Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad jako czytnik ebooków

• Zamknięty Temat jest zamknięty
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 11:01

Witam, zastanawiam się nad kupnem iPada w wersji WiFi 16GB. Jego głównym przeznaczeniem byłoby czytanie ebooków oraz w nieco mniejszym stopniu przeglądanie internetu. W związku z tym mam parę pytań: 1. Jak wygląda sprawa książek w PDF? Jak wygląda dostępność nowych książek? 2. Z tego co czytałem często kupione ebooki są w różne sposoby zabezpieczone (np. Adobe DRM). Czy iBooks poradzi sobie z takim plikiem bez problemu czy też będzie problem?:D 3. Jak z wygodą czytania? Męczą się oczy przy długim czytaniu, iPad grzeję się, jakieś inne problemy? Z góry dzięki za pomoc:)

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 listopada 2010 - 11:10

Jeśli chcesz głównie czytać, zastanów się nad kindle 3 generacji, mam ten model, ekran jest 6calowy i czyta się niesamowicie wygodnie. Kindle tak jak prawdziwa książka wymaga zewnętrznego źródła światła, ale dzięki temu bateria trzyma tygodniami. Kindle jest poręczniejsze, lżejsze i 3x tańsze Wersja wifi kosztuje jakieś 500 PLN

#3 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 12:10

Dokładnie, ja mam iPada i Kindle i do czytania używam tylko Kindle. To, że Kindle wymaga zewnętrznego światła to zaleta, bo świecący ekran męczy strasznie wzrok.

#4 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 listopada 2010 - 12:25

Dokładnie, ja mam iPada i Kindle i do czytania używam tylko Kindle. To, że Kindle wymaga zewnętrznego światła to zaleta, bo świecący ekran męczy strasznie wzrok.

E-ink jest po prostu stworzony do czytania :) A czytanie z iPada np. w ciemności, gdzie jedynym źródłem światła jest ekran to prosta recepta na zmęczenie oczu.

#5 karciu

karciu
  • 42 postów
  • SkądGliwice

Napisano 28 listopada 2010 - 12:31

A co z ePub na kindlu? Tez sie zastanawiam bo iPad jednak troszku oczy męczy

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 listopada 2010 - 12:33

Jest darmowy program Calibre na wszystkie platformy, ktory konwertuje epub i wrzuca na Kindle. Ja mam parę książek kupionych z Amazon i kilka ePubów z torrentów, komfort czytania jest ten sam (łykam 5-6 książek miesięcznie), można regulować fonty, linespacing, uruchomić text-to-speech etc. Z PDF jest trochę gorzej, jeśli zawierają sam tekst to jest OK, ale jak się zaczynają tabelki i obrazki to jest słabiej na 6calowym modelu. Komiksy w CBR też raczej odpadają, próbowałem z "Walking Dead" i "Cowboys & Aliens" i efekty są niezadowalające.

#7 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 12:52

Do czytania ebooków na iPadzie polecam darmowy Bluefire Reader, który obsługuje pliki epub i można go autoryzować do obsługi plików w trybie Adobe® Digital Editions (właśnie z DRM). Ma on wygodne możliwości konfiguracji ekranu (duży zakres jaśniej-ciemniej, tryb nocny (negatyw, czyli jasne litery na czarnym tle), zmiana wielkości czcionki). Dodatkowo pozawala tworzyć zakładki i robić notatki.
Sam iPad się nie grzeje (mój jest w oryginalnym etui), a bateria starcza na baaardzo długo...

Planowałem kupić żonie właśnie Kindle, ale jak zaczęła czytać na iPadzie, to teraz nie chce nic innego :-)

A książki można kupować w wielu miejscach, np. na Książki EPUB, ONLINE, PDF, MP3 (ebooki, audiobooki) - Księgarnia Internetowa Virtualo, a ostatnio też na empik.com - salon internetowy

#8 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 13:21

Zdecydowałem się na iPada, ponieważ można na nim też wygodnie internet oglądać. Jeszcze odwiedzę jakiegoś znajomego, który ma ten tablet i zobaczę na własne oczy jak wygląda ekran. Jeżeli tak jak w iPhonie, to spokojnie kupuję, bo taki jest w zupełni wystarczający. Myślałem jeszcze o tym Kindle, ale jednak to jest sam ebook reader bez dodatków. Przemyślę tak więc sytuację:D Dziękuję za wskazówki.

#9 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2010 - 13:23

Ja uważam, że na iPadzie się dobrze czyta. Wrzucasz Epuba do iBooks, albo PDFa do Good Readera i czytasz sobie kiedy chcesz, później wchodzisz w Safari, przeglądasz internet, a następnie oglądasz filmy. Wszystko na jednym urządzeniu. To jest przewaga iPada nad wszystkimi urządzeniami typu Kindle itp.

#10 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 listopada 2010 - 14:07

Zalezy od głownego zastosowania urządzenia, jeśli to ma być 90% czytanie książek to iPad mija się z celem, ale jeśli 50/50 to juz ma większy sens. Każdemu według potrzeb, ja się zdecydowałem na Kindle właśnie dlatego, że internet mam w macbooku i ip4, Kindle kupiłem tylko i wyłącznie do czytania

#11 Caldur

Caldur
  • 61 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 14:50

Jest darmowy program Calibre na wszystkie platformy, ktory konwertuje epub i wrzuca na Kindle. Ja mam parę książek kupionych z Amazon i kilka ePubów z torrentów, komfort czytania jest ten sam (łykam 5-6 książek miesięcznie), można regulować fonty, linespacing, uruchomić text-to-speech etc.

Z PDF jest trochę gorzej, jeśli zawierają sam tekst to jest OK, ale jak się zaczynają tabelki i obrazki to jest słabiej na 6calowym modelu. Komiksy w CBR też raczej odpadają, próbowałem z "Walking Dead" i "Cowboys & Aliens" i efekty są niezadowalające.

"The Walking Dead" bardzo się fajnie czyta jako pdf na iPadzie, z Kindli ew. wersja DX by się nadawała.

#12 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 28 listopada 2010 - 15:35

"The Walking Dead" bardzo się fajnie czyta jako pdf na iPadzie, z Kindli ew. wersja DX by się nadawała.

dokładnie, 6" to za mało na komiksy. ewentualnie pdf + pozioma orientacja i kazda strona po kawałku

---------- Wpis dodano o 15:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:08 ----------

Chociaż w sumie, jak rozpakować CBR i wrzucić do katalogu pictures jako pliki jpg czy png to juz daje rade

#13 nizejpodpisany

nizejpodpisany
  • 5 postów
  • SkądTwój iPhone

Napisano 30 listopada 2010 - 19:09

Jeśli chcesz czytać wyłącznie literaturę piękną, iPad nie jest ci potrzebny. Dobry czytnik wystarczy. Jeśli jednak masz również zamiar korzystać z czytników RSS-ów, masz w planie książki multimedialne, lub najzwyczajniejsze choćby książki ze zdjęciami - iPad jest bardzo dobrym wyborem. Poza tym, jako urządzenie na którym możesz zainstalować dowolną liczbę aplikacji nie ma obawy, że zwiążesz się z jedną księgarnią, jak to zwykle bywa w przypadku czytników.
Aplikacji do czytania na iPadzie jest więcej, nie tylko iBooks. Bardzo dużo piszę o tym na swoim blogu. Możesz zacząć od tej listy przydatnych artykułów:
[url=http://www.passwordincorrect.com/2010/11/29/ipad-jako-e-czytnik-lista-przydatnych-artykulow/]iPad jako e-czytnik – lista przydatnych artykułów | Password Incorrect[/url]

#14 Szuman72

Szuman72
  • 12 postów

Napisano 08 grudnia 2011 - 11:17

Panie,Panowie pojawil sie Kindle Fire jak na razie z 7' calowym ekranem i jest to juz urzadzenie multimedialne. :)

#15 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 grudnia 2011 - 11:28

Zgodnie z regulaminem forum nie odświeżamy wątków starszych niż 6 miesięcy. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych