Brak polskich liter na Windows Server 2008
Rozpoczęty przez
banzai
, 28 lis 2010 16:07
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 listopada 2010 - 16:07
W pracy używamy takiego programu, który chodzi tylko w środowisku Windows. Mam jednak możliwość łączenia się do serwera, na wirtualny pulpit i tam mogę odpalić tenże program. Rozwiązanie jest o tyle wygodne, że nie muszę się bawić w wirtualizację. Do łączenia się używam szyfrowanego łącza VPN.
Pojawia się jednak problem - nie działają polskie znaki! Nie tylko w rzeczonym programie, ale w ogóle.
Łączę się z Snow Leo, wszystkie aktualizacje zainstalowane, nowy mac book pro (ma to znaczenie, bo działała tutaj lewy i prawy alt do polskich liter). Serwer stoi na Windows Server 2008 r2. Oczywiście także wszystkie aktualizacje. Łączę się za pomocą programu od Microsoftu do RDC (czyli Remote Dekstop Connection for Mac)
Proszę o pomoc

Napisano 28 listopada 2010 - 16:14
Czemu uważasz że to problem Mac OS X a nie Windows?
Napisano 28 listopada 2010 - 16:21
W RDC 2.0 polskie ogonki uzyskuje się poprzez wciśnięcie klawiszy alt + control + literka bez ogonka mimo iż w preferencjach alt dla windows jest przypisany samemu klawiszowi alt na klawiaturze. Dodatkowo taka kombinacja działa zarówno z lewym jak i prawym altem .
Napisano 29 listopada 2010 - 16:51
@b.milewski - naprawdę uważasz, że Twoja odpowiedź jest w temacie?
@kubaamm - dzięki za podpowiedź, niestety ta kombinacja także nie działa
@macieks72 - program działa bardzo fajnie, nawet jest szybszy od RDC od Microsoftu i wreszcie są polskie znaczki
Dzięki!
Myślę, że temat można zamknąć.

Napisano 29 listopada 2010 - 16:54
Ależ proszę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych