Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Bowers & Wilkins P5 vs. Bose QuietComfort 3

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 05 December 2010 - 14:31

Witam!

Mam do Was dwa pytania. Liczę na odpowiedzi zorientowanych osób :)
Jaka jest różnica pomiędzy słuchawkami Bose QuietComfort 3 i Bose QuietComfort 15, prócz tego, że pierwsze są nauszne, a drugie naokołouszne. Które z nich są lepsze?

Które z tych słuchawek (Bose, B&W) kupić? Słuchawki B&W są piękne, ten pikowany czarny futerał, poprostu rewelacja, jednak nigdy nie miałem ich na uszach (może ktoś wie, gdzie jest możliwość ich posłuchania?). Z kolejki słuchawki od Bose (nie wiem czy 3, czy 15) miałem na uszach w iSpocie i funkcja redukcji szumów jest poprostu nie do opisania, to właśnie skłoniło mnie do zakupu jakiś dobrych słuchawek.

Chiałbym poznać Wasze opinie na temat tych słuchawek i dowiedzieć się jaka jest różnica pomiędzy dwoma modelami Bose.

Dziękuję bardzi i pozdrawiam,
Filip

Bowers & Wilkins P5:
Dołączona grafika

Bose QuietComfort 3:
Dołączona grafika

Bose QuietComfort 15:
Dołączona grafika

#2 zavader

zavader
  • 298 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 05 December 2010 - 15:47

Ja przymierzałem Bose 15 i 3, i zdecydowanie wygodniejsze były 15, choć system w nich zastosowany powodował że dziwnie bolały mnie uszy (to przez ten ich system wygłuszania dźwięków). Generalnie - faktycznie tłumią mega i grają świetnie, ale mam wrażenie, że niestety kosztem uszu. Tych drugich nie znam, ale nie podobają mi się na obrazku, wyglądają jak nauszniki od młota pneumatycznego ;]

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2010 - 17:53

Idź do sklepu gdzie jest możliwość wypróbowania w/w sprzętu i zadecyduj sam. Generalnie Bowers & Wilkins to klasa hi-end - oczywiście trzeba posiadać odpowiedniej klasy sprzęt grający aby poznać pełnię możliwości tych słuchawek. Zresztą wystarczy porównać na tych obrazkach wykonanie słuchawek, więc jeśli lubisz wydać kasę raz a dobrze na pewno nie pożałujesz zakupu B&W.

#4 Dawindyk

Dawindyk
  • 1 posts

Posted 05 December 2010 - 18:19

Witam!

Mam do Was dwa pytania. Liczę na odpowiedzi zorientowanych osób :)
Jaka jest różnica pomiędzy słuchawkami Bose QuietComfort 3 i Bose QuietComfort 15, prócz tego, że pierwsze są nauszne, a drugie naokołouszne. Które z nich są lepsze?

Zacznijmy od tego do czego Ci sa potrzebne te sluchawki? Sluchawki bose sa dzwiekowo kiepskie ale przyzwoicie tlumia dzwieki otoczenia. B&W sa ladne (chociaz to jest kwestia wzgledna)ale przecietne dzwiekowo. Jesli zalezy Ci na jakosci dzwieku to znajdiesz przynajmniej kilka lepszych sluchawek przenosnych (ath, denon, sennheiser wzglednie aiaiai)

#5 Babidi

Babidi
  • 330 posts
  • SkądJeżyce Terrorists

Posted 05 December 2010 - 19:12

Co do Bose, to jest to taka firma ,,patenciarska" z USA. Patentują różne efekty i upychają to w plastik za 20x tego co ma konkurencja, ale trzeba się zgodzić, że efekt jest. Efekt nie prawda. Posiadam Bose in ear, jak również wyżej wymienione QC3 wcześniej miałem QC15, mam także AA z podobną funkcją. Ja lubie QC3 dlatego, że jeśli posłuchasz 3 h to nie bolą uszy, u reszty efekty jak napisał kolega wyżej ściągasz i boli Cię głowa i uszy. Na trasach samolotowych jest to problem dlatego polecam mniejsze. Co do B&W to tutaj ważniejsze jest czego słuchasz i na czym. Ludzie jakoś jarają się, że kupią słuchawki pseudo hi-endowych firm i że ich jakość muzyki będzie super. Kupisz te słuchawki i pewnie podłączysz je do iphona, piosenka formatu mp3 i będziesz porównywał ,,jakość". Podleci kumpel ze słuchawkami monstera dr. Dre z podrasowanym basem i stwierdzisz, że Twoje to zło bo w porównaniu do Monstera nie mają basu. Mógłbym tak pisać i pisać... Jaki z tego morał? Jeśli zależy Ci na prawdziwym dzwięku ze słuchawek to musisz słuchać w domu dokupić słuchawki firm o istnieniu, których nigdy nie słyszałeś do tego wzmacniacze słuchawkowe jeszcze innych firm, których nie będziesz umiał wymówić nazw no i trochę uzbierać kasy myśle, że w 2 lata powinieneś uzbierać. Jeśli interesuje Cię kompresja słuchanie mp3 z iphona nie jaranie się jakością to wybierasz to co preferujesz czyli albo przesterowana góra albo średnica albo nissssskii basssss Dre itd. Ten post ma charakter z przymrużeniem oka i myślę, że kumaci będą wiedzieć o co chodzi a autor postu załapie, że wszelkie uwagi typu : tak Bose! Polecam , albo B&W nie hi-end? Babidi nie znasz się! - i tak nic nie wniosą. Ja słucham w łóżku na iPhonie, albo w podróży i QC3 nie męczą. Przy bieganiu słucham na innych bo nie paraduję w takich, a w domu na kolumnach. Pozdrawiam hejterów:)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2010 - 19:13

@Dawindyk Przeciętne dźwiękowo B&W:). W tej klasie słuchawek wszystko zależy od jakości nagrania i klasy sprzętu audio - więc jeżeli słuchasz byle jak nagranej (jakościowo) muzyki na "budżetówce" no to się nie dziwię takim opiniom jak Twoja. No więc aby się nie kłócić na forum "co lepsze" - lepiej wyrobić sobie opinię osobiście po odsłuchach niż "oceniać książkę po okładce".

#7 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 05 December 2010 - 20:40

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie wypowiedzi, pisałem trochę na szybko i nie dodałem kilku ważnych rzeczy.
Nie jestem audiofilem i nie zanosi się żebym nim został. Muzyki będę słuchał z iPhona 4, lub iPad'a, ewentualnie będę słuchawki czasem podłącza do MacBook'a Pro. To są moje 3 podstawowe odtwarzacze. Muzykę mam w większośći w MP3, chociaż mam kilka albumów .flac i domyślam się, że wtedy dźwięk byłby lepszy na tych słuchawkach, taże w takowe albumy bym się zapoatrzył.

Na słuchawki chciałbym wydać do tych 1500 zł, czyli tyle ile kosztują BOSE QC 3 w Polsce. Piszę tutaj z tym wszystkim, bo jakiś czas temu, po założeniu słuchawek BOSE QC w iSpocie poprostu zaniemówiłem... Nigdy nie miałem styczności z czymś takim... Każda piosenka brzmiała zupełnie inaczej, kompletnie nowy utwór... Bo krótkim przejrzeniu iSpotowej i Apple Storowej oferty zwróciłem uwagę na B&W, które zachwyciły mnie wyglądem. Jednak boję się, że w ten sposón w jaki ja słucham muzyki, większą frajdę będe odczuwał z BOSE...

Podsumowując, wolałbym kupić B&W, jednak boję się, że dla mnie nie będą one brzmiały tak dobrze jak BOSE.
Ciężka sprawa. Ktoś z Was słuchał tych B&W kiedyś?

---------- Wpis dodano o 20:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:32 ----------

PS: Raczej nie interesują mnie słuchawki denona lub jakiś nie znanych firm. Tak jak mówię, nie jestem audiofilem, lubię ładne rzeczy i chciałbym, żeby suchawki też ładnie wyglądały, typowe słuchawki z wyższej półki dla normalnego użytkownika.

Gdybym wiedział, że B&W będzie grało tak samo lub lepiej niż BOSE to bym odrazu je brał. Najgorsze jest to, że nie ma gdzie ich posłuchać. W BOSE zachwycił mnie ten system wyciszania i daletego zainteresowałem się słuchawkami, nie chciałbym np. kupić B&W i słuchając ich nie czuć tego czegoś, czegoś czego nie ma w innych słuchawkach...

#8 Babidi

Babidi
  • 330 posts
  • SkądJeżyce Terrorists

Posted 05 December 2010 - 21:41

B&W powinny mieć iSpoty tak jak Bose może akurat w jednym będziesz miał to i to, jak nie to dystybutor Audio Klan i sieć sklepów Top Hi-Fi & Video. Kup tak by Tobie się podobało i tyle:)

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2010 - 21:50

Jak to ma być do MP3 to odpuść sobie ten przedział cenowy - to tak jakby kupić mercedesa 600 do uprawy roli. Kup lepiej jakieś firmowe słuchawki z zakresu 100 - 200 złotych. To nie jest żaden obciach ani powód do kompleksów.

#10 michalspd

michalspd
  • 132 posts

Posted 05 December 2010 - 21:52

Do ipod, macbooka to nie warto ładować tej kasy, ja mam: Creative Aurvana Live! (popularnie CAL) Na wszelkich forach porównują je jakościowo do sprzętu za dużo większą kasę, dobrze się zgrywają z ipodem classic i macbookiem, naturalne i dosyć liniowe pasmo przenoszenia. Jeśli nie masz zapędów audiofilskich to zobacz je gdzieś w sklepie. Fakt że już na nich można odczuć drastyczną równicę pomiędzy flac, a mp3. O BOSE QC to raczej nikt się nie wypowiada dobrze na forach audiofilskich, raczej narzekają na zmianę charakterystyki dźwięku i marnie działający system usuwania hałasów. Skoro Ci pasuje ich charakterystyka to poszukaj lepiej jakiś innych serii (tańszych:), zazwyczaj o połowę) i pamiętaj że tego typu słuchawki grają dobrze dopiero po kilkudziesięciu godzinach grania (wygrzaniu się). B&W na pewno wytknie ci co najgorsze w jakości sprzętu i nagrań (odczujesz że mp3 to nie flac, a ipod to nie dobry wzmacniacz)

#11 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2010 - 22:04

Otóż to. B&W "całą prawdę ci powie", i dojdziesz do wniosku iż niewarte były wydanych pieniędzy skoro takie za 100 zł grają lepiej. Ano grają bo "nie mówią całej prawdy" o tym czego słuchasz. Ale jak sądzę nie jest Tobie ona do niczego potrzebna na sprzęcie i muzyce typu MP3, więc szczerze mówię - daruj sobie takie ambitne zakupy.

#12 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 05 December 2010 - 22:07

B&W na pewno wytknie ci co najgorsze w jakości sprzętu i nagrań (odczujesz że mp3 to nie flac, a ipod to nie dobry wzmacniacz)

Słuchawki B&W to akurat słuchawki dedykowane do iPodów i iPhonów więc przypuszczam, że właśnie tak będą skonstruowane, żeby dobrze się zgrywały z tym sprzętem i dobrze z nim brzmiały. Inna sprawa, że przeciętny użytkownik na sprzęt dobrze grający krzywi się, że jest nudny i ma mało basów i wysokich.

Porównywanie tych modeli BOSE i B&W mija się trochę z celem. BOSE to mistrz koloryzowania dźwięku i efektyzowania, B&W celują raczej w naturalny i otwarty dźwięk.

#13 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 posts
  • SkądMariew, PL

Posted 05 December 2010 - 22:50

Wysokiej a nawet dobrej klasy słuchawki potrzebują wysokiej klasy źródła dźwięku. Do przenośnych mp3 (w tym iP) uważam za bezsens wydawać 1500 - tu budżet można spokojnie ograniczyć góra 500, a i już za 200 można znaleźć odpowiednie. Snoby mogą kręcić nosem - moim zdaniem zupełnie wystarczy Sennheiser HD 555.

#14 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 06 December 2010 - 19:24

Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi! Jeszcze jedno, jaka jest różnica pomiędzy Bose QuietComfort 3 i Bose QuietComfort 15? Pozdrawiam

#15 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 06 December 2010 - 21:35

Słuchajcie, raczek skłaniam się ku Bose, jednak świdruję teraz cały internet i naprawdę, nie mogę znaleźć jakiś znacznych różnic pomiędzy tymi słuchawkami... Czy ktoś z Was mógłby mnie uświadomić lub pomóc znaleźć coś konkretnego? Bardzo dziękuję.

#16 maew

maew
  • 37 posts
  • SkądKrakow

Posted 06 December 2010 - 21:50

Witam, w te wakacje też miałem podobny problem i mój wybór padł na Monster beats by dr. dre solo HD. I jestem bardzo zadowolony muzyki słucham z iPada lub iPoda touch 4. B&W miałem okazje posłuchać w salonie apple w USA, i powiem szczerze jakość dzwięku porównywalna z moimi słuchawkami. Osobiście polecam ci monstery, ponieważ jestem bardzo bardzo zadowolony :)

#17 t.sikora

t.sikora
  • 657 posts

Posted 06 December 2010 - 22:17

Podsumowując, wolałbym kupić B&W, jednak boję się, że dla mnie nie będą one brzmiały tak dobrze jak BOSE.
Ciężka sprawa. Ktoś z Was słuchał tych B&W kiedyś?

---------- Wpis dodano o 20:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:32 ----------

PS: Raczej nie interesują mnie słuchawki denona lub jakiś nie znanych firm. Tak jak mówię, nie jestem audiofilem, lubię ładne rzeczy i chciałbym, żeby suchawki też ładnie wyglądały, typowe słuchawki z wyższej półki dla normalnego użytkownika.

Gdybym wiedział, że B&W będzie grało tak samo lub lepiej niż BOSE to bym odrazu je brał. Najgorsze jest to, że nie ma gdzie ich posłuchać. W BOSE zachwycił mnie ten system wyciszania i daletego zainteresowałem się słuchawkami, nie chciałbym np. kupić B&W i słuchając ich nie czuć tego czegoś, czegoś czego nie ma w innych słuchawkach...

w większości Apple Store w UK, Włoszech i US są słuchawkami wystawowymi, gdzie możesz na miejscu przekonać się o ich jakości
B&W w tym zestawieniu to niebo- reszta, to pułap co najwyżej latawca :)
miałem nie raz okazję słuchać B&W i sam zamierzam je kupić - jakbyś znalazł w dobrej cenie tj. ca 300USD, daj znać na PW
pozdro

#18 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 06 December 2010 - 23:05

Proponuję poczytać, można czegoś się dowiedzieć Questions about Bowers & Wilkins P5 Mobile Headphones - Apple Store (UK)

#19 radek96

radek96
  • 758 posts

Posted 07 December 2010 - 07:30

A jakie to mają być słuchawki otwarte/zamknięte typowe kompakty? Ja do iPhona używam AKG K450 i powiem tyle, że dźwięk dają w miarę dobry jakościowo jak na kompakty to super.

#20 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 07 December 2010 - 10:36

Jak widzę, kolega jest z Gdyni. Proponuję zadzwonić do Top Hi-Fi w Sopocie, Niepodległości 677/4 tel: 58 551-13-65 i jeśli mają te słuchawki na stanie, to wybrać się na odsłuch u nich w salonie. Firma jest bardzo zacna, obsługa kompetentna więc nie powinno być problemów.

#21 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 07 December 2010 - 15:50

Dzisiaj byłem właśnie w tym sklepie Top Hi-Fi w Sopocie i odsłuchałem B&W P5. Byłem również w iSpocie w Galeri Bałtyckiej w Gdańsku i odsłuchałem Bose QC 3. Słuchawki B&W brzmiały rewelacyjnie, koncert na głowie, nie do opisania... Bez porównania z QC 3, które mi się nie spodobały, a pozatym spadały mi z głowy...

Dowiedziałem, się także, że QC 15 tłumią zdecydowanie lepiej dźwięk od QC 3 i brzmią lepiej, jednak nie ma ich w gdańskim iSpocie i nie ma możliwośći ich zamówienia w taki sposób, aby można było je otworzyć w Gdańsku i odsłuchać. Jeżeli ktoś czytał moje poprzednie wypowiedzi, to właśnie QC 15 były słuchawkami, które miałem pierwsze na uszach i mnie tak zachwyciły...

Gdyby nie to właśnie, co napisałem wyżej, brałbym odrazu B&W P5... ale pamiętam jak się zachwycałe tymi QC 15, których teraz nie mogę odłuchać... Najgorsze jest to, że wtedy kompletnie się nie wsłuchiwałem w nie, bo nie nosiłem się z zamiarem ich zakupu...

Głowię się już od godziny... Jeżeli ktoś z Was wpadnie na jakikolwiek pomysł, jak mogę w trójmieście odłuchać słuchawki Bose QC 15 to będę ogromnie wdzięczny! Może ktoś z Was ma te słuchawki i byłby tak uprzejmy umówić się ze mną na kawę i mi je pokazać :)

Pozdrawiam serdecznie,
Filip

#22 Turbo

Turbo
  • 526 posts

Posted 25 December 2010 - 12:31

No i po wszystkim. Jestem szczęśliwy posiadaczem słuchawek Bowers & Wilkins, zacząłem wgrywać na iPhone'a muzykę w formacie Apple Lossless i powiem Wam, ze jest rewelacja. Słuchawk Bose mają przesterowany bas i przez jakiś czas może i fajnie to brzmi, ale potem sie nudzi. Polecam B&W P5! Pozdrawiam i dziękuję za wcześniejsze wypowiedzi. Jeżeli macie jakieś pytania, to chętnie odpowiem :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users