Kupuję na przełomie grudnia i stycznia dwa nowe identyczne monitory i mam do Was Pytanie...
Chodzi o Apple 27" LED Cinema Display. Czy warto "pochylać" się nad tym monitorem odnośnie prac z Final Cut Pro i Color?
Mój wybór już wcześniej padł na NEC 24" PA241W (12-bitowa tablica LUT oraz 12-bitowa korekcja gamma. ).
http://www.nec-displ...d=1887&tab=main
Na niekorzyść ACD przemawia: - odbijający ekran, słabe warunki kalibracji, gorsze przejścia tonalne.
Dlaczego zastanawiam się nad zakupem ACD ? Chodzi o ekran 27" i jego rozdzielczość, umiarkowaną cenę oraz to, że dwa identyczne monitory kupuję z nowym Mac Pro i dzięki temu mogę otrzymać lepszą ofertę (trzy produkty od Apple).
Co myślicie nad takim rozwiązaniem? Dwa monitory ACD 27" do Color i FCP? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawim
dvcam

Apple 27" LED Cinema Display vs NEC PA241W ?
Rozpoczęty przez
dvcam
, 03 gru 2010 17:15
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 grudnia 2010 - 17:15
Napisano 03 grudnia 2010 - 23:18
Co do efektu lustra jeśli nie masz ustawionego ekranu na wprost okna to nie masz o co się martwić ips i 338 cd/m2 w mojej 24 sprawdza się świetnie i nie mam zastrzeżeń do szkiełka a nawet jestem za ponieważ nie tylko chroni ale również dzięki temu kolory lepiej wyglądają i na dodatek o wiele łatwiej się czyści. (27 ma 375 cd/m2)
2560x1440 na 27 calach wygląda ślicznie, żadnej pixelozy czego nie można powiedzieć o 1920x1200 przy 24 calach do tego led cinema 27 jest wykonana w formacie 16:9 co nie jest jedynie plusem dla kinomaniaków ale wg. mnie przy takich programach jak z pakietu fcs sprawdza się lepiej niż panorama. Panorama może lepsza do programowania, przeglądania internetu i pdf'ów ale 16:9 ma też wiele swoich plusów.
Jeśli chodzi o kalibracje i inne pro modyfikacje, nie pomogę ponieważ od roku posiadania led cinema nic nie zmieniałem nigdy nie miałem zastrzeżeń, trochę używam fcs ale jakoś nie widziałem potrzeby podkręcania czego kolwiek, nie wiem jakie ty masz oczekiwania.
Co więcej mogę napisać, led cinema jest na pewno mega wygodnym monitorem szczególnie dla posiadaczy laptopów od jabłka. Wygoda,świetna jakość, wygląd.. Tylko nie wiem czy jest to monitor dla profesjonalistów czy tylko wypasiony ekran z super jakością dla każdego normalnego użytkownika i na pewno nie powstydził by się go żaden amator grafiki i post produkcji.
Na twoim miejscu założył bym podobny temat na Apple discussions, tam na pewno znajdą się osoby które już profesjonalne pracowały na takim sprzęcie.
Napisano 05 grudnia 2010 - 17:46
Czy warto kupić dwa ACD 27'' do FCS zamiast dwóch NEC PA241W? Cena podobna... Dalej drążę ten temat

Napisano 06 grudnia 2010 - 11:39
Jak nadal nie możesz się zdecydować to mam dla ciebie rozkminke:P Kup ACD 27" oraz Nec PA241W, wyślij mi ACD a ja podaruję ci moją 24" i myślę że to będzie najlepszy kompromis xD
A tak na serio;p Powiem tak, ja bym wybrał 27 cali a jakiś pro facio może ci powiedzieć że acd jest ok tylko to szkło.. I dla tego powinieneśwziąść wziąć Nec'a. Więc zastanów się czy to szkło tak naprawdę było by jakąś przeszkodą.
I nie bierz sobie za wzór do porównywania swojego mbp bo tam jest matryca TN i serio różnica jest kolosalna.
A tak na serio;p Powiem tak, ja bym wybrał 27 cali a jakiś pro facio może ci powiedzieć że acd jest ok tylko to szkło.. I dla tego powinieneś
I nie bierz sobie za wzór do porównywania swojego mbp bo tam jest matryca TN i serio różnica jest kolosalna.
Napisano 16 grudnia 2010 - 07:20
Jest jeszcze Dell U2711 (bardzo dobry i tańszy), osobiście używam ACD27 i nie mam najmniejszych problemów z "glossy", kolory są znacznie ładniejsze od tych, na MBP17mat, no i ta rozdzielczość, najbardziej wygodna imho.
Używam tego monitorka do web designu (Ps, Fl, Ai) oraz przy edycji wideo (Ae), szczerze polecam, jakbyś miał jakieś pytanka odnośnie w/w sprzętu, daj znać.
Napisano 16 grudnia 2010 - 08:48
Witam,
Poczytaj forum mva.pl o monitorach. Pod uwagę należy też wziąć miejsce pracy, pory dnia, rodzaj oświetlenia i jego jasność. Sama matryca to nie wszystko. ACD moim zdaniem to fajny monitor na biurko, jak już zostało napisane ma ładne kolory i dużą rozdzielczość. Pytanie czy chcesz mieć ładne kolory czy kolory możliwie najbardziej zgodne z rzeczywistością? Sprawa kolejna to nie widzę sensu kupować monitor z wyższej półki i pracować na ustawieniach fabrycznych bez kalibracji. Zastanawiałem się w listopadzie nad tym NEC'iem do obróbki zdjęć, jednak ja pracuję w domu, wieczorami przy słabym oświetleniu więc zrezygnowałem i kupiłem EIZO CG223W na matrycy VA.
Pozdrawiam
Paweł
Napisano 16 grudnia 2010 - 15:06
Czytałem mva od "pierwszego otwarcia". Teraz to mva 2. Obecnie skłaniam się do NEC PA271W lub opartego na tej samej matrycy ACD 27". Pozdrawiam.
Napisano 16 grudnia 2010 - 23:02
Hm... Według mnie to 27" ze względu na rozdziałkę do montażu i reszty rzeczy niewymagających tak bardzo dobrych kolorów, 24" do wymagających pod względem koloru + monitorek poglądowy CRT

Napisano 19 grudnia 2010 - 20:04
acd i poważna praca z kolorem to niemożliwe połączenie.
matryca to mały procent tego, co ma znaczenie jeśli chodzi o jakość monitora
NEC z serii PA to jedne z najlepszych w ogóle monitorów na rynku (sprzętowa kalibracja, 14bit lut, 10bit kolor i rewelacyjny układ dbający o równomierność podświetlania)
Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać - bierz PA271W
Sam używam PA241W (design/dtp i prace o krytycznym znaczeniu koloru) i ten monitor po prostu nie ma wad
Napisano 19 grudnia 2010 - 20:32
Pisałem o zaletach NEC PA271W :
- liniowość obrazu
- możliwości regulacyjne
- wysoka powtarzalność
- stabilizacja i kompensacja nierównomierności podświetlenia
Wady:
- wysoki punkt czerni
- wysokie wymagania odnośnie stanowiska pracy
Jeśli PA241W ma niski punkt czerni "?" to PA271W potrzebuje bardziej "wyśrubowanego" stanowiska (oświetlenie).
I nie jestem pewny czy w tym przypadku nie postąpię lepiej inwestując w ACD 27"? Ale wówczas ACD będzie monitorem do montażu VIDEO i już nie do koloru.
Dzięki biskup za zabranie głosu. Twoja opinia również dużo wnosi do tej dyskusji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych