Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Minimalna temperatura pracy Mac'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Cyryl6

Cyryl6
  • 248 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 12:30

Jak pewnie każdy zauważył ostatnio temperatura na zewnątrz trochę spadła wraz z pojawieniem się śniegu. Posiadam Macbooka jak w podpisie i ostatnio jak wróciłem do domu gdy wyciągnąłem go z torby istat pokazywał 12C dla obudowy i tylko 15C dla dysku. Gdzieś wyczytałem że HDD maksymalnie w ciągu 1gdz powinien zmienić temperaturę o 10C. trochę się go boję zostawiać w samochodzie na pare gdz w temp. zewnętrznej -20C. Chcę wiedzieć na ile można sobie pozwolić przenosząc uśpionego lub wyłączonego mac'a czy też go używać w niskich temperaturach i jak jest z tym dyskiem czy większe skoki temperatury mogą mu zaszkodzić?

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 12:45

1.Temperatury pracy/przechowywania sprawdź sobie tutaj (wybierz z dostępnej listy oczywiście Twój model) Apple (Polska) - MacBook Pro - Dane techniczne modelu 15-calowego.
2. Wskazane jest aby każde urządzenie elektroniczne po zmianie temperatury otoczenia przd rozpoczęciem pracy - zaadaptowało się do niej. Jak przenosisz z "zimnego" do "ciepłego" - wewnątrz zbiera się para wodna (nie jakieś hurtowe jej ilości oczywiście), no i np. włączasz lapka - zimna elektronika się nagle w tej sytuacji nagrzewa więc prawem rozszerzalności cieplnej ..... .
3. Co do twardziela - szukaj informacji o zalecanych warunkach jego pracy na stronach producenta.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych