Dzień dobry!
dziś zadaje pytanie ze wstydem się przyznając że moja wiedza nt sieci jest bardzo nikła..
brat wymienił neostradę (stary livebox już podobno nie będzie działał, czy może będzie?) na netię, wracam na święta to z chęcią podpiąłbym za nowym modemem (czy może zamiast modemu) jakiś router (nota bene sprzęt przyda się później tutaj na miejscu) i teraz rodzi się pytanie jaki router, o jakich parametrach, czy warto zastanawiać się nad n itd.:confused::???:
i czy mogę w nim zmienić nr maca na tego z mojego etherneta (wyeliminuję konieczność rejestracji nowego urządzenia w sieci akademickiej)?

router do netii
Started by
cognac
, 06 Dec 2010 09:31
2 replies to this topic
Posted 06 December 2010 - 09:31
Posted 06 December 2010 - 09:45
Jak chcesz podłączyć większą liczbę komputerów i działać na necie bezprzewodowo to zdecydowanie router. Jaki to już kwestia tego jaki potrzebujesz może być Tp-Link, D-Link czy Linksys. Ja tam zdecydowanie polecam Linksysa (choć może być najdroższy z nich wszystkich koło 200 zł średnio) ale z wielu korzystałem i jakoś tylko Linksys mnie nie zawiódł. Co do N to kwestia czy komputery, które będzie podłączał po wifi obsługują N. N daje większy zasięg a jak działa na 5 GHz to nie będziesz się bał, że inni sąsiedzi Ci zakłócą sygnał swoimi wifi. Z podpisu widzę, że Tobie napewno będzie śmigało na N bo masz maca ale bratu? Jeżeli chcesz wydać trochę więcej kasy to brałbym Linksysa z N, jeżeli chcesz się zmieścić w 100 zł to poszukaj jakiegoś Tp-Linka z N.
Oczywiście musi być to router z obsługą ADSL.
Rodzice znajomego korzystają akurat z Tp-Linka i są zadowoleni ja osobiście miałem 3 modele i wszystkie wieszały mi się jak diabli (może akurat takie moje szczęście, albo wina dużego obciążenia sieci przeze mnie)
Posted 07 December 2010 - 17:17
Mam pod netie podpiętego Pentagrama Cerberusa P6351, nie miałem z nim problemów. Działa w n i cena też w miarę przystępna.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users