Witam
W jaki sposób można zmienić wielkość czcionki ??
Mam taki problem bo mój już lekko niedowidzący ojciec chce się nauczyć korzystać z maca ale nic nie widzi.... a na 13 calach faktycznie może mieć problem... tylko proszę nie piszcie o dokupieniu moniaka...
z góry dziękuję za sensowne porady
pozdrawiam

Zmiana wielkości czcionki systemowej
Started by
lukja
, 01 Dec 2010 17:09
9 replies to this topic
Posted 01 December 2010 - 17:09
Posted 01 December 2010 - 17:12
Może ctrl+scroll wystarczy? Bo normalnie opcji powiększania czcionki nie ma, chociaż może jakiś zewnętrzny soft to potrafi, ale tego nie wiem.
Posted 01 December 2010 - 17:14
I ogólnie opcje powiększania w Universal Access.
Posted 01 December 2010 - 17:36
1. Co to jest Universal Acces?
2. Ze scrollem działa i owszem, ale nie na te czcionki, które mnie interesują. Chodzi mi na przykład o wielkość czcionki w Finderze oraz w liście z niego.
Próbowałem już 2 programów - Mac Pilot oraz Thinkertool.
Posted 01 December 2010 - 17:38
Ad.1. Bez jaj. Zobacz w Preferencje systemowe.
Ad.2. Jak nie na te, jak to całkiem ekran powiększa i nie ma nic wspólnego z czcionkami.
Posted 01 December 2010 - 18:14
Większość aplikacji powinna mieć opcje wyboru wielkości czcionek. W Finderze też można je zmienić - zainteresuj się TinkerTool: Description Mi też brakowało +1 punktu w czcionkach na ekranie HR.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Posted 02 December 2010 - 10:47
Universal Acces - lipa. Mogę powiększyć, ale wszystko - nie o to chodzi.
Ctrl + Scroll powiększa obraz (owszem powiększa pasek menu), ale powiększa wszystko i wiele rzeczy z pulpitu znika - nie o to chodzi.
Mac Pilot i Tinkertool nie pomagają.
A chciałem kupić 17". Dobrze, że tego nie zrobiłem.
---------- Wpis dodano o 10:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:34 ----------
[URL=http://www.fotosik.pl]
[/URL]
widzicie? Wszystko się powiększyło, tylko nie to o co mi chodziło, a mianowicie pasek, na którym piszę Safari Plik Edycja itd. O to mi chodzi. Jak to zwiększyć? Heeeelp!
Ctrl + Scroll powiększa obraz (owszem powiększa pasek menu), ale powiększa wszystko i wiele rzeczy z pulpitu znika - nie o to chodzi.
Mac Pilot i Tinkertool nie pomagają.
A chciałem kupić 17". Dobrze, że tego nie zrobiłem.
---------- Wpis dodano o 10:47 ---------- Poprzedni wpis dodano o 09:34 ----------
[URL=http://www.fotosik.pl]

widzicie? Wszystko się powiększyło, tylko nie to o co mi chodziło, a mianowicie pasek, na którym piszę Safari Plik Edycja itd. O to mi chodzi. Jak to zwiększyć? Heeeelp!
Posted 02 December 2010 - 16:53
A nie możesz po prostu wymusić mniejszej rozdzielczości? Wiem że na lcd robi się wtedy lekki aliasing, ale to może nawet pomóc.
Posted 02 December 2010 - 19:46
Owszem pomaga, ale po jakichś 20-30 minutach oczy zaczynają boleć (aliasing) i odechciewa się pracować. Taka mała pierdoła, tak mało znacząca rzecz sprawiła, że wróciłem do przekonania, że windows jest bardziej user friendly niż Mac OS. Żenada Steve, żenada.
Posted 02 December 2010 - 23:58
I w związku z powyższym prewencyjnie zamknę wątek, bo zaraz zleci się stado dyskutantów-flejmiarzy ;-)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users