Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zalana klawiatura czyszczona sprężonym powietrzem przestała działać.

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 sqlab

sqlab
  • 19 posts

Posted 30 November 2010 - 15:22

Jak w temacie :/ nie działało mi kilka przycisków (strzałki prawo,lewo,m , przecinek, j, k, i, o , 7, 8 ) wziałem rure i zaczałem dmuchać , nawet sie niezle zaczynalo odblokowywac , w sensie raz zaskakiwalo , raz nie , wiec postanowilem jeszcze pofukać tylko mi sie wtedy to powietrze skropliło i dostalo miedzy klawisze , odpalam i nie dziala w ogole klawa. Pytanie czy jest szansa jakos to naprawic , czy idzie do wymiany? :/ czy zna ktos moze serwis zajmujacy sie apple w okolicach Tarnowa (małopolskie).?

#2 Mr.JaCk!

Mr.JaCk!
  • 87 posts

Posted 30 November 2010 - 16:04

Ja czyszcząc klawiaturę płynem do szyb lekko zwilżyłem klawiaturę, niestety przestały działać SPACJA, 1,q,a,z i cała numeryczna. Po wizycie w serwisie okazało się, że się nie da naprawić - na szczęście gwarancja objęła wymianę na nową. Więcej nie czyszczę!

#3 sqlab

sqlab
  • 19 posts

Posted 30 November 2010 - 16:37

dzięki za pocieszenie :) narazie go rozkrece i sprobuje przesuszyc bo cos czasem zaskakuje , moze zna ktos poradnik najlepiej z obrazkami jak rozkrecic macbooka?:)

#4 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 30 November 2010 - 16:54

iFixit

#5 imielski

imielski
  • 373 posts

Posted 30 November 2010 - 17:04

Jak w temacie :/ nie działało mi kilka przycisków (strzałki prawo,lewo,m , przecinek, j, k, i, o , 7, 8 ) wziałem rure i zaczałem dmuchać , nawet sie niezle zaczynalo odblokowywac , w sensie raz zaskakiwalo , raz nie , wiec postanowilem jeszcze pofukać tylko mi sie wtedy to powietrze skropliło i dostalo miedzy klawisze , odpalam i nie dziala w ogole klawa. Pytanie czy jest szansa jakos to naprawic , czy idzie do wymiany? :/ czy zna ktos moze serwis zajmujacy sie apple w okolicach Tarnowa (małopolskie).?

Po pierwsze zalany sprzęt musi wyschnąć zanim się go włączy - to podstawa. NIe wolno go włączać za raz o zalaniu

#6 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 November 2010 - 19:24

Dmuchanie powietrzem to idiotyczny pomysł. Jeśli była tam ciecz, to należało ją osuszyć lub od razu znaleźć serwis. Na włączonym komputerze osuszanie też nie należy do mądrych pomysłów. Dmuchając w ciecz, wpuszcza się ją w rynienki, co może spowodować zalanie płyty głównej (wymiana klawiatury - 300zł, płyty głównej - 900zł). Co do skroplonego powietrza - ono paruje w ułamkach sekund, więc wystarczy, że robi się to przy wyłączonym komputerze.

#7 sqlab

sqlab
  • 19 posts

Posted 01 December 2010 - 20:00

załatwiłem ją na amen:) wie ktos moze gdzie mozna nakładkę silikonową na wersję europejską klawiatury kupic? (madry po szkodzie....:) na allegro widze tylko do us z prostokatnym enterem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users