Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wolfenstein: Enemy Territory - wersja dla Mac OS X !!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
109 odpowiedzi w tym temacie

#26 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 03 marca 2007 - 22:12

Z własnego doświadczenia domyślam się, że któryś z poprzednich serverów dowalił Ci pliki, które namieszały w całej grze. Spróbuj wywalić ostatnie dodane pliki .pk3 w ~Library/Application Support/Wolfenstein ET/ .

#27 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 22:28

No nie wiem, zainstalowałem wczoraj wieczorem ET i od razu żaden nie działał... dopiero po kilku próbach jeden zaskoczył, a jak wyszedłem z niego i chciałem do innego to znowu to samo.

#28 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 03 marca 2007 - 22:36

Jak Ci pokazuje X.xxb to znaczy że łączysz się z serwerem który już pracuje pod wersją ET 2.60b. Nie pozostaje nic innego jak zaktualizować ET.

#29 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 marca 2007 - 23:39

Czyli 2.60b, jest nowsze od 2.60 ? Wydawało mi się, że 'b' w tym wypadku oznacza 'beta' A tak btw, jak zupdate'ować ET ?

#30 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 04 marca 2007 - 00:02

Wersję 2.60b można np pobrać stąd Na samym dole ekranu jest wersja na MacOS X. Z instalacją myślę że sobie poradzisz bez problemu.

#31 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 marca 2007 - 01:07

Nie rozumiem jeszcze tylko, dlaczego jak chce wejść na jakiś serwer, mapa wczytuje się dobre 10 minut... pokazuje że coś ściąga... w sumie z 60 MB na każdą mape...

#32 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 04 marca 2007 - 01:27

To jest tak że na niektórych serwerach nie są standardowe mapy. Często się zdarza że mapy są ubogacone np grafikami na ścianach obiektów, nowymi dźwiękami itp. Jak więc wchodzisz non stop na różne serwery może się zdarzyć że za każdym razem trzeba coś dograć.

#33 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 marca 2007 - 14:44

Aha, w takim razie jak sprawdzić które serwery są standardowe ??

#34 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 04 marca 2007 - 20:40

A tego to ja nie wiem :( Po prostu zawsze grałem na tych samych serwerach, więc jeśli nawet coś musiałem dograć to tylko przy pierwszym uruchomieniu na danym serwerze. Zresztą już od dość długiego czasu nie gram w ET. Teraz męczę TrueCombat Elite, jest to dodatkowy mod do ET, przypadł mi do gustu ze względu na większy realizm gry.

#35 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 05 marca 2007 - 22:50

To jest tak że na niektórych serwerach nie są standardowe mapy. Często się zdarza że mapy są ubogacone np grafikami na ścianach obiektów, nowymi dźwiękami itp. Jak więc wchodzisz non stop na różne serwery może się zdarzyć że za każdym razem trzeba coś dograć.

Tak, większość serwerów dodaje coś od siebie, a wszystkie te dobrodziejstwa są przechowywane jak już wcześniej pisałem w ~nazwa_użytkownika/Library/Application Support/Wolfenstein ET/.

Dołączona grafika

Foldery w szarej ramce są "standardowe". "Etmain" i "pb" są od czystej instalacji gry. "Etpro" pojawia się po doistalowaniu go aby grać na serwerach z xpsave i innymi przydatnymi funkcjami. Pozostałe foldery są mod'ów do gry (polecam noquarter :) ).

Nadmiar plików modyfikujących wygląd menu oraz im podobnych nie wpływa dobrze na komfort gry (często dostaje się komunikaty, że nasza kopia RTCW:ET nie jest "czysta" przy próbie połączenia z serwerem i wracamy do menu wyboru serwerów), a przejście z menu do menu wywołuje często zmianę skórki na koleją... więc polecam od czasu do czasu wywalenie części plików pk3 z "etmain", "etpro" oraz pozostałych folderów (oprócz "pb" {!}), które uważamy za odpowiedzialne za chaos oraz zbędne.

pb - punkbuster, program sprawdzający czy nie ma w grze modyfikacji umożliwiających oszukiwanie w grze.

Aha, w takim razie jak sprawdzić które serwery są standardowe ??

Chyba się nie da tak do końca sprawdzić, które są jakie. Można próbować rozpoznać po nazwie (jeśli posiada informacje typu "ET PRO server" lub "noquarter mod" od razu wiadomo o co chodzi :) ). Jeśli brakuje obrazka mapy po zaznaczeniu serwera oznacza to konieczność ściągania map i kto wie czego jeszcze. Też w opcjach filtrowania można wybrać typ serwera, ale nigdy nie można mieć 100% pewności, że serwer jest taki za jaki się podaje.

Pozdrawiam
SoleJunior

#36 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 marca 2007 - 11:26

Nadmiar plików modyfikujących wygląd menu oraz im podobnych nie wpływa dobrze na komfort gry (często dostaje się komunikaty, że nasza kopia RTCW:ET nie jest "czysta" przy próbie połączenia z serwerem i wracamy do menu wyboru serwerów), a przejście z menu do menu wywołuje często zmianę skórki na koleją... więc polecam od czasu do czasu wywalenie części plików pk3 z "etmain", "etpro" oraz pozostałych folderów (oprócz "pb" {!}), które uważamy za odpowiedzialne za chaos oraz zbędne.

Miałem dokładnie taki problem. Coś, w stylu "Unable to find .pk3 files to correctly connection to server"
Mam poprostu wywalić te niestandardowe rzeczy ?
Do tego moje okno wygląda troche inaczej... nie mam PB i ET PRO... skąd mam wiedzieć które pliki są nowe, skoro nic tu nie widać ?
Dołączona grafika

#37 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 06 marca 2007 - 20:13

PB to skrót od PunkBuster. Sporo serwerów wymaga włączenia tej nakładki. Powinna być w pakiecie instalacyjnym ET, tylko trzeba ją osobno zainstalować. Natomiast ETPro to jest chyba mod do ET i powinien się sam zainstalować po połączeniu z serwerem gdzie taki jest akurat wykorzystywany. Do aktualizacji PB polecam programik z tej strony. Znikną przynajmniej problemy z aktualizacją PB.

#38 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 06 marca 2007 - 20:40

Screen pokazuje, że jesteś w folderze gry. Jak pisałem wcześniej pliki o które chodzi znajdują się standardowo w: ~nazwa_użytkownika/Library/Application Support/Wolfenstein ET/ Ostatecznie możesz w spotlight wpisać: "pk3", "wolfenstein ET" , "etmain" lub "etpro".

#39 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 marca 2007 - 23:21

Z Punk Busterem nie mam kłopotów bo często gram w AA i musze aktualizować.. problem w tym, że ciągle ET ma jakieś problemy :( a to nie może załadować pk3 a to nie ta wersja itd. itp. Czy nie ma żadnego sposobu żeby ET pokazywał serwery które są zgodne z moją wersją ? I czym się różni w grze: Campain od Objective ? Jak dla mnie teoretycznie nie powinno być różnicy... chodzi o to, że w kampani trzeba wykonać konkretne zadanie jak np. zniszczyć czołg, a w objective pozabijać wszystkich jak leci ?

#40 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 07 marca 2007 - 20:05

Campain od Objective ? Jak dla mnie teoretycznie nie powinno być*różnicy... chodzi o to, że w kampani trzeba wykonać*konkretne zadanie jak np. zniszczyć*czołg, a w objective pozabijać*wszystkich jak leci ?

Różnica jest i to zasadnicza. W Campain zaliczasz wszystkie dostępne mapy, natomiast w Objective jest tylko jedna mapa na której się walczy. Tak więc jak się skończy czas, ewentualnie Alianci osiągną cel misji to w Campain przejdziesz do następnej mapy a w Objective walka zacznie się od nowa znów na tej samej mapie. No chyba że admin zmieni, mapy.

#41 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 12 marca 2007 - 12:02

Dzisiaj chciałem pograć w ET ale po włączeniu gry okazało się że nie ma dźwięku. Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?

#42 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 12 marca 2007 - 22:49

Mi się nie przytrafiło... (no może raz jak zapomniałem, że wyciszyłem głośniki, ale to się nie liczy ;) )

#43 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 15 marca 2007 - 22:37

Racja, to się nie liczy Dodam tylko że sprawdziłem głośniki jako pierwsze

Problem rozwiązany. Powodem braku dźwięku było przestawienie przez jakiś program częstotliwości próbkowania (chyba tak to się nazywa) sampli na 96000Hz. Teraz mam ustawione 44100Hz i jest OK. Zresztą piszą o tym tutaj
Kurcze, dobrze że znalazłem ten link bo już zbierałem siły do reinstalacji systemu.

#44 grzesiek

grzesiek
  • 128 postów
  • Skądlublin

Napisano 16 marca 2007 - 19:37

ja mam problem: zrobilem updaty z 10.2 do 10.2.8 tak jak jest wymagane i: wyswietla mi sie komunikat (dolaczylem w zalaczniku :P Aha moj komputer: powermac G4 2x867mhz ram:2048 radeon 9000 64mb moim zdaniem powinno to wystarczyc, przeciez wiele mniejsze sa wymagania dla tej gry !!

#45 Carll

Carll
  • 119 postów
  • SkądChorzów

Napisano 18 marca 2007 - 13:11

taki sam komunikat maialem na 10.2.8 a wczesniej przy ladowaniu gry pokazywal sie pomaranczowy ekran w wywalalo ten sam komunikat zmienilaem system na 10.3 i dziala bez problemu

#46 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 18 marca 2007 - 13:43

Ja mam zawsze pomaraczowu ekran przy włączaniu Wolf:ET :) , ale nie wykrzaczył się jeszcze takim komunikatem przy ładowaniu. Kilka razy wysypał się na ściąganiu plików z jakiegoś serwera, ale nie przy włączaniu.

#47 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 09 czerwca 2007 - 19:42

Jest wersja 2.60D. To wersja UB, więc powinna działać na mac'ach z prockami PPC, jak i intelo-mac'ach. Czy może ktoś sprawdzić, czy
działa pod 10.3 na PPC ? U mnie nie chce nawet plik dmg otowrzyć. Komunikat brzmi "Corrupt image". Nie wiem czy na pewno źle mi się ściągnął plik (ściągałem dwa razy), czy po prostu na panterze ma nie działać...

#48 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 12 lipca 2007 - 14:45

Jak masz PPC to nie instaluj 2.60d :!: Wlasnie sobie zainstalowalem i odkrylem ze 90% serwerow calkowicie odmawia wspolpracy z tym modem (w tym takze najlepsze polskie: Lama ISP, ET Neostrada World, Gamesnet.pl i UPC). Wlasnie zasysam (bo usunalem) wersje 2.60b. P.S. Marcin G, przymierzam sie do modernizacji swojego maczka, aby mial takie parametry jak twoj i w zwiazku z tym mam pytanie. W jakich detalach grasz w ET i ile FPS Ci wyciaga (lub ile FPS i w jakich det. wyciaga Ci w Q3 - po wlanczeniu Q3 wcisnij tylde (~) i wpisz (bez cudzyslowow) "timedemo 1" po czym wcisnij tylde jeszcze raz i wejdz w menu demos, tam kliknij pierwsze (i chyba jedyne) demo i poczekaj az sie skonczy, wtedy wcisnij tylde jeszcze raz i zobaczysz ile fps Ci wyciaga komp.

#49 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 postów

Napisano 12 lipca 2007 - 22:01

Mnie przy wersji 2.60b4 wywala często z serwerów przez punkbustera twierdzącego, że mam niekompatybilną wersje. Stąd próba zainstalowania nowej wersjii. Obstawiam, że po roku grania powinienem na czysto przeinstalować gre i męczyć się ze ściąganiem map na nowo.... Z polskich serwerów często odwiedzam Fatalny Młyn.

#50 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 16:22

Ja zeby mi gra plynniej chodzila przeinstalowalem przedwczoraj system i... bez wzgledu na rozdzialke (640x480, 800x600, 1024x768 i detale: minimalne, srednie, wysokie) mam ok. 25 fps.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych