Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro i NRV-10 (mixer po firewire m-audio) - potrzebna pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mBiuro

mBiuro
  • 3 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 22:33

Hey, oto moja historia :-) Konfiguracja: MacBook Pro 15'', i5, Max OS 10.6.5, logic studio 9, m-audio nrv-10 (firewire) Do tej pory dzialalem na MacBooku dwu-rdzeniowym i mialem tam kupionego logica studio 8 i podlaczonego do tego w/w mixer (NRV-10). Wszystko dzialalo bez zarzutu. Niedawno kupilem MacBooka Pro i skopiowalem cala zawartosc tamtego komputera na ten, jak Bog przykazal - wszystko sie ladnie skopiowalo tylko, ze niestety zauwazylem problem z audio. Calosc podlaczona jest byla tak jak dotychczas, czyli kabel firewire do dysku zewn. i z tego dysku do NRV-10. Probki w systemie, ze sie tak wyraze, graly dobrze, natomiast po uruchomieniu logica (skopiowanej 8-emki) niestety juz nie, albo dzwiek byl bardzo znieksztalcony albo nie gral w ogole. Po tym nie gralo juz tez mp3 w systemie playerem (nawet po zamknieciu logica). Reset komputera powodowal, ze po znowu audio gralo dopoki nie uruchomilem logica (wszystkie ustawienia w logicu byly poprawne, przynajmniej takie same jak dotad, czyli takie jak na MacBooku, gdzie zawsze wszystko gralo). Ok, pomyslalem, ze to wina tego skopiowanego systemu, wiec zaladowalem swiezy system i tym razem logica studio 9. Niestety w tej konfiguracji nie gra audio ani w 'systemie' ani w logicu po wybraniu urzadzenia NRV-10. Od razu uprzedze pomysly o skroceniu drogi do mixera kablem i pominieciu dysku - tak tez probowalem. Wszystko wyglada ok, mixer ma diodke niebieska, ktora sie zapala, gdy jest komunikacja firewire - diodka sie pali ale niestety nie wychylaja sie wskazniki na sumie gdy odtwarzam audio, ani tez nic nie slychac. Jestem bardzo zdziwiony i nie mam pomyslu co moze byc, bo mac jest ok, mixer tez nie jest najgorszy a mimo to nie gra - nie mam pomyslow co zrobic. Moze ktos mial podobny problem lub wie jak to rozwiazac. Z gory dziekuje za porady, pozdrawiam.

#2 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 08:09

napisz co Ci się wyświetla w MIDI/Audio Devices

#3 mBiuro

mBiuro
  • 3 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 11:09

wyswietla to co ma wyswietlac, czyli ma do wyboru nrv10 czyli multichannel integrated cos (nazwa tego nrv10) - wszystko wyglada w 100% w porzadku - mowie o preferencjach systemowych i tam ikonce Sounds (systemowej); chyba, ze mowisz o czyms innym jak np. m-audio ikonce w preferencjach systemowych w Inne; tam tez wszystko wyglada ok, nie ma zadnych bledow ani nic, zreszta nie ma tak za bardzo mozliwosci ustawiania niczego; ogolnie rzecz biorac: jestem super zdziwiony, bo nie widze, zadnego powodu dla ktorego nie mialoby to dzialac - na poprzednim MacBooku wszystko dzialalo jak nalezy...

#4 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 14:05

To spróbuj odinstalować drivery od m-audio, i działać na systemowych CoreAudio. Wejdź w Audio/Midi Setup i zobacz czy tam wszystko ok.

#5 mBiuro

mBiuro
  • 3 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 14:19

wtedy jest ok, wszystko dziala. Ewidentnie to problem z brakiem komunikacji pomiedzy nrv-10 a komputerem...

#6 jamircan

jamircan
  • 100 postów
  • Skąd------

Napisano 05 grudnia 2010 - 22:03

wtedy jest ok, wszystko dziala. Ewidentnie to problem z brakiem komunikacji pomiedzy nrv-10 a komputerem...

A możesz napisać coś o tym mikserze ?
Jak się sprawuje z logic , jaką mniej więcej masz latencję przy średnich projektach ?
Czy nie przycina i nie ma dropów ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych