Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Silverlight na ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 02:34

Witam, Czy jest jakis sposob domyslalem sie, ze tylko przez cydie na wgranie wtyczki silverlight zeby np: obejrzec chociazby materialy z vod.onet.pl ? Niestety to bardzo powazny minus polityki apple, ze ich przegladarka mobilna nie wspiera silverlight. W koncu to urzadzenie do przegladania multimediow wtyczki silverlight do tego sluzy a tu taki zonk.

#2 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2010 - 13:19

Zgadza się, jest to urządzenie mutlimedialne, ale do oglądania oryginalnych/legalnych materiałów wideo. Możesz szukać aplikacji w AS, bo np. jest aplikacja dla amerykańskiej telewizji ABC, czy dla polskiej Ipli.

#3 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2010 - 13:23

Zgadza się, jest to urządzenie mutlimedialne, ale do oglądania oryginalnych/legalnych materiałów wideo.

a czym jest vod.onet.pl ? niby piraty same? toc to oficjalny serwis TVN..

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 19:01

Witam,
Czy jest jakis sposob domyslalem sie, ze tylko przez cydie na wgranie wtyczki silverlight zeby np: obejrzec chociazby materialy z vod.onet.pl ?
Niestety to bardzo powazny minus polityki apple, ze ich przegladarka mobilna nie wspiera silverlight. W koncu to urzadzenie do przegladania multimediow wtyczki silverlight do tego sluzy a tu taki zonk.

A mi sie wydawalo, ze to najpierw Microsoft musialby napisac taka wtyczke dla iPada, inna sprawa, ze Apple nigdy nie bedzie obslugiwal silverlight bo po co? Wtyczka do tego, wtyczka do tamtego, same wtyczki a zwykly html5 wystarczybly i na wszystkim by dzialalo bez zadnych wtyczek...

#5 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2010 - 22:00

Problemem jest to, że HTML5 zdaje się żadnego DRMa nie obsługuje, a wypadku VOD takowy jest chyba wymagany, żeby ktoś nie wyciągnął linka do filmu i innym nie dał.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 listopada 2010 - 22:24

revanmj - e. link do pliku to za mało, jak się odpowiednio skonfiguruje sobie serwer.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 29 listopada 2010 - 02:46

Jak ktos bedzie chcial wyciagnac video i tak to zrobi, wiec na co to?

#8 berko

berko
  • 1 285 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 22:25

A mi sie wydawalo, ze to najpierw Microsoft musialby napisac taka wtyczke dla iPada, inna sprawa, ze Apple nigdy nie bedzie obslugiwal silverlight bo po co? Wtyczka do tego, wtyczka do tamtego, same wtyczki a zwykly html5 wystarczybly i na wszystkim by dzialalo bez zadnych wtyczek...

Oczywiscie sie z Toba zgadzam, ale powiedz to ludzia z TVN vod.onet.pl, zeby zamiast tej lipnej wtyczki sliverlight uzywali html5.

---------- Wpis dodano o 00:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:25 ----------

Zgadza się, jest to urządzenie mutlimedialne, ale do oglądania oryginalnych/legalnych materiałów wideo. Możesz szukać aplikacji w AS, bo np. jest aplikacja dla amerykańskiej telewizji ABC, czy dla polskiej Ipli.

Niestety nie wiesz co to vod.onet.pl.

#9 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 22:56

Oczywiscie sie z Toba zgadzam, ale powiedz to ludzia z TVN vod.onet.pl, zeby zamiast tej lipnej wtyczki sliverlight uzywali html5.

Albo sami do tego w koncu dojda, albo wypuszcza aplikacje a'la iPla..

#10 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2010 - 15:43

good news: Microsoft’s Silverlight To Gain iOS Support in 2011

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 grudnia 2010 - 15:52

hm, tylko sam MS mówił, że stawia na HTML5. więc pewnie Sliverlight 5 będzie korzystał z tego i tym magicznym sposobem będzie działał na iOS.

#12 szad

szad
  • 431 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2010 - 16:13

userom to pewnie ryba czy przekona Apple do swojej wtyczki czy dopasuje sie do wymogow iOS.. wasne jest to ze bedzie dzialac.. a vod.onet.pl az sie prosi o dzialanie na ipadzie.

#13 iCrX

iCrX
  • 94 postów
  • Skąd100litza

Napisano 08 grudnia 2010 - 08:24

"The new version, dubbed Silverlight 5, will see a first public beta release in the second quarter of 2011, with a final release to follow before the end of next year" Czy dobrze rozumiem że dopiero za rok? :cry:

#14 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 grudnia 2010 - 07:27

I tak nie będzie wersji dla iOS, jedynie 64-bitowa wersja, wydanie dla Xbox'a i parę innych udoskonaleń. W wypadku streamingu wideo dla iOS mają jakiś dodatek do serwera IIS, który konwertuje film na format przyswajalny przez urządzenia od Apple. Także to Onet powinien się tym zająć, a nie MS.

#15 banditknight

banditknight
  • 67 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 maja 2011 - 20:38

HTML5 to przegadany buzzword. Te same efekty zakodowane w technikach wprowadzonych w HTML5 żrą CPU jak Flash. A wsparcie dla kodeków video zależy od widzimisię twórcy przeglądarki i każdy forsuje własne. Myślę, że tak samo jak Flasha tak i Silverlighta na iOSa nie będzie nie ze względu na to że jest on w jakiś sposób gorszy czy zjada baterię. To prywatna wojna Steve Jobsa przeciwko Adobe. Silverlighta nie dopuszczą bo stworzyliby precedens i jeszcze zainteresowałby się jakiś urząd antymonopolowy. A vod.onet.pl pewnie niedługo wypuści aplikację na iOSa tak jak zrobiła iPla.

#16 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 maja 2011 - 21:00

To nadal gdybanie. Dlaczego do tej pory taka wtyczka nie ujrzała światła dziennego?

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 maja 2011 - 21:53

HTML5 to przegadany buzzword.

przez większość - tak.

Te same efekty zakodowane w technikach wprowadzonych w HTML5 żrą CPU jak Flash.

nie zauważyłem. ale nawet jeśli - to jest konkurencja

A wsparcie dla kodeków video zależy od widzimisię twórcy przeglądarki i każdy forsuje własne.

nieeeprawda.
Google faktycznie próbuje forsować swój.
Fx próbuje forsować 'otwartość' (w głupi sposób IMO).
Nie wiem jak z Operą.
Ale IE czy Safari to akurat wykorzystają kodeki jakie masz zainstalowane. I to jest IMO dobra droga.

To prywatna wojna Steve Jobsa przeciwko Adobe.

mająca na celu?

#18 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 maja 2011 - 07:12

Rozmawiacie o producentach, kto będzie wspierał to i tamto, a to przecież TVN wybrało tę akurat wtyczkę, a nie którekolwiek inne, popularne rozwiązanie. Skoro seriale są odostępniane za darmo, to po jakiego grzyba wybrali takiego gniota, który stwarza problemy, zamiast udostępnić w jakimś ludzkim formacie? Miejcie pretensję do TVN.

#19 Krysiaxxx

Krysiaxxx
  • 7 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 18:01

Taką wiadomość dostałam na maila, ale kiedy to nastąpi?

"Witam,

Planujemy udostępnienie aplikacji również na Androida, iPada i iPhone'a, a także na konsole PS3 oraz na odbiorniki telewizyjne wiodących producentów. O wszelkich zmianach w platformie tvn player będziemy na bieżąco informować.
Zapraszamy do serwisu: [url=http://tvnplayer.pl/]tvn player[/url].

Pozdrawiam
Krzysztof Dzidek
Biuro Obsługi Klienta TVN Online
tvnplayer.pl
reklamacje.tvnplayer@tvn.pl
Tel. 22 444 77 79

TVN S.A., 02-952 Warszawa, ul.Wiertnicza 166, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS 0000213007, kapitał zakładowy: 68.737.252,80 PLN w całości wpłacony, NIP PL 9510057883, REGON 011131245"

#20 kast6

kast6
  • 31 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 18:09

Dla mnie na przykład też silverlight by się przydał. W mojej pracy nauczyciela mamy dziennik elektroniczny napisany oczywiście pod silverlight. I jest to jedyna rzecz, która nie chodzi mi na moim iPadzie :( . Książki, sprawdziany, plany już wszystko robię z moim tablecikiem, a do dziennika wejść nie mogę. No szkoda, ze takiej wtyczkę nie będzie....

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 18:16

webmasterów robiących tylko we flash i silverlight powinni wszystkich ustawić pod ścianą rozstrzelać. Zwłaszcza tych mądrali nie informujących zamawiającego taką stronkę jakie są ograniczenia potem. Zrobią tacy takie gówno, przetestują pod Win tylko, kasę zgarną i są happy. Ale to już nawet nie o Windows chodzi, weźmy taką chociażby podstawę podstaw jak back button w przeglądarce, który zazwyczaj wtedy nie działa, skopiować głupi nr telefonu czy adres jest często problemem. To są jak dla mnie barany a nie webmasterzy i tyle, złamanego grosza bym za takie gówno nie dał a i by wylecieli z hukiem jakby mi ktoś takiego zrobił.

#22 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 21:04

Maciek, spokojnie, wdech, wydech, wdech... :D

#23 sadlo

sadlo
  • 16 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 grudnia 2011 - 12:38

witam

a probowaliście [url=http://www.abyty.com/]ABYTY - Flash and Silverlight for iPhone, iPad, iPod[/url] troche sie tnie i nie ma dzwieku ale jest jakis postep :) mozna obrazek podejrzec

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych