Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aukcja świstak - podejrzane?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:29

Witam
Znalazłem na świstaku taką aukcję Apple Iphone 4 16GB - Polski Operator ORANGE!!! (11702725) i właśnie sie tak zastanawiam czy to przypadkiem nie jakiś wkręt? Napisane jest w aukcji że nie wysyła za pobraniem ani nie ma mozliwosci odbioru osobistego. To wzbudza we mnie pewne podejrzenia. W dodatku użytkownik nie ma żadnych komentarzy jeszcze wystawionych. Zabawiłem się w szpiega :-) i po jego numerze komórkowym znalazłem jego konto na allegro które jest zawieszone ale ma 26 komentarzy 100% pozytywnych. Co wy o tym myślicie? Brać czy nie brać...that is the question :idea:

#2 ptrq

ptrq
  • 812 postów
  • SkądOpole

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:33

Skoro masz jego numer telefonu, dlaczego nie zadzwonisz?

#3 nicp2

nicp2
  • 336 postów
  • Skądinąnd

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:35

smsowałem z nim z pytaniami dotyczącymi simlocka. Wydawał sie byc ok ale własnie to że tak podkreśla że nie wysyła za pobraniem ani nie ma odbioru osobistego to mnie troche zastanawia.

#4 radko93

radko93
  • 949 postów
  • SkądWrocLove

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:39

Powiedz żeby zrobił zdjęcie pudełka z dołączoną kartką z napisanym ręcznie tekstem "dla nicp2" i będziesz miał pewność czy ma telefon :)

#5 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:42

Jeżeli tak się upiera, że nie ma odbioru osobistego to ja bym uważał. Nie wiem jakie są teraz ceny na Allegro, ale 2100zł to też chyba nie jest jakaś wielka okazja...

#6 Baronik

Baronik
  • 395 postów
  • SkądOtwock

Napisano 03 grudnia 2010 - 08:24

Akurat sama kwestia braku odbioru lub wysyłki za pobraniem nie musi świadczyć o złej woli i próbie oszustwa, ale zawieszone konto na allegro powinno dać Ci do myślenia. Chyba nie warto ryzykować straty tak dużej kwoty, kiedy za 100 zł więcej można znaleźć egzemplarz od pewnego sprzedawcy?

#7 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 03 grudnia 2010 - 18:51

Z tego wynika jednoznacznie, ludzie sami proszą by ich oszukać. Skoro zawieszenie konta to mało, brak odbioru osobistego - tez nie wystarcza... to jakich chcesz dowodów aby upewnić się, ze nie warto od tej osoby kupować? Ja kupowałem i kupuje tylko osobiście. Jedyne na co godzę się w sprzedaży wysyłkowej, to kupowanie na Amazonie - ale tylko rzeczy od sprawdzonych, naprawdę sprawdzonych sprzedawców. Kiedyś kupując na Allegro - tylko odbiór osobisty - obecnie, Ebay, Gumtree - tylko osobisty... i powiem tyle, ze nigdy nie zostałem oszukany przez nikogo. Jaki w tym sekret? Nie zawieram podejrzanych transakcji.

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 19:09

Taki sprzęt najlepiej odebrać osobiście... Jeżeli nie ma takiej możliwości to wysyłka kurierem z opcją otworzenia paczki przy kurierze. Tak nawiasem mówiąc, jeżeli się ma 100% pozytywnych komentarzy i zawieszone konto to nie znaczy od razu, że ktoś próbował przekręcić kogoś na aukcji, czy coś... Niestosowanie się do regulaminu np. odwoływanie licytujących z innego powodu niż są podane w regulaminie skutkuje zawieszeniem konta. Ja np. dostałem takiego ostrzeżenie ;)

#9 zientekk

zientekk
  • 66 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 19:32

Jak od niego kupisz to pozniej nie pisz tu ze Cie oszukał i jak mamy Ci pomoc. Ja w zyciu bym nie wyslal nawet 500 zl takiemu kolesiowi !

#10 godylek

godylek
  • 48 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 grudnia 2010 - 20:38

Jest taka konkurencja, tyle ofert, po co ryzykować? Masz tyle przesłanek do rezygnacji z zakupu, a jednak dalej rozważasz zakup? To już lepiej ryzykować na allegro, bo tam chociaż chciała odszkodowanie POK, a na świstaku tego nie ma. Ja bym odpuścił, może ewentualne kupiłbym z możliwością pobrania + sprawdzenia przesyłki przy odbiorze.

A co do niezawodności odbioru osobistego :) Informacje o Użytkowniku krzysztofluczak2 - Aukcje internetowe Allegro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych