Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

NUMBERS - problem z zapisaniem pliku.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 18:22

Może ktoś wie jak rozwiązać taki problem, chodzi o to że jak daję zapisz to na Biurku pokazuje się plik z rozszerzeniem numbers np o nazwie TEST, ale po chwili uruchamia się Stuffit i tak jakby rozpakowuje ten plik TEST, po czym powstaje katalog o takiej samej nazwie jak plik a w środku mam zamiast pliku głównego następujące pozycje pliki: buildVersionHistory.plist index.xml katalog QuickLook w którym znajduje się jeszcze: Preview.pdf i Thumbnail.jpg. Niestety nie ma właściwego pliku TEST w związku z czym nie mogę go otworzyć i cała praca jaka była włożona w ten plik znika. Owszem mogę dać exportuj do Excella lub pdfa, ale po jaką cholerę skoro nie mam takiej potrzeby. Może wie ktoś jak to zmienić aby pokazywał się normalny plik który mogę ponownie edytować w Numbers.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 18:43

A czy prawidłowy plik .numbers nie zostaje przypadkiem w Koszu? Wygląda na problem Stuffita. Odinstaluj dla testu i sprawdź.

#3 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 18:59

Nie ma go w koszu, to wygląda tak jak by został plik rozwalony na części i umieszczony we fragmentach w katalogu o tej samej nazwie.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 19:04

Wywal tego stuffita tak jak napisał ftpd i zobacz czy pomogło. Albo ustaw go aby nie rozpakowywał automatycznie plików, o ile da radę go tak ustawić. Bo tak się składa że *.numbers to plik zip tylko z innym rozszerzeniem. Sprawdź też czy nie masz czasem na Biurko ustawionej takiej czynności katalogu która rozpakowuje automatycznie pliki.

#5 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 19:17

Wyłączyłem w Stuffit Expanderze kasowanie plików po rozpakowaniu i dzięki temu główny plik zostaje na Biurku, ale tworzy się i tak ten cholerny katalog. Ze Stuffita korzystam bo jest darmowy , prosty w użyciu i wyłącza się po rozpakowaniu.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 19:51

Jest mnóstwo alternatyw ;-) Ale: czy przypadkiem plik .numbers nie jest przypisany do stuffita? Zobacz w Get Info.

#7 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 20:03

Jest przypisany do Numbers.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 20:09

Ok. Czyli stuffit jest nadgorliwy. Dwa rozwiązania: 1) zamienić stuffit na coś innego; 2) wyłączyć w stuffit powiązanie z .zip.

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 20:16

Nie wierzę żeby nie szło tego w nim wyłączyć. Sprawdziłeś "Czynność katalogów" na Biurku? Tak się dzieje tylko na Biurku czy w innych katalogach też?

#10 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 20:34

A gdzie się sprawdza te czynności katalogów? Jeśli można.

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:17

Odpowiadaj na pytania jak cię pytają. Tak jest wszędzie czy tylko na Biurku jak zapisujesz? A czynność katalogów znajdziesz klikając na katalogu i wybierając usługi => ustaw czynność katalogów.

#12 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:30

Tylko na Biurku. W czynnościach katalogów nie mam nic i nie są włączone. Co to oznacza???

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 22:18

Zakładam, że sprawdziłeś na dobrym katalogu, czyli ~/Desktop (Biurko). No to oznacza tyle że nie masz automatycznego rozpakowywania plików tam załączonego jakimś skryptem, a być może też stuffit tę czynność dodaje, nie wiem tego, próbuję po kolei wyeliminować różne rzeczy. Sprawdź jeszcze raz preferencje Stuffita, jego menu itp, czy nie ma tam opcji wyłączenia tego? Nie używam tego programu, ale aż mi się wierzyć nie chce żeby nie szło tego wyłączyć. Jak nie znajdziesz to wywal ten program, tylko tyle mi do głowy przychodzi.

#14 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 06 grudnia 2010 - 05:12

Wielkie dzięki za pomoc, wyłączyłem automatyczne wypakowywanie plików i teraz jest ok. Jeszcze raz dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych