Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zainstalować Windows 7 bez działającego SuperDrive? [zew. DVD / USB - nie działa]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 08:54

Hej,
jako, że standardowo, napęd superdrive mi nie działa, próbowałem zainstalować Windows 7 poprzez rEFIta w wariantach USB i zew. napędu DVD. Przy tym pierwszym, po zaznaczeniu pendrajwa otrzymuję komunikat:

not found returned from legacy loader
not found returned LocateDevicePath
Loaded error while (re)opening our installation volume

Gdy próbuję zainstalować z zewnętrznego napędu DVD, zaznaczam płytę z instalką, po czym pojawia się czarny ekrani migający prompt w górnym lewym roku i nic dalej się nie dzieje.
Instalację próbuję przeprowadzić na MBP late 2007 z najnowszym update'ami.

Szukałem pół nocy rozwiązań na necie i nic. Może komuś z Was udało się zainstalować Windows 7 bez działającego napędu SuperDrive? A może dało by się zainstalować Windows 7 przez VMware lub Parallels, a następnie powiązać tę partycję z Bootcampem?

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 10:14

google twoim przyjacielem
Potem wystarczy zrobić kopię Winclonem i zawsze ją możesz przywrócić z poziomu OSX.

#3 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 11:59

Sam użyj google - EFI nie pozwala na użycie USB przy bootowaniu, zaś rEFIt nie chce odpalić instalacji Windows, gdyż jak napisałem (przeczytaj może najpierw cały pierwszy post), otrzymuję:

not found returned from legacy loader
Loaded error while (re)opening our installation volume

#4 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 12:16

Do tej pory każdy mój Mac (za wyjątkiem tych na PPC) miał instalowany system z pena lub z hdd zewnętrznego. Iro dobrze mówi. Problemu bym jednak szukał w Twoim mac'u Mało tego, można zainstalować windowsa bez bootcampa z usb na macu ale wtedy nie bedziesz miec os x'a (chyba, że partycje wcześniej utworzyłeś)

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 grudnia 2010 - 12:29

horyzont - instalowany Windows na Maku z pena? bez bootcampa się nie da. asystent bootcamp to nie bootcamp

#6 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 12:43

da sie, uwierz mi :)

moja byla ma macbooka 1,83 (2.1) z samym windowsem bez os x...bo nie umiala sie w nim poruszac.

---------- Wpis dodano o 14:43 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:41 ----------

Tu masz jak (ale z Cd jest przykład) identyko robi się z penem

http://derekhat.com/...thout-bootcamp/

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 grudnia 2010 - 12:46

a programik Asystent Bootcamp w OS X to NIE JEST bootcamp, uwierz mi.

da się bez OS X'a. NIE DA SIĘ bez bootcampa.
bootcamp to między innymi 'emulacja' BIOSa przez EFI.
bootując Windowsa korzystasz z bootcampa.

#8 imielski

imielski
  • 373 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 12:54

trochę inny temat ale związany.
Znalazłem ciekawe artykuły na temat bootowania windows na mac osx z zewnętrznego dysku
[url=http://guides.macrumors.com/Booting_Windows_XP_From_An_External_Drive]Booting Windows XP From An External Drive - Mac Guides[/url]

i dodatkowo How to install and run a FULL Windows XP from a USB drive12 Apr 2008

[url=http://www.ngine.de/index.jsp?pageid=4176]Ngine.de - How to install and run a FULL Windows XP from a USB drive[/url]

#9 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 13:07

a programik Asystent Bootcamp w OS X to NIE JEST bootcamp, uwierz mi.

da się bez OS X'a. NIE DA SIĘ bez bootcampa.
bootcamp to między innymi 'emulacja' BIOSa przez EFI.
bootując Windowsa korzystasz z bootcampa.

a teraz zakumałem o co Ci chodzi :) Tak masz rację. Po instalacji windowsa, bootcamp jest potrzebny, no ale tylko do zainstalowania sterowników ;)

dletego też OS X by się przydał u kolegi na USB

#10 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 13:28

Sprawdzam inny patent - półwirtualna instalacja - jak zadziała to dam znać :)

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 13:43

a teraz zakumałem o co Ci chodzi :) Tak masz rację. Po instalacji windowsa, bootcamp jest potrzebny, no ale tylko do zainstalowania sterowników ;)

dletego też OS X by się przydał u kolegi na USB

Chyba jednak dalej nie rozumiesz o co chodzi, bootcamp, asystent bootcamp, sterowniki to zupełnie 3 różne sprawy. Krótko mówiąc Bootcamp (nie asystent, ani nie sterowniki) siedzi w scalaku na płycie, a nie na dysku twardym, to jest część EFI, coś jak BIOS w PC, Biosa też nie ma na dysku przecież. Dla zobrazowania tego: kupujesz całkiem nowy dysk, wsadzasz go do Maka, bootujesz takiego Windowsa, Linuksa, cokolwiek np. z CD i instalujesz, normalnie jak na PC. Gdyby nie bootcamp siedzący jak BIOS w scalaku, będący częścią EFI i emulujący BIOS (jeszcze raz powtórzę: nie asystent, ani nie żadne sterowniki) to byś tego nie zrobił. Dodatkowo (tego nie jestem pewien) instalując Win7 który EFI chyba potrafi obsłużyć, teoretycznie Bootcamp zostaje pominięty (ale to teoria bo jak Win7 sobie radzi w praktyce z EFI to nie wiem).

#12 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 13:57

hmmm a tego nie wiedzialem. Dzięki macieks za wytłumaczenie.

Czemu tylko oni (apple) nie wytłumaczyli tego na oficjalnej stronie ?
Boot Camp 3.0, Mac OS X 10.6: często zadawane pytania

"Co to jest Boot Camp?

Boot Camp to oprogramowanie dołączone do systemu Mac OS X 10.6 Snow Leopard, które umożliwia uruchamianie zgodnych wersji systemu Microsoft Windows na komputerach Mac z procesorami firmy Intel."

sugeruje użytkownikom, że bootcamp to oprogramowanie (tak wiem, że kość można oprogramowywać też) ale dla mniej zorientowanych w temacie (czyli dla mnie np) jest to wskazowka ze to oprogramowanie dostarczone wraz z os'x a nie z mac'iem - rozumiesz o co mi chodzi ? tak to jest tam sformułowane, że wprowadza ludzi w błąd.

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:12

Ten "Boot Camp 3.0", to nie są przypadkiem te sterowniki dla windows?

#14 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:20

Bootcamp 3.0 w/g nich to cała ta "technologia" instalacji windowsa czyli Asystent + Sterowniki

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:26

BIOS czy EFI to też przecież oprogramowanie. upgrade EFI włączający możliwość emulacji BIOSu to przecież część oprogramowania dołączonego od 10.5, prawda? Na wcześniejszych makach go nie było, po upgradzie do 10.5 intelowych maków z 10.4 - opcja normalnego zainstalowania windowsa już była. ergo - jest to część oprogramowania dostarczonego z 10.5, a także 10.6 (nikt nie wymaga, żebym 10.6 instalował na sprzęcie mającym 10.5 przecież) to, że nie siedzi to na dysku twardym tylko na pamięci na płycie głównej tego nie zmienia, że to oprogramowanie.

#16 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:31

Roberto a mógłbym poprosić jakieś źródło na ten temat że Bootcamp siedzi w EFI? do mojego mac pro nie było uaktualnienia do Efi od czasu tigera (Efi zawsze oddzielnie było aktualizowane - nie w pakietach z kolejną cyferką upgrade'u systemu) a Windows 7 na nim śmiga...wytłumacz mi to proszę.

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:36

rEFIt - Myths and Facts About Intel Macs
tada.

#18 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 grudnia 2010 - 14:46

i tam jest napisane - jakich maszyn firmware byl aktualizowany do pracy z bootcampem. Czyzby moj mac pro - mial to wcześniej w sobie wbudowane ? wychodzi na to że tak.

#19 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 16:02

Udało się! :) Napiszę zaraz tutorial jak to zrobić w oparciu o stronę, gdzie wszystko jest opisane po angielsku. Połowę, czyli najcięższą część jednak udało mi się skrócić do banalnego zabiegu! :D

http://myapple.pl/wi...tml#post1432377

#20 kazek127

kazek127
  • 17 postów
  • SkądOswiecim, Poland

Napisano 24 grudnia 2010 - 14:21

Witam Podepnę się pod temat, bo szkoda zakładać nowego. Mianowicie: Mam macbooka na którym mam 2 hdd. SSD w zatoce gdzie był orginalny dysk i 500GB w zatoce napędu. Mac OS zainstalowany i śmiga wysmienicie. Stworzyłem partycję bootcamp i daję instaluj z napędu (oczywiście zewnętrzny) i pojawia sie logo jabłka na zmiane z znakiem koła z przekreśleniem. Nadmienie że dyski już były zamieniane kolejnością, jak również mam też zainstaowany 'refi'. Proszę o pomoc kolegów. Trochę postów sie na czytałem na tym forum jak i zagranicznym i nic nie znalazłem co by rozwiązywało mój problem. Życzę również zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich!!

#21 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:31

Podaj więcej szczegółów. Co instalujesz, do jakiego momentu w instalacji dochodzisz, etc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych