Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kilka problemów początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 30 listopada 2010 - 18:51

Przejdę od razu do tematu rzeczy które mnie irytują lub przeszkadzają. Aby wiadomo było o co kaman to mam Aira 13 2010 - to mój pierwszy macbook. Jestem zawodowym programistą i mam spore doświadczenie w różnej maści windowsach i linuxach - ogólnie daję rade. - jak zrobić aby skrót klawiszowy japko-tab wybierał aplikacje, ale jednocześnie jeśli ona ma jakieś okno zminimalizowane to je przywrócił do poprzedniej postaci - jak w windows, bosko byłoby jakby w ogóle nawigował po wszystkich oknach, szczególnie terminali - kilka połączeń na różne serwery przez ssh to u mnie standard. - jak ustawić synchronizacje kontaktów z gmail - na razie syncuje iphone<>gmail, gmail<>itunes<>kontakty, kontakty<>itunes<>iphone co ogólnie działa, ale 1) na maczku kontakty mi się zaktualizują dobiero po podłączeniu iphone 2) w iphone mi się one dublują - są widoczne jako gmail-exchange i jako kontakty w iphone, chciałbym mieć chmurę w gmail i do niego podpiętego maczka i iphone, bez zbędnego itunesowania. Niby w ustawieniach kontaktów jest dodaj konto gmail, ale coś odmawia posłuszeństwa - lista pusta. - jest jakiś alternatywny voice czytający po polsku - od razu zaznaczę że chodzi mi o głos _systemowy_ nie jakiś lektor we formie aplikacji jakiejś firmy - bo że taki jest to wiem, choćby festival.

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 18:57

Ad. 1. cmd+tab i jeśli aplikacja jest zminimalizowana to przy puszczaniu klawisza cmd trzymaj alt, to zadziała również jeśli okno masz całkiem zamknięte. Przydatne jest również cmd+~ do przełączania między oknami tej samej aplikacji. Terminal też ma taby (cmd+t) jeśli nie wiedziałeś, też przydatne zamiast nowych jego okien, między tabami możesz nawigować shift+cmd+(strzałki lewo/prawo) lub {}.

#3 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 30 listopada 2010 - 20:50

Dzięki za odpowiedź, no ale to już znałem (poza +alt) bo to jest w menu wyświetlane te skróty. Chodziło mi konkretnie o zmianę istniejącego przełączania na windowate. Zakładek w terminalu nie lubię, wolę 1 stały jednorodny przełącznik 'do wszystkiego' w jednej kombinacji, bez przekładania palcy: terminal1 z ssh do bazy, terminal2 z ssh do aplikacji, ff z aplikacją, pdf z dokumentacją i już się pogubię, a nie chcę się uczyć nowych układów palcy bo równolegle też często używam gnome i windows.

#4 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 30 listopada 2010 - 20:58

A Spaces nie wchodzą w grę? Dwa monitory? Exposé (4 palce w dół na trackpadzie, albo F3)?

#5 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 30 listopada 2010 - 21:28

Oooo to może działać, bo wybiera też zminimalizowane, dzięki, na razie pomoże, ale będę szukać. Co do 2) to chyba google coś miesza, bo dziś przestały mi działać kalendarze z gmaila, a nie zmieniałem ustawień, więc może poczekam 2-3 dni się wyjaśni co ze synchronizacją kontaktów/ical z gmaila bo chyba coś zmieniają.

#6 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 listopada 2010 - 21:43

Dla 'windowsiarza' ;) polecam tez hyperspace, HyperDock bardzo fajny dodatek systemowy, pokazuje miniaturki okien po najechaniu na ikone w docku, pozwala na powiekszenie do pelnego ekranu/na pol ekranu okna (podobne do tego w W7) i wiele innych fajnych opcji.
- na razie w fazie public beta (poki co darmowy) ale nie zauwazylem wiekszych problemow w dzialaniu

Co do dodatkowych glosow, to kiedys sie spotkalem z glosami cepstral (chyba :)) i byly tez z tego co pamietam polskie. a na pewno sa dodatkowe 'systemowe'

#7 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 30 listopada 2010 - 21:52

- jest jakiś alternatywny voice czytający po polsku - od razu zaznaczę że chodzi mi o głos _systemowy_ nie jakiś lektor we formie aplikacji jakiejś firmy - bo że taki jest to wiem, choćby festival.

AssistiveWare - Infovox iVox Mac OS X voices for text to speech

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 22:41

Ale to jest jakiś program czy tylko i wyłącznie "głosy" do tego mechanizmu z OS X? Mi wygląda na program.

#9 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 30 listopada 2010 - 22:52

Ale to jest jakiś program czy tylko i wyłącznie "głosy" do tego mechanizmu z OS X? Mi wygląda na program.

To jest głos do systemowej funkcji syntezy mowy. Działa m.in. z VoiceOver. Tutaj można pobrać wersję demo. Pełna wersja kosztuje 99 Euro (plus 22% na autostrady i stadiony).

#10 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 23:04

Eee, coś mi tu nie pasuje, to te same głosy można ograniczać czasowo, Trial? Zresztą, jest tam screenshot jakiegoś programu do tego. Autorowi chyba chodzi o to aby wrzucić głosy do /System/Library/Speech/Voices/ i tyle. Zresztą mi też by coś takiego pasowało, a nie jakieś dodatkowe softy ;)

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 listopada 2010 - 23:10

AssistiveWare - Infovox iVox tutorial videos -> drugi tutorial. pokazuje że to dogranie głosów do systemu.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 23:25

Nic tu nie widać poza tym, że te głosy się tam pojawiły, a czy w tle jakiś helper nie chodzi i sprawdza licencji/dba o to żeby to działało wszystko to nie wiadomo. Dobra, w każdym razie to nie dla mnie, nie wiem jak dla autora wątku.

#13 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 grudnia 2010 - 00:08

Dla 'windowsiarza' ;) polecam tez hyperspace, HyperDock bardzo fajny dodatek systemowy, pokazuje miniaturki okien po najechaniu na ikone w docku, pozwala na powiekszenie do pelnego ekranu/na pol ekranu okna (podobne do tego w W7) i wiele innych fajnych opcji.
- na razie w fazie public beta (poki co darmowy) ale nie zauwazylem wiekszych problemow w dzialaniu

E nie będę sobie zaśmiecał systemu, nie lubię takich dodatków, za dużo ficzerów też nie dobrze.

---------- Wpis dodano o 23:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:39 ----------

Nic tu nie widać poza tym, że te głosy się tam pojawiły, a czy w tle jakiś helper nie chodzi i sprawdza licencji/dba o to żeby to działało wszystko to nie wiadomo. Dobra, w każdym razie to nie dla mnie, nie wiem jak dla autora wątku.

Też wolałbym goły folder do voices bez 'pierdołek'

---------- Wpis dodano 01.12.2010 o 00:08 ---------- Poprzedni wpis dodano 30.11.2010 o 23:40 ----------

PS. co z moim oryginalnym tematem? byłe 'beginera' jest 'początkującego'

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 12:42

Został zmieniony przez Moderację na bardziej pasujący. To polskie forum, jesteś 'początkującym', nie 'beginerem' ;-) FYI: nie ja zmieniłem, jak się chcesz o to kłócić, to od razu sobie odpuść ;-)

#15 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 01 grudnia 2010 - 21:33

Nie zamierzam, tak pytałem z ciekawości. Uszanuję zwyczaje.

#16 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:06

No to pytań ciąg dalszy :) finder: scp: oczywiście nie działa, a może idzie tak mapować dyski? finder: ftp: mapuje dysk w pracy i to jest ok (oczywiście po kryptowanej sieci vpn, aby nikt nie pomyślał że wchodze na ftp jawnie ;) no i widzę swój home, ale nie idzie tam nic zapisać, ani tworzyć folderów, ani wkleić plików itd. jakaś rada na to? Na razie kopiuję scp, no ale nie po to mam narzędzia okienkowe nie? :D

#17 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 05 grudnia 2010 - 21:19

Podmontować to może jakiś macfusion. Zresztą proszę.

Osobnych klientów ftp, scp też jest pełno, np. Cyberduck, Transmit.

#18 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 grudnia 2010 - 22:35

macfusion - trochę nie tak coś robi, albo widzę dysk, ale zgłasza błąd, a jak zgłasza że ok, to widzę że zamontował, ale nie widzę plików :), transmit płatny, a cyberduck właśnie ssam

---------- Wpis dodano o 22:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:29 ----------

BTW jest midnight commander na osx?

---------- Wpis dodano o 22:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:30 ----------

Cyberduck pomógł! Dzięki.

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 14:01

mc jest. No i jak potrzebujesz inne takie narzędzia to zobacz MacPorts.

#20 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 06 grudnia 2010 - 22:41

Tak ogólnie to brakuje mi apt-get, człowiek się do dobrego tak szybko przyzwyczaja ;) no ale zachciało się maka to muszę cierpieć ;) Całe szczęście że mój desktop ma małe potrzeby :)

#21 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 grudnia 2010 - 22:44

elita - no to jest przecież macporst i "port install" no i moim skromnym zdaniem instalacja przez drag&drop przebija wygodą apt-get ;] a też się nim zachwycałem po przejściu na linucha ;)

#22 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 grudnia 2010 - 23:18

elita - no ale przecież pisałem macports, sprawdź to chociaż.

#23 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 07 grudnia 2010 - 00:09

jest jeszcze ForkLift ... nie przejmuj sie, na poczatku bedzie Cie wszystko wkurzac. a potem juz nie oddasz :)
poszukaj sobie roznego softu na MacUpdate: Download Apple Mac Software & iPhone Software lub Free Mac Downloads - Softpedia lub Mac - Free Mac software downloads and software reviews - CNET Download.com

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 356 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 00:10

MacPorts kompiluje. On chce debian-style paczki binarne, czyli bardziej Fink ;-)

#25 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 07 grudnia 2010 - 11:16

elita - no to jest przecież macporst i "port install"
no i moim skromnym zdaniem instalacja przez drag&drop przebija wygodą apt-get ;] a też się nim zachwycałem po przejściu na linucha ;)

To jest drag&drop - wiem, ale z paczek rozrzuconych po webie w milionach miejsc. Pisząc o apt-get miałem raczej na myśli repozytorium, a nie to że muszę coś wpisać z konsoli, z resztą klikane managery pakietów są też w Debianie :) Ogólnie jest wygodnie - instalacja, usuwanie itd intuicyjnie, ale samo szukanie softu to webowanie i nurkowanie po forach :)

macieks: macports poczytałem na razie jeszcze nie wgrałem, nie wiem ile z tego mi aż tak bardzo będzie potrzebne, abym kolejny mechanizm instalacji ładował w laptopa :) narazie tylko dla mc, a musiałbym wgrać stado kompilatorów, z których nie korzystam na laptopie, bo mam je na xeonach ośmiordzeniowych w serwerowni ;) A o fink-u zaraz doczytam :)

Myślę że sprawę repozytorium załatwi ten nowy sklep apple na makintoshe, mam nadzieję że zawędrują tam rozwiązania OS i że apple będzie mniej restrykcyjni niż w przypadku stora dla iphone.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych