Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone baseband 06.15 - problemy z GPS

• Please log in to reply
951 replies to this topic

#926 mateuszhtml

mateuszhtml
  • 31 posts

Posted 12 March 2013 - 20:51

Uszkodzony i ok sprawa zamknięta gdyby był dobry to bym to naprawił.Teraz pytanie sprzedać na cześći czy razem ?

#927 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 12 March 2013 - 21:52

To już Twoja sprawa, wątek jest nie o tym.

#928 karom

karom
  • 3 posts

Posted 21 April 2013 - 13:16

Witam, mam Iphone'a 3Gs, zrobiłam właśnie downgrade basebandu z 6.15.00 programem redsnOw, baseband został zmieniony na 5.13.04. Mam nadzieję, ze to dobre miejsce na moje pytanie - jak mogę teraz aktualizować iOS? Czy mogę po prostu zrobić to przez iTunes? Czy wróci mi wtedy blokada simlock? Obecnie soft jest 4.1, po ściągnięciu najnowszego iTunes'a i kliknięciu synchronizacji wyczyściło mi większość aplikacji, których nie mogę ponownie zainstalować z powodu starego softu. Bardzo proszę o pomoc! :) jeśli jest już gdzieś odpowiedź na takie pytanie to przepraszam, ale ten wątek ma tyle stron i wypowiedzi nie związanych z tematem, ze nie umiem się w tym odnaleźć.

#929 VanRave

VanRave
  • 380 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 April 2013 - 13:34

Racze zapoznać się bardziej z forum,bo wszystko już było mówione o tym co pytasz.

#930 karom

karom
  • 3 posts

Posted 21 April 2013 - 13:41

Podejrzewałam, ze gdzieś juz to było opisane, ale tego jest okropnie dużo, więc jeśli byłbyś uprzejmy podesłać mi linka do jakiejś pomocnej wypowiedzi będę bardzo wdzięczna

#931 VanRave

VanRave
  • 380 posts
  • SkądGdańsk

Posted 21 April 2013 - 14:05

How To Update to iOS 6.1.3 Preserving Baseband on iPhone

#932 karom

karom
  • 3 posts

Posted 21 April 2013 - 14:51

Bardzo dziękuję!

#933 Jester555

Jester555
  • 2 posts

Posted 28 April 2013 - 17:50

Witam,
zakupiłem ostatnio 3GS 32GB (stary boot) postawionego na 6.1.2 i BB 6.15.0 (niestety). Oczywiście na początku nie wiedziałem o co chodzi z ginącą siecią, ale szybko odgrzebałem odpowiednie wątki i zacząłem zastanawiać się nad downgradem, bo w sumie szkoda nie wykorzystywać GPSa. Pościągałem wszystko co potrzebne, nowsze i starsze redsn0w, system najszybciej stawia mi Sn0wBreeze i zaczęło się kombinowanie. I teraz jedyna rzecz jaka mnie blokuje, to radosny komunikat redsn0w na telefonie "Please reboot the device into normal operating mode then perform a clean slide to power off". Oczywiście zamykam go normalnie za pomocą suwaka (za pierwszym razem), a po pierwszym pojawieniu się tego komunikatu znika możliwość podniesienia telefonu, więc testowo przywracałem system, żeby mieć pewność, że robię wszystko dobrze. I nadal to samo. Macie może jakieś sugestie?

- - - Połączono posty - - -

I żeby jeszcze nie było, że nie doczytałem - robiąc downgrade wybieram ISPW 6.0 ;)

#934 Jester555

Jester555
  • 2 posts

Posted 02 May 2013 - 18:53

Na szybko - mój problem można zamknąć. Korzystając z całego dnia wolnego postawiłem testowo system od podstaw (na drugim komputerze), to samo na iPhonie. Bez żadnych antywirusów, dostępu do sieci, tylko redsn0w i IPSW 6.0 i poszło :) Znaczy downgrade się powiódł, później na czystym systemie instalacja ultrasn0w, sieć mi łapie, zasięg super i jak się tylko skończy backup to sprawdzę czy GPS mieści się w 20 czy 200 metrach :)

#935 stelurka

stelurka
  • 142 posts

Posted 22 June 2013 - 23:22

ktos ma problem z gpsem po downgradzie? mi nadal nue dziala

#936 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 June 2013 - 17:56

ktos ma problem z gpsem po downgradzie? mi nadal nue dziala

Zainstaluj sobie z AppStore aplikację GPS Status i zobacz z jaką dokładnością określa Twoje położenie. Wyjmij kartę SIM, wyłącz WiFi i dopiero wtedy włącz ten program. Najlepiej wyjdź przed dom tak aby telefon "widział niebo". Po kilkudziesięciu sekundach powinno to wyglądać mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]15649[/ATTACH]

Jeśli GPS działa to program wyświetli Ci dokładność (Accuracy), a jeśli nie działa to pewnie będzie No Fix.
Ja bym zaczął od odtworzenia oprogramowania, to podniesie baseband i nałoży simlocka, ale to można zazwyczaj potem odkręcić. Tylko sprawdź czy masz pliki SHSH konieczne do obniżenia oprogramowania
Jeśli na normalnym oprogramowaniu zadziała to znaczy, że jest coś nie tak z softem. A jeśli nadal nie zadziała to albo jest jakiś problem z anteną albo uszkodzony układ GPS na płycie głównej.

#937 anzeen

anzeen
  • 11 posts

Posted 21 July 2013 - 01:19

Witam, Ja również mam problem z GPS'em po downgradzie baseband'a. W GPS Status pokazuje mi Poor Fix oraz są podane odległosci w metrach. Akutalnie mam zainstalowany iOS5. Czy mogłbys dokładnie pokierować, co zrobić, żeby to naprawić? Nie jestem zbyt obeznany w "tych" sprawach. :) Pozdrawiam.

#938 CZARITO

CZARITO
  • 6 posts

Posted 03 November 2013 - 23:41

Witajcie, Widzę ze odgrzewam kotleta ale mam nadzieję, że pomożecie. ;) Sytuacja ma się tak. Posiadam iPhon'a 3GS: iOS: 5.1.1 (9B206) BB: 06.15.00 (od iPada) SN 85114 (czyli powinien być old boot-ROM) Do tego JB na ultrasnow oraz Rocky Racoon 5.1.1 Wszystko ładnie śmiga, ale oczywiście bez GPS'u. Moje pytanie wiąże się z tym w jak najmniej inwazyjny sposób przeprowadzic downgrade BB do takiego abym miał sprawny GPS oraz zachowany unlock. Ogólnie nie chciałbym telefonu uwalic przez jakąś moja głupia drobnostkę. Za wszelkie opcje byłbym bardzo wdzięczny i już z góry wielki dzienx ode mnie. ;)

#939 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 04 November 2013 - 00:18

Uzyj Redsnow.

#940 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 April 2014 - 10:33

Czy dla staruszka 3G z 4.2.1 i BB 5.15.04 cały czas trzeba wgrywać BB od iPada? Bo trochę się tego boję. A ciężko coś znaleźć na temat 3G, wszędzie już tylko 3GS i nowsze.

#941 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 19 April 2014 - 10:51

Jak nie masz BB które obsługuje Ultrasnow to tak, i potem możesz je obniżyć do takie na którym działa GPS.

#942 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 April 2014 - 11:01

No 5.15.04 chyba nie obsługuje, bo wgrałem ultrasn0w ale jak wkładam kartę to szuka sieci cały czas. A którą wersje redsn0w wybrać do obniżenia BB? Bo próbowałem przed momentem 0.9.6rc i się na początku downgradu wyłączył program. Na szczęście nie uszkodziło telefonu.

#943 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 19 April 2014 - 11:09

Najnowszą :) Ale aby obniżyć musisz najpierw wgrać ten od iPada.

A i sprawdź datę produkcji, wszystko jest w Kompendium wiedzy o simlocku.

#944 Ark75

Ark75
  • 6 posts

Posted 28 May 2014 - 06:07

Witam Państwa serdecznie :-) Kilka dni temu kupiłem (ebay) telefon iPhone 3Gs (dla wnuczki), który miał być fabrycznie pozbawiony sim-locka. Telefon działał do momentu, w którym wnuczka podłączyła go do komputera i dokonała aktualizacji do najnowszej wersji iOS6. Obecnie wyświetla komunikat: "serwer aktywacji jest tymczasowo niedostępny...". Natomiast iTunes zwraca komunikat "iPhone, którego próbujesz aktywować, nie ma zainstalowanej karty SIM." Czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że zostałem oszukany i telefon jednak posiada blokadę. Utwierdza mnie w tym fakt, że po uruchomieniu aplikacji 'f0recast-v1.4.2' zwraca ona następujące dane: baseband - 0.6.15.00, bootloader - 6.4_M3S2, shsh blobs on cydia - 4.1 (a w rozwijanej liście: 5.01, 5.1, 5.1.1), jailbreakable? - yes, unlockable - yes, untethered - no firmware: 61.6 Prawidłowo rozumiem, że iPhone ma sim-locka, prawda? I tu z prośbą zwracam się do szanownego Grona. Czyu ktoś z Was mógłby poprowadzić mnie krok po kroku, za rączkę, co i jak należy zrobić aby odblokować telefon. Wybaczcie mi proszę, ale mam już swoje lata, a technika nie jest moją mocną stroną. Potrafię jednak kliknąć tu i tam, zainstalować co trzeba, itd. Na chwile obecną pobrałem program: "redsn0w_win_0.9.15b3", pobrałem także firmware: w wersji iPhone2,1_4.1_8B117_Restore oraz iPhone2,1_6.1.6_10B500_Restore. Ale jak to dalej ugryźć? Które firmware należy zainstalować i co zrobić aby nie zepsuć? Szanowni Państwo, aby nie było tak, że przychodzę tutaj "na krzywy ryj" i nie szanuję Waszej pracy osobie, która pomoże mi odblokować telefon z miłą chęcią doładuję konto telefoniczne. Proszę tylko nie myślcie, że staruchowi nie chce się czytać - czytam i dlatego pobrałem to co powyżej, ale nie bardzo rozumiem Waszej myśli... a dałem wnuczce prezent, który nie działa :( Pozdrawiam, Arek

#945 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 28 May 2014 - 06:10

Potrzebne narzędzia:
-redsn0w 0.9.15b1
-iOS 4.1 (8B117)
-tinyumbrella-6.01.01 (tym programem wyciągamy plik .shsh z telefonu i od tego zależy wszystko, jakiego softu użyjemy ja miałem tylko plik .shsh od iOS 4.1)
-najważniejsze plik .shsh (phone2,1-4.1.shsh)

Odpalamy redsn0w wchodzimy w Extras - Restore - IPSW (tutaj podajemy iOS 4.1.) - potem Local (tutaj podajemy plik phone2,1-4.1.shsh).
Kiedy cały proces się zakończy telefon wejdzie w stan recowery mode, nie zamykamy wtedy redsn0w i odpalamy iTunes. Przytrzymując Shift podajemy czysty soft w moim przypadku 4.1 i telefon nam się odtworzy. Dalej będzie nie aktywowany i będzie posiadał BB 06.15.00.
Następnie wprowadzamy telefon w tryb DFU, klikamy jailbreck i zaznaczamy w resn0w aby obniżył nam BB. Ten proces trwa parę minut. Telefon nam się restartuje i teraz mamy już aktywowany ale nie działa nam sieć. Ponownie odpalamy redsn0w i robimy jailbreck zaznaczając instal cydia. Kiedy proces się zakończy odpalamy Cydie i instalujemy ultrasn0w. Telefon znowu jest telefonem i wszystko śmiga.

Nadmieniam, iż ta instrukcja nie jest moim dziełem - to kopia z tego forum - ale ważne że działa i odblokowuje simlocka ;) http://myapple.pl/ip...ktywuje_-3.html

#946 Ark75

Ark75
  • 6 posts

Posted 28 May 2014 - 08:05

Dziękuję za Twoją odpowiedź Edzio1903. Zabieram się do próby "naprawy" iPhona wnuczki. Dam znać jak mi poszło.
Pozdrawiam,
Arek

Przepraszam, że męczę Was tak błahym problemem, ale... zapisałem pliki .shsh (mam następujące: 4.1, 5.0.1, 5.1 ora 5.1.1 - który będzie najlepszy?), Następnie uruchomiłem aplikację redsn0w - Even more - Restore - IPSW - program chce pliku "foo" z rozszerzeniem .ipsw. Niestety w folderze iPhone2,1_4.1_8B117_Restore (pobrałem z sieci) nie mam takiego pliku. Co gorsze, nie ma tam żadnego pliku z rozszerzeniem .ipsw. Czy coś trzeba wyodrębnić?

#947 Ark75

Ark75
  • 6 posts

Posted 28 May 2014 - 09:03

Chciałem edytować post, ale nie widzę opcji. Szanowni Państwo, poradziłem sobie z plikami .ipsw (wystarczyło zmienić rozszerzenie pliku z .zip, na .ipsw). Teraz wykonuję następujące czynności: wprowadzam telefon w tryb UDF, uruchamiam redsn0w (w trybie administratora) - extras - even more - restore - wskazuję plik iPhone2,1_4.1_8B117_Restore i po kilku chwilach otrzymuje komunikat: exploit failed. czy ktoś z Państwa mógłby powiedzieć mi co robię źle? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam, Arek

#948 Ark75

Ark75
  • 6 posts

Posted 28 May 2014 - 14:17

Dobrze, chyba nic z tego mi nie wyjdzie. Zatem, znacie może jakiś sposób aby przywrócić iPhone do stanu fabrycznego, usuwając wszystkie cydie, jb i co tam jeszcze w nim jest "lewego"? Znalazłem firmę, która może usunąć blokadę na stałe, poprzez iTunes. Nie jest to co prawda tanie, ale radość wnuczki jest ważniejsza. Tym bardziej, że "Dzień Dziecka" tuż tuż, a ja mam zepsuty prezent ;-). Pozdrawiam, Arek

#949 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 28 May 2014 - 15:26

...Teraz wykonuję następujące czynności: wprowadzam telefon w tryb UDF, uruchamiam redsn0w (w trybie administratora) - extras - even more - restore - wskazuję plik iPhone2,1_4.1_8B117_Restore i po kilku chwilach otrzymuje komunikat: exploit failed. czy ktoś z Państwa mógłby powiedzieć mi co robię źle? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Źle zrozumiałeś:
-z tego co piszesz w pierwszym twoim poście wynika że masz zainstalowany iOS 6.1.6. Toteż w Redsnow powinieneś wskazać iOS 6.0 zamiast 4.1.

#950 Ark75

Ark75
  • 6 posts

Posted 28 May 2014 - 21:47

Panowie @Edzio1903, @Amex, bardzo dziękuję Wam za zabranie głosu i chęć pomocy staremu tetrykowi ;-). Po wielu próbach udało mi się przywrócić iOS4.1 (to było najłatwiejsze) oraz wykonać downgrade basebandu do wersji 05.13.04. Co ciekawe po tych czynnościach telefon ożył i to mnie bardzo cieszy. Na chwilę obecną nie mam zamiaru wykonywać żadnej aktualizacji ;-). Co prawda w telefonie zainstalowane są pliki shsh 4.1, 5.0.1, 5.1 oraz 5.1.1 więc rozumiem, że teoretycznie po zaktualizowaniu wnuczki iPoda do iOS 5.1.1 telefon nadal powinien pracować poprawnie. Ale czy dobrze myślę? Aby prezent był pełnowartościowy zapewne zdecyduję się na trwałe usunięcie blokady poprzez serwis simlock24. Za pomocą tego serwisu, po numerze IMEI dowiedziałem się także na jaką sieć telefon posiada blokadę. Panowie @Edzio1903, @Amex, słowo się rzekło więc jeżeli podacie mi swoje numery telefonów dokonam Wam doładowanie. Pozdrawiam, Arek

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users