ;)

#6 andreas

andreas
  • 12 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 14:42

Gwoli ścisłości - niektóre MBP nie mają wejścia Audio

#7 Jeremy

Jeremy
  • 378 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 grudnia 2010 - 14:55

Gwoli ścisłości :) Podłączenie midi-usb daje Ci możliwość edycji dźwięków na poziomie komputera, zmianę barw dźwięku, tempa, zapis nutowy i wszystko inne, co daje midi. Podłączenie jack-jack da Ci "tylko" możliwość nagrania dźwięku i pracy nad nim, jak nad zwykłym wavem, ale pewnie to wiesz ;)

#8 MxK

MxK
  • 335 postów
  • SkądBaltic Coast

Napisano 08 grudnia 2010 - 15:12

Ależ to uściśliliście - wszystko wiem, dzięki.

#9 Larry_Nash

Larry_Nash
  • 150 postów

Napisano 01 stycznia 2011 - 20:59

Gwoli ściślejszej ścisłości - ja w swoim MPB 13" mam tylko jednego jacka, ale w systemie wybieram, czy robi on za wejście czy też wyjście. :)

#10 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 listopada 2011 - 10:00

Przepraszam za wykopalisko, ale ja w temacie - chciałbym podłączyć swoje pianino Yamahe CLP-370 do iMaka. Tylko małe pytanie. Czy kabel wymieniony w temacie da radę? Chodzi mi o lagi pomiędzy wciśnięciem klawisza a uzyskaniem dźwięku na kompie - zwłaszcza gdy utwór jest szybki i wymagający. A może coś się zmieniło w temacie i możecie coś innego polecić. Chińszczyznę za 15 zł z Allegro juz mam. Niestety lagi są niesamowite a to tylko kabel z jakimś tam pizdrykiem pośrodku.

#11 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 17 listopada 2011 - 12:39

kabel to kabel, nie generuje lagow :) z reszta czy to takie istotne przy nagrywaniu? .

#12 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 listopada 2011 - 00:55

mi nie chodzi o nagrywanie, tylko o przesyłanie sygnałów MIDI z pianina do maka, aby np skorzystać z sampli z jakiegoś modułu brzmieniowego.

#13 humanoidal

humanoidal
  • 287 postów

Napisano 18 listopada 2011 - 03:54

pisales o kablu, nie zauwazylem zeby mac mial wejscie midi.... moze zdradzisz jakiego uzywasz interfejsu midi? moze to z nim jest problem? moze sterowniki do niego?

---------- Wpis dodano o 03:44 ---------- Poprzedni wpis dodano o 03:38 ----------

potrzebujesz przynajmniej cos takiego: E-MU X MIDI 1x1 TAB INTERFEJS MIDI MusicExpress (1916611373) - Aukcje internetowe Allegro

---------- Wpis dodano o 03:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 03:44 ----------

chociaz polecam to, przyda sie na przyszlosc :) Interfejs audio M-Audio Fast Track Pro (1937807917) - Aukcje internetowe Allegro tylko musisz jeszcze zainwestowac w kabel midi :P

#14 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 listopada 2011 - 07:52

Może źle się wyraziłem - chodzi mi oczywiście o kabel MIDI-USB. Ten kabel który wymieniłeś wygląda na to czego potrzebuję. Interfejsem raczej się nie zainteresuję (koszt niewspółmierny do tego co chcę osiągnąć).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych