Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zalany macbook pro i naprawa

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 Cabeleira

Cabeleira
  • 22 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 December 2010 - 21:55

znajomy zalal mi ostatnio maca przez przypadek - oddalem na gwarancje i okazalo sie ze nie naprawia go bo skumali ze zostal zalany -
tak wyglada zdjecie plyty glownej Yfrog Photo : yfrog.com/bcplytaglownaj

i teraz mam pytanie bo wycenili naprawe na 5 tysi i zastanawiam sie czy naprawiac go za ta cene (czyli wymienia mi plyte glowna prawdopodobnie) ale zachowam gwarancje ktorej mam jeszcze pol roku - chcialem jeszcze przedluzyc zreszta na kolejny rok.
Albo naprawic prywatnie za prawdopodobnie kilka stow ale trace gwarancje i nie moge jej przedluzyc i fakt ze zostanie to naprawione a nie wymienione. Obawiam sie ze przy naprawie prywatnej za jakis czas cos sie zwali co moze byc spowodowane tym zalaniem ;/

Co proponujecie i czy jest ktos z Was kto moze oszacowac strate ??
Dzieki za pomoc.

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 02 December 2010 - 22:24

Ale co Ciebie to obchodzi - znajomy wyskakuje z pieciu ptysiów i po sprawie.

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 02 December 2010 - 22:41

Przepraszam jak to możliwe by zalać płytę główną w Mac Pro? pytam się z czystej ciekawości, bawiliście się razem pod prysznicem?

#4 Cabeleira

Cabeleira
  • 22 posts
  • SkądGdynia

Posted 02 December 2010 - 23:47

chodzi oczywiscie o Mac booka pro ;p

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 02 December 2010 - 23:49

Oczywiście że tak, no a jak inaczej, to popraw tytuł i wątek.

#6 Cabeleira

Cabeleira
  • 22 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 December 2010 - 00:14

no wlasnie wszystko bylo by ok gdyby nie fakt ze znajomy nie ma 5tysi zeby zaplacic za to teraz ;/ albo zaplace i bede czekac nie wiem ile az mi zwroci co jest mega slaba opcja albo naprawi to on, a ja strace polroczna gwarancje - choc deklaruje sie ze zaplaci za naprawy ktore wyjada w ciagu roku. Czy zalanie moze spowodowac usterki ktore wyjda dopiero po kilku miesiacach uzytkowania naprawionej plyty ? albo roku np ? Musze miec jak najszybciej maca do pracy i zastanawiam sie co robic ;/

#7 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2010 - 00:19

Zależy na jaki serwis trafisz. Czasami naprawa może być zdecydowanie tańsza, a przy tym nie gorsza niż w autoryzowanym. Zawsze możesz spróbować wyczyścić alkoholem skorodowane ścieżki. Jeśli inny serwis nie będzie się zbytnio przyglądał, to masz szansę na naprawę.

#8 olafejs

olafejs
  • 1035 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 03 December 2010 - 00:21

Kredyt niech bierze, w/g mnie MBP jak i inny sprzęt Apple'a to nie zabawka, nie rozumiem jak można na laptopa wylać coś...

#9 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2010 - 00:22

Przecież wyraźnie napisał, że nie on wylał, tylko kto inny. Jeśli już wylewać to tylko wódkę, po tym jest duża szansa, że po wyschnięciu będzie działać :)

#10 Cabeleira

Cabeleira
  • 22 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 December 2010 - 09:07

Jeśli inny serwis nie będzie się zbytnio przyglądał, to masz szansę na naprawę.

Nie do konca rozumiem ? inny serwis ? oddalem do ispota i to juz oni wyslali do serwisu autoryzowanego.
W kazdym innym nieautoryzowanym trace reszte gwarancji i kolesie naprawiaja i chyba lepiej jak sie przyjrzy temu co na naprawiac.
Jesli naprawa zostala wyceniona na 5tysi to jest to chyba jednoznaczne z wymiana plyty glownej tak?

---------- Wpis dodano o 09:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:02 ----------

pozatym, czy plyta glowna do nowego mac booka pro (15') kosztuje naprawde 5tysi ?

#11 majkelo

majkelo
  • 161 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2010 - 09:25

Płyta nie kosztuje 5 tysi - to znaczy jej wyprodukowanie tyle nie kosztuje. Musi się liczyć z tym, żed to jest Mac i tutaj wszelkie naprawy są droższe.
Autoryzowany serwis zrobi prawdopodobnie tyle samo co i nieautoryzowany dobry serwis. Jednakże jeśli płyta jest uszkodzona w skutek zalania, to jej naprawa może być bardzo trudna. Autoryzowany serwis takie sprawy załatwia nową płytą, bo nie chce ryzykować, że coś się może skopsać po naprawie. Stąd jak sądzę cena...

Napisz na PW do mnie to podam Ci namiar na jeden serwis, który się specjalizuje w MacBookach. Z tego co wiem mają odpowiednią chemię do ratowania kompów po zalaniu.

#12 horyzont

horyzont
  • 1345 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2010 - 09:46

Przecież wyraźnie napisał, że nie on wylał, tylko kto inny. Jeśli już wylewać to tylko wódkę, po tym jest duża szansa, że po wyschnięciu będzie działać :)

Mam juz wśród swoich znajomych osobę która próbowała nauczyć White'a pić wódkę...skończyło się to na pracy bez baterii, bo jak wkłada baterię to przestaje mac działać - serwis powiedział - wymiana płyty.

#13 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 03 December 2010 - 10:51

Wymiana płyty w innym serwisie niż iSpot czy Cortland to ok 2000,-

#14 Cabeleira

Cabeleira
  • 22 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 December 2010 - 11:18

to o co tu chodiz skoro w innych serwisach wymiana plyty kosztuje 2tys, to jest przeciez 2,5 raza taniej. ;/

#15 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 December 2010 - 13:17

skontaktuj się z Macbooki.org - Serwis Komputerów Apple tam naprawisz komputer taniej, a na pewno będzie to dobrze zrobione

#16 pmoo

pmoo
  • 406 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 03 December 2010 - 23:54

Radzę się spieszyć, w przypadku zalania czas gra na Twoją niekorzyść.

#17 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 04 December 2010 - 00:50

Jest jeszcze kąpiel w wodzie destylowanej...

#18 pmoo

pmoo
  • 406 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 05 December 2010 - 19:39

Jest jeszcze kąpiel w wodzie destylowanej...

kokos nie siej herezji na forum bo ludzie potem powtarzają i wiedzą lepiej niż serwis bo super moderator tak powiedział.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users