Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki router do Apple ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:39

Witam!

Mam internet z Pulnet ( kablowy ) 8 mb/s, chciałbym kupić do niego jakiś router:
1) Jaki router polecacie do iPada, iPhona i Macbooka pro ?
2) Co z prędkością internetu, jaka by była po routerze, skoro teraz mam 8mb/s ?

P.S.
Cena nie gra roli ( w miarę rozsądku :D ): Tak do 700zł

---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:38 ----------

Mieszkam w mieszkaniu w bloku.

#2 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:51

AirPort Extreme. Mam, polecam działa świetnie

Ewentualnie tu http://myapple.pl/ja...r-do-netii.html i tu http://myapple.pl/in...-neostrady.html tylko nie potrzebujesz ADSL wystarczy sam router + AP, firmy te same (jeżeli wtyczkę masz RJ45 czyli zwykłą sieciową, jak RH11 ti już musisz mieć z ADSLem). BYŁO WIELE RAZY WYSTARCZY UŻYĆ WYSZUKIWARKI

sorry za duże i pogrubione litery ale piszę to samo już 3 raz dzisiaj...:/

#3 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 12:13

#4 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 12:40

Witam!

Mam internet z Pulnet ( kablowy ) 8 mb/s, chciałbym kupić do niego jakiś router:
1) Jaki router polecacie do iPada, iPhona i Macbooka pro ?

P.S.
Cena nie gra roli ( w miarę rozsądku :D ): Tak do 700zł

---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:38 ----------

Mieszkam w mieszkaniu w bloku.

Możesz pomyslec o time capsule - natywna obsługa DSL - jesli masz kablówkę to duża szansa, że masz DSL - ( w przypadku aDSL działa jako bridge)
kilka pieczeni na jednym ogniu - system backupowy bezprzewodowy lub przez ethernet, airport (dual band m.in. 802.11/n 5GHz/2.4GHz), dysk sieciowy, router z funkcą firewall itp,itd) Obsługa jednoczesna 50 userów.
Możliwośc podłączenia drukarki lub następnego dysku archiwizującego poprzez USB.
Oczywicie, że są lepsze/gorsze rozwiązania - nie jest moim celem reklamowanie TC i polemika co jest lepsze - ja nie narzekam. Codzienne automatyczne bezprzewodowe backupy to duża wygoda -tyle, że nie będzie to kosztować 700zł

Możesz tez pomyslec np. o netgerze z funkcją Wf-Fi.- dużo zależy czy twoja kablówka to DSL, czy aDSL - nie stanowi to jakiegoś problemu wielkiego, ale ma to wpływ na optymalne rozwiazanie i pełne wykorzystanie zakupiongo routera

#5 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:00

A co powiecie o AirPort Express ?

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:03

Kup urządzenie sieciowe jakiegoś uznanego producenta np Linksys w okolicach 300zł i zapomnij o nim. Ja bym się nie bawił w applowski sprzęt w tej kwestii bo jedyne co go wyróżnia to cena :)

#7 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:04

Co z prędkością internetu, jaka by była po routerze, skoro teraz mam 8mb/s ?

#8 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:05

tyle, że jesteś ograniczony do WiFi.

#9 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:05

ale nawet jak podłącze router to prędkość będę mieć 8mb/s ?

#10 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:06

Kup pierwszy lepszy router Linksysa, Dlinka Netgear lub Belkin. Nie ma sensu wydawać tyle kasy na routery Apple, sam mam Time Capsule - owszem jest OK ale jak wyjdę do salonu, to mam problemy z netem - zasięg mam na MAX ale gubi pakiety... i nie da się korzystać z Internetu. Co ciekawe, zwykły router Netgear WGR-614 w tej sytuacji daje radę normalnie. Sygnał z TC zabija jedna nośna ściana i podziałka między kuchnia a pokojem, w którym jest router.

#11 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:09

nie musisz sie o to martwić, chyba, ze klika osób jednoczesnie korzysta w Twojej sieci). 8Mb/s to pryszcz

---------- Wpis dodano o 13:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:07 ----------

lekka przesada, że tylko cena. Ma swoje zalety. Ale tak jak napisałem nikogo nie mam zamiaru przekonywac. Są lepsze/gorsze rozwiazania - ja jestem zadowolony z TC

#12 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:09

nie musisz sie o to martwić, chyba, ze klika osób jednoczesnie korzysta w Twojej sieci). 8Mb/s to pryszcz

Czyli będę mieć 8mb/s Ok.

A i jeszcze jedno: Trzeba konfigurować iPada czy coś w tym stylu, aby działał na nim internet z routera ?

#13 dymekkk

dymekkk
  • 582 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 13:16

Szukasz swojej sieci w opcjach ipada, podajesz haslo i sie laczysz. Nie ma w tym zadnej filozofii ;)

#14 manner

manner
  • 119 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 07 grudnia 2010 - 12:59

konfiguracja iPada to pryszcz - ważne żeby dobrze skonfigurować router ;) jesli masz same Apple w domu i odpowiednią ilość kasy - weź AirPort Extreme. będzie prościej.

#15 Pavulon_

Pavulon_
  • 142 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 stycznia 2011 - 23:15

podepnę się trochę pod temat (nie lubię dublować bez powodu) od kilku lat używam routera d-link di-524. Generalnie wszystko jest z nim ok oprócz zasięgu. Po lekkich modyfikacjach sprzętu w mieszkaniu zasięg gubi w dwóch pokojach (oddalone od routera o około 15-20m) oddzielonych ścianą lub max dwoma ścianami lub stropem. sprzęt to maki + ps3 + iphone (który juz wogole wariuje i wykrywa wifi raz na ruski rok) zdaje sobie sprawę ze router dlink ktory mam jest już leciwy i może być powodem gubienia zasięgu lub wogole nie znajdowania sieci. Czy ktoś mógłby polecić jakąś alternatywę która zapewni lepszy zasięg ? dzięki Pav

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 343 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 11:10

Zacznij od zmiany kanału. Może na tym sieje coś innego.

#17 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 04 stycznia 2011 - 12:30

Ja uzywam airport expressa, mam 3 urzadzenia wifi w domu, czasem dochodza maki i iphony kolegow + xbox i nie ma zadnych problemow ;) Muzyki slucham non stop po wifi juz. Nie mam zadnych urzadzen z ethernetem

#18 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 12:57

Kupuj smialo air port extreme.Szybkosc i prostota konfiguracji jest rewelacyjna.Trzymaj sie z daleka od linksysa, jesli chodzi o 5ghz to jest super,duzo lepiej od airport extreme, ale 2,4 ghz to porazka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych