Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook, otoczenie sieciowe oraz udostępniona drukarka

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 02 grudnia 2010 - 11:37

Na początek witam wszystkich Użytkowników [i Użytkowniczki] tego forum.

To mój pierwszy post, tak jak i przygoda z makiem - słowem nowy i od razu zetknąłem się z problemem a w zasadzie z dwoma problemami. Do rzeczy zatem.
W firmie mam sieć bez serwera centralnego, ot kilka kompów z Win 7 [64-bit; MacOS jest w wersji 10.6.5]. Komputery z win widzą udostępnione udziały maka, ale nie na odwrót. W finderze przy próbie przeglądania sieci, nie znajduje nic. Dopiero jak wybiorę "połącz z serwerem", to widzę zasoby na windows. Po restarcie maka sytuacja wraca do punktu wyjścia, znów trzeba ręcznie wybrać połączenie...
Jak sądzę, powyższy problem powoduje też, że nie znajduje udostępnionej w windows drukarki. Po wejściu w preferencje systemowe/drukarka i faks okienko drukarki windows jest nieaktywne.
Próbowałem ją także dodać pod IP, zarówno jako IPP jak i LPD - też bez rezultatu. Oczywiście w win te protokoły są zainstalowane.

Gdzie jest haczyk?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 00:03

W System Preferences -> Network możesz podawać te wszystkie windowsowe rzeczy (workgroup, wins i tak dalej). Może tak spróbuj?

#3 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 03 grudnia 2010 - 17:00

Nie napisałem tego w poprzednim poście, ale to też zrobiłem. Te same grupy robocze. Nie ma serwera WINS. Nie wiem czy ma znaczenie, że mak łączy się bezprzewodowo. Chyba nie, skoro win widzi zasoby na maku i w sumie na odwrót, tylko trzeba za każdym razem ręcznie wpisywać IP windowsa. Drukarki nie "widzi" wcale.

#4 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 10:46

Wins nic nie ma do sieci bez serwera, serwera na Windows server rzecz jasna. Skoro masz ta sama grupę robocza i adresacje to w pierwszej kolejnosci wyłącz zaporę windowsowa i sprawdź czy Mac widzi windy. Drukarka udostępniona przez windowsowy komp wymaga instalacji jak przez serwer druku. Daj znać jak poszło z wyłączona zapora.

#5 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 22 stycznia 2011 - 21:00

Było tak samo... To nie wina windowsa, chyba....

#6 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 22 stycznia 2011 - 23:50

Właśnie na PC udostępniłem drukarkę i instalacja przebiega bez problemu. Zatem, albo nie masz udostępnionej drukarki albo nie masz udostępnionej drukarki .... Napisz po kolei co robisz.

#7 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 stycznia 2011 - 00:44

Jaka to sieć? Bezprzewodowa? W jaki sposób jest podłączony PC z drukarką, a w jaki Mac? Nie masz po drodze jakichś zabezpieczeń?

#8 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 23 stycznia 2011 - 10:36

Mac łączy się z routerem bezprzewodowo. Drukarka jest udostępniona, podłączona via USB do PC z win 7. Sam PC połączony z routerem po kablu. Wyłączenie firewalla w routerze i kompie nic nie zmieniało.

#9 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 stycznia 2011 - 12:17

Próbowałeś podłączyć Maca do routera przez kabel zamiast WiFi? Kiedyś sam ogarniałem identyczny układ (odpuściłem w końcu, ale drukarkę mi widziało, nawet przez WiFi) i jakiś użytkownik tego forum napisał mi na priv parę słów na ten temat, potem na gg. Podobno mogą być problemy przez WiFi. Jeśli tak będzie to trzeba szukać "przyczyny" w routerze. Tak, wiem. Router działa ze wszystkim innym, ale nie z Mac, więc to wina kompa ;) Tak czy inaczej komputera nie wyrzucisz, a routery nie są takie drogie :)

#10 hesus30

hesus30
  • 239 postów
  • SkądDefaultCity

Napisano 05 maja 2011 - 09:56

Zmieniłem maka z aira na pro, router od tamtej pory też nowy i problem pozostaje nierozwiązany. Nie wiem, czy wina po stronie PC czy defaultowych ustawień maka. Na PC zainstalowane LPD i udostępnianie. Sprawdzałem na wyłączonym firewallu - tak samo. Router też miał wyłączony firewall. Kabel, czy wifi - bez zmian. System na PC to Win7 64.

#11 zzachm

zzachm
  • 347 postów
  • SkądW-w

Napisano 05 maja 2011 - 18:51

1) Musisz włączyć funkcję systemu (w Windows 7 x64) "Usługa drukowania za pośrednictwem portu LPD" (w "Usługi drukowania i zarządzania dokumentami") 2) Przy dodawaniu drukarki podaj udział czyli nazwę drukarki udostępnionej spod Windows. (u mnie jest lpd://192.168.1.200/HP_Photosmart_C4400_series). Tu będzie udziałem "HP_Photosmart_C4400_series". Proponuję też pod Windowsem zmienić nazwę drukarki z nazwy ze spacjami na nazwę z podkreśleniem. Edit: Upss pisałem z pamięci i udział nazywa się tu kolejką.

#12 ignacd

ignacd
  • 29 postów

Napisano 13 marca 2012 - 08:46

Witam, przyłącze sie do tematu. U mnie problem wygląda bardziej złożony. mam na biurku imaca i macbooka. w innym pomieszczeniu jest komp z win7 i drukarkami do niego podlaczonymi. Sytuacja wyglada tak, ze imac widzi i siec i drukarki natomiast macbook nie widzi ani sieci ani drukarek. ustawienia na obydwu komputerach sa takie same, jedną ustawilem wszedzie grupe MSHOME i dalej stoje w miejscu. obudwa kompy lacza sie przez wifi. Jakies moze ma ktos pomysły?

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2012 - 08:59

Systemy w makach te same?

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 13 marca 2012 - 13:22

Witam,
przyłącze sie do tematu.

Nie. Nie odświeżamy wątków starszych niż 6 miesięcy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych