Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy wam też ciągle wywala się GIMP?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Czak

Czak
  • 25 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 marca 2007 - 17:33

Witam,

mam taki problem z GIMPem: wywala się bardzo często przy operacjach transformacji (skalowaniu/obracaniu/...). Właściwie wywala się regularnie: wystarczy wybrać narzędzie "Scale" [Shift+T] i pomachać myszką parę-paręnaście sekund skalując warstwę.

Błąd wisi już od jakiegoś czasu na GIMPowej Bugzilli, ale mam pytanie czy macie ten sam problem?

Używam GIMP.app 2.2.11 z gimp-app.sf.net, X11 zainstalowane z płyty z Tigerem.

Może ktoś poradzi co z tym zrobić? Gimp jest już w wersji 2.2.13, ale nie mogę znaleźć tej wersji na OSX. Już myślałem o instalacji ze źródeł, ale nie wiem jak się do tego zabrać...

#2 MarG

MarG
  • 156 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 marca 2007 - 18:20

Używam tej samej wersji, nie pamiętam z kąd siciągałem, ale się wogóle nie wywala. Pozdrawiam, Mariusz

#3 Czak

Czak
  • 25 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 01 marca 2007 - 20:24

Hmm to średnio (jak dla kogo oczywiście :)). Ale czy przy okazji mógłbyś zrobić taki test: - utworzyć nowy obraz 640x480, z przeźroczystym tłem - wybrać skalowanie, w ustawieniach narzędzia wybrać: Preview->Image - przeskalować aktywną warstwę do wielkości większej niż oryginalna, przeciągając myszą po warstwie U mnie taka procedura natychmiast kończy działanie Gimpa. Szybciej niż kliknięcie w czerwoną kulkę ;)

#4 -J-

-J-
  • 96 postów
  • Skądwwa

Napisano 06 marca 2007 - 22:00

widzieliscie swoje avatary? hahahahaha mnie niestety nie udalo sie odpalic x11 wiec nie mam gimpa :o

#5 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 listopada 2007 - 12:02

Ciągle mi się wywala (MacBook z 10.5 + GIMP ostatnia wersja). Na dodatek dziwnie działa myszka, narzędzie zaznaczania, które w Windows działa normalnie, w Mac OS wyświetla ramkę zaznaczania, która nie nadążą za ruchami myszy. I to niezależnie, czy używam USB Overdrive czy nie (myszka MM Wireless). Tak przy okazji, czy z GIMP można wyciąć fragment obrazka i wkleić do np. dokumentu Pages? (Pewnie zadaję lamerskie pytanie, ale z GIMPem dopiero startuję, niestety dla Mac OS nie ma programu klasy Paint, który byłby wystarczający dla moich niezbyt wyrafinowanych potrzeb :-)

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 27 listopada 2007 - 14:21

Ciągle mi się wywala (MacBook z 10.5 + GIMP ostatnia wersja).
Na dodatek dziwnie działa myszka, narzędzie zaznaczania, które w Windows działa normalnie, w Mac OS wyświetla ramkę zaznaczania, która nie nadążą za ruchami myszy.
I to niezależnie, czy używam USB Overdrive czy nie (myszka MM Wireless).

Tak przy okazji, czy z GIMP można wyciąć fragment obrazka i wkleić do np. dokumentu Pages? (Pewnie zadaję lamerskie pytanie, ale z GIMPem dopiero startuję, niestety dla Mac OS nie ma programu klasy Paint, który byłby wystarczający dla moich niezbyt wyrafinowanych potrzeb :-)

Zainteresuj się programem Seashore. To w sumie taka makowa, prostsza wersja Gimpa ;)

http://seashore.sourceforge.net/

Dołączona grafika

#7 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 listopada 2007 - 16:03

Uzywam nieco onnej wersji o nazwie Gimpshop. Zawsze, regularnie wywala sie na pisaniu tekstu na obrazku.

#8 Mimak

Mimak
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 grudnia 2007 - 04:59

też tak miałem.
Poczytałem trochę na stronie gimp for mac ( [url]http://www.wilber-loves-apple.org/topic.php?id=36[/url] ), zainstalowałem to
[url]http://xquartz.macosforge.org/downloads/X11-2.1.1.pkg[/url]
i już się nie wywala, choć idealnie nie jest, bo czasem trzeba wciskać narzędzia dwukrotnie, aby się zmieniły.

pozdrawiam gimpowca ;)

#9 jagodaa

jagodaa
  • 82 postów

Napisano 06 marca 2008 - 17:33

instalowalam x11 2.1.4 i 2.1.1. i nic. nawet mi sie wlacza. od razu na starcie mnie wyrzuca... co robic? :(

#10 pbas

pbas
  • 94 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 marca 2008 - 08:22

instalowalam x11 2.1.4 i 2.1.1. i nic. nawet mi sie wlacza. od razu na starcie mnie wyrzuca... co robic?

Hmmm ... nie wiem dokładnie jak to jest z tymi wersjami, ale moje wersje to:

X11.app 2.1.1 - (xorg-server 1.3.0-apple5)
GIMP 2.4.5

Aplikacja pobrana kilka dni temu ze strony GIMP - The GNU Image Manipulation Program

Nic się nie zawiesza itd - pracuje stabilnie nawet z dość dużymi plikami jpg (ok. 10 MB).

Ale czy przy okazji mógłbyś zrobić taki test:
- utworzyć nowy obraz 640x480, z przeźroczystym tłem
- wybrać skalowanie, w ustawieniach narzędzia wybrać: Preview->Image
- przeskalować aktywną warstwę do wielkości większej niż oryginalna, przeciągając myszą po warstwie

U mnie taka procedura natychmiast kończy działanie Gimpa. Szybciej niż kliknięcie w czerwoną kulkę ;)

U mnie ten test przeszedł bez problemu. Może zainstaluj nowszą wersję GIMPa ?

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 07 marca 2008 - 09:55

Ja to rozwiazalem tak, ze wypieprzylem Gimpa. Liczba zwisow ktore generuje ten program jest dla mnie nie do przyjecia (faktycznie, pobawilem sie i u mnie tez skalowanie, zwlaszcza pojedynczego layera, poowoduje czesto zamkniecie programu). Teraz czekam na Photoshopa Elements, a poki co uzywam taniego ale stabilnego i duzo bardziej ergonomicznego (makowego) w obsludze Pixelmatora.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych