Jak skutecznie udostepnić drukarkę "windziarzowi"?
Napisano 28 września 2005 - 13:18
Napisano 28 września 2005 - 16:06
Napisano 28 września 2005 - 16:57
Jakie systemy na obydwu komputerach? Na początek doinstaluj protokół AppleTalk w ustawieniach połączenia sieciowego na pececie (jeżeli to Win).
Mac OS X 10.3.9 a na laptopie XP pro. Kłopot w tym, że XP nie ma zaimplantowanego protokołu Apple Talk i nie moźna go zainstalować w XP.
Napisano 28 września 2005 - 17:43
Napisano 28 września 2005 - 17:53
Czy w System Preferences/Sharing/Services masz zaznaczony checkbox Windows Sharing?
naturalnie :wink:
jakieś inne propozycje
Napisano 28 września 2005 - 18:12
Napisano 28 września 2005 - 19:15
Czy inne maki w sieci widza drukarke, czy tylko PC ma problem ?Kombinat produkcyjny HP PSC mam podpięty do Maca a na skrętce "wisi" :cry: windziarz. Smutny bo nie widzi drukarki. Uwspólniłem drukowanie i... nic. Laptop wysyła pliki w nieokreślonym kierunku. Fakt faktem, że nie udało mi się go zmusić do "zobaczenia" drukarki "sieciowej" poprzez dodanie drukarki. Sterowniki ma zainstalowne ale ni jak nie chce tego powiązać z urządzeniem podpiętym do maka. Posiadam wolny czas - oczekuję propozycji.
Napisano 28 września 2005 - 19:20
[ Dodano: 2005-09-28, 20:25 ]
[/quote]Czy inne maki w sieci widza drukarke, czy tylko PC ma problem ?[/quote]
Nie sądzę by inne Maki miały kłopot. Fakt, źe w tym konkretnym przypadku połącznie dotyczy tylko jednego Maca i jednego PC, scrossowanym kabelkiem. Nie ma problemy z wzajemna wymianą plików w ramach udostępnionych zasobów, podobnie jak z udostępnieniem neostrady.
Być moźe trzeba nadać ststyczny numer IP drukarce i próbować tędy?
Napisano 28 września 2005 - 20:24
Napisano 28 września 2005 - 20:32
Napisano 28 września 2005 - 20:41
A czy odwrotnie dziala: windows z podpieta drukarka, a w maku add printer--->windows printing ???
Prawdę mówiąc nie sprawdzałem bo w te stronę mi to nie konweniuje, ale jeśli ma to pomóc w znalezieniu odpowiedzi to oczywiście sprawdzę. W między czasie testowałem dostanie się przez [url]http://ip[/url] maca :631/printers/moja drukarka - ale, się nie udalo - winda nie widzi i już.[/b]
Napisano 28 września 2005 - 20:50
A czy odwrotnie dziala: windows z podpieta drukarka, a w maku add printer--->windows printing ???
Prawdę mówiąc nie sprawdzałem bo w te stronę mi to nie konweniuje, ale jeśli ma to pomóc w znalezieniu odpowiedzi to oczywiście sprawdzę. W między czasie testowałem dostanie się przez http://ip maca :631/printers/moja drukarka - ale, się nie udalo - winda nie widzi i już.[/b]
Hmm... nie wiem czy pomoze, ale pierwszy raz slysze zeby byle problemy. Jesli drivery sa zainstalowane poprawnie na MacOSX i na WinXP to nie powinno byc komplikacji. Jak dla mnie to na PC cos "pomerdane" wiec tak dla swietego spokoju mysle o odwrotnej sytuacji.
P.S Rozumiem ze podstawowe rzeczy ja firewall i shared printers sa ustawione.
Napisano 02 października 2005 - 23:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych