Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Seagate Momentus XT jaka jest prawda

• This topic is locked This topic is locked
39 replies to this topic

#26 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 26 December 2010 - 12:43

Na forach najczęściej problemy zgłaszają ludzie z najnowszymi macbookami pro i5 i i7.

#27 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 posts

Posted 27 December 2010 - 20:25

...a już myślałem że znalazłem dysk dla siebie..... :-(

#28 radkowski

radkowski
  • 146 posts
  • SkądPRA

Posted 04 February 2011 - 18:41

Kilka dni temu wstawiłem momentusa XT w miejsce fabrycznego 5400. Zwiększona szybkość pracy jest dość widoczna. Praca samego dysku moim zdaniem jest cichsza od poprzedniego. Wkurzający jest tylko szum, który zanika po przyłożeniu ręki. Istnieje jakiś sposób na niego?

#29 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 04 February 2011 - 19:33

@radkowski:
Sądzę, że jednym rozwiązaniem było by przykrycie w środku dysku - ale to raczej może go trochę za bardzo rozgrzać - innej opcji nie widzę.

#30 igoro1980

igoro1980
  • 15 posts

Posted 07 February 2011 - 08:50

Hmmm. Dobrze wiedzieć bo mam tą samą zagwozdkę. Zastanawiam się czy nie wsadzić jakiegoś zwykłego dysku np 1TB, 7200?

#31 art.mariusz

art.mariusz
  • 1542 posts
  • SkądKatowice

Posted 24 June 2011 - 10:39

Dokładam do tematu
http://forums.macrum...19&d=1297970757

---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:50 ----------

Jeszcze kilka testów ssd i momentusa
Benchmark Results: I/O Performance : OCZ's Vertex 3: Second-Generation SandForce For The Masses

Porównanie dla fotografów:
http://techgage.com/...v_series_40gb/7

#32 slammer

slammer
  • 55 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 July 2011 - 00:50

A jak dysk sprawuje się pod Lionem? Warto go teraz kupić?

Mac OS X Lion & Momentus XT - Page 4 - Seagate Community Forums

Po przeczytaniu tego zacząłem się zastanawiać...

#33 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 24 July 2011 - 01:07

A jak dysk sprawuje się pod Lionem? Warto go teraz kupić?

Mac OS X Lion & Momentus XT - Page 4 - Seagate Community Forums

Po przeczytaniu tego zacząłem się zastanawiać...

Używam Liona od wydania wersji GM i nie miałem żadnych problemów.

#34 Hubert Lary

Hubert Lary
  • 118 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 August 2011 - 22:45

U mnie w czasie instalacji Liona wystąpiły błędy na węźle dysku. Program zalecał sformatowanie dysku, ale ... instalacja zatrzymała się w połowie. Dysku nie można było sformatować (nie był zamontowany), Liona nie można było ponownie ściągnąć, bo App Strore informował, że jest jiuż wgrany i koło się zamykało. A na dodatek wysiadł napę∂ DVD, aby ponownie zainstalować Snow Leoparda. Nawet w Cortlandzie mieli problem co teraz zrobić. Kosztowało mnie to całą noc. Jak sobie poradziłem ? Jakoś zainstalowałem Liona na dysku zewnętrznym. Z niego odpaliłem dysk MBP i go sformatowałem. Następnie z dysku zewnętrznego ponownie zainstalowałem Liona na dysku kompa. Uffff.

#35 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2011 - 01:27

Dokładam do tematu

---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:50 ----------

Jeszcze kilka testów ssd i momentusa
Benchmark Results: I/O Performance : OCZ's Vertex 3: Second-Generation SandForce For The Masses

Porównanie dla fotografów:

A co to ma wspólnego z momentusem?
Pierwszy link, to porównanie momentusa z dyskami SSD co jest jakimś nieporozumieniem bo sie jeden do nich ma jak pies do jeża,
w drugim zestawieniu nie ma słowa o momentusie.

Ja mam ten dysk od czerwca, przy moim MBP 2006 spędzam jakieś 10/18 godzin pracy i jak dotej pory dysk sprawuje się wzorowo, jedyne co faktycznie idzie na minus to temperatura. Wentylatory słyszę cały czas ale coś za coś.
Zwykle pracuje z podpiętym monitorem, więc ręce mi się nie palą. Zobaczymy jak będzie w zimie.
Zdecydowałem się na Seagate, bo od zawsze pracuje na tych dyskach i po USB i kiedyś na PC.
Znam osoby, które 2,5 '' montują w makach stacjonarnych i sobie chwalą.

Problemów narazie żadnych nie mam. Nic się nie wiesza, nic się nie przycina, nic nie laguje jak porusze komputerem, normalnie jakbym się przesiadł na komputer z prezentacji stefana Klikam ikone firefoxa i po pierwszym podskoku mam lisa przed oczami, klikam iCal'a i widzę go zanim jeszcze ikonka zdąży podskoczyć do góry (jest w połowie drogi).

Przesiadając się z poczciwego Fujitsu różnica jest NIEPRAWDOPODOBNA.

Dysk: Seagate 500 GB Momentus XT
BIOS: SD26

#36 qwit

qwit
  • 7 posts

Posted 07 August 2011 - 11:00

Wymieniłem Dysk Seagate 500 GB Momentus XT na SSD Samsung 256G w moim 3 letnim MacBooku Pro chodzi rewelacja szybkość, laptop nie grzeje się temp.około 46 stopni nie ma szumu wentylatorów.Jedyna wada to tylko cena. Pozdrawiam

#37 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 31 August 2011 - 08:58

Ja jestem świeżo po podmianie dysku na Momentus XT 320GB. Do tej pory miałem 70GB i nie wiem jak udawało mi się na tym pracować. Mam MB mid 2007 więc sprzęt dosyć leciwy. Podmieniłem FW w dysku na #25. Po pierwsze dysku nie słychać w porównaniu do Fujitsu, wydajnościowo jest nieporównywalnie szybko. Nie mam żadnych przycięć, ale pracuję na nim dopiero drugi dzień więc to się okaże. Kopiowanie na niego to bajka :) Start / restart systemu to naprawdę spora różnica. Postanowiłęm też w związku z przesiadką zrobić czystą instalkę Lwa i to był rewelacyjny pomysł.

#38 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 16 March 2012 - 21:18

Podmieniłem FW w dysku na #25.

Przepraszam, że tak odgrzebuję temat,
możesz mi napisać w jaki sposób to zrobiłeś?

dzięki wielkie z góry

#39 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 17 March 2012 - 00:17

Zaglądałeś tutaj - Momentus XT Firmware Update ???

P.S. Nota Bene, na dzień dzisiejszy firmware dla 500-ki ma już oznaczenie SD28.

Pozdrówka!

#40 ex3v

ex3v

• 1884 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 March 2012 - 21:40

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy tematów starszych, niż pół roku - zamykam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users