Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac - chyba padła grafika...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 27 listopada 2010 - 22:54

Witam wszystkich, Jestem posiadaczem iMac'a od roku 2008. Do dzisiaj - zadowolonym. Otóż prawdopodobnie wysiadła mi w nim dzisiaj karta graficzna nVidia GeForce 8800GT. Na ekranie nagle - zupełnie nagle - na białym kolorze pojawiły się dziwne różowe cienie i obraz się zaciął. Komputer na nic nie reagował, sytuacja miała miejsce podczas używania systemu Windows Vista. Nigdy wcześniej nic podobnego mi się nie zdarzyło, komputer pracował bez zarzutu. Teraz Mac OS X się nie uruchamia - ekran zamiera w tym momencie, w którym startowe jabłko powinno przełączać się na biurko. Chyba wszystko poza kartą grafki pracuje ok - po przyciśnięciu klawiszy zmiany głośności słychać odgłosy, komputer reaguje na przycisk wysuwania płyty CD. Tylko, że na ekranie cały czas nic się nie zmienia. W systemie Windows widać duże anomalie. Podczas uruchamiania, na ekranie bootowania migają w różnych miejscach niebieskie kropki w liniach. W przeciwieństwie do Mac OS X, Vista się uruchamia, wyświetla pulpit ale w domyślnej rozdzielczości 800x600. (A iMac'a mam 24".) W ustawieniach systemu Windows nie rozpoznaje karty graficznej - a wcześniej rozpoznawał. Nie wyświetlane są również żadne półprzezroczyste efekty graficzne Aero Glass. (jakoś tak się to chyba nazywało - mam Vistę Home Premium) Przeprowadziłem Apple Hardware Test - zarówno w trybie prostym, jak i rozszerzonym, który nie wykrył żadnych problemów. A przecież problem jest...:-| Chyba padła karta grafiki, prawda? Dodam jeszcze, że wentylator komputera chyba wcale nie pracował, czyli temperatura powinna być w normie. Skończyła mi się w czerwcu dwuletnia (liczę z rękojmią sprzedawcy) gwarancja na ten komputer. W tygodniu skontaktuję się z serwisem Cortlandu. Ale ile może kosztować naprawa i czy jest w ogóle wykonalna? Ile może trwać sprowadzanie takiej karty, skoro ta seria iMac'ów już wyszła z produkcji? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam.

#2 bimusiek

bimusiek
  • 106 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 27 listopada 2010 - 23:16

A czy przypadkiem tych kart nie wymieniają do 4 lat? :)

#3 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 28 listopada 2010 - 01:13

Jeśli Ci naprawią/wymienią bezpłatnie - sprzedaj to gówno ponieważ problem wcześniej czy później powróci. Niektórzy mieli po 3 karty wymieniane i za każdym razem to samo. 7300, 7600 i 8800 w iMakach były dotknięte tym problemem. 8800 najczęściej.

#4 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 28 listopada 2010 - 10:21

Jeśli Ci naprawią/wymienią bezpłatnie

Ale skończyła mi się gwarancja na ten komputer. To chyba w takim razie marne szanse. Jutro zadzwonię do serwisu.

Słyszałem kiedyś, że jakieś problemy z kartami graficznymi w iMac'ach były. Ale raczej objawiało się to różnymi przekłamaniami w obrazie, itp. A mi po prostu komputer "padł". Zupełnie nagle. Teraz jeszcze sobie tak skojarzyłem, że wczoraj jak na jednej stronie internetowej oglądałem zdjęcia, to na jednym z nich iMac wyświetlił mi w połowie jakieś niebiesko-zielone paski. Ale pomyślałem, że to może jakiś błąd na stronie - teraz już widzę związek. Tylko, że takie coś zdarzyło się raz, nigdy nic wcześniej się nie działo.

Nawet jak bym chciał iMac'a sprzedać to: ile teraz za niego dostanę? To był najlepszy model wcześniejszej serii - jeszcze tej z zaokrąglonymi rogami ekranu. Satysfakcjonowałaby mnie cena, przy której po dołożeniu trochę pieniędzy mógłbym sobie na jakiejś promocji upolować nówkę 27" (Chyba, że nowe iMaki też mają takie problemy...?) ...a sądzę, że w ogóle sprzedanie takiego iMac'a to wielki problem...

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 11:19

Jeśli Ci naprawią/wymienią bezpłatnie - sprzedaj to gówno ponieważ problem wcześniej czy później powróci. Niektórzy mieli po 3 karty wymieniane i za każdym razem to samo. 7300, 7600 i 8800 w iMakach były dotknięte tym problemem. 8800 najczęściej.

Potwierdzam.
Problem powraca mimo naprawy. A to z powodu (jak zwykle zresztą w makach) braku odpowiedniego chłodzenia.
Jeśli by ci nie wymienili w ramach jakiejś rękojmi, to mogę ci to zrobić.
Dla przykładu pokazuję zdjęcia ekranu z MBP z 8600m, który został zakwalifikowany do wymiany płyty głównej.
[ATTACH]7276[/ATTACH] [ATTACH]7277[/ATTACH]

#6 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 28 listopada 2010 - 11:47

Akurat oba te ekrany wyglądają u mnie zupełnie normalnie. Żadnych pasków, kropek, itp. Ale tak jak napisałem - komputer nie działa.

#7 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 12:33

Tak, czy owak masz walniętą grafikę, zdjęcia powyżej przedstawiają początkowy stan tego problemu. Druga faza, to czarny ekran, czyli kompletny brak obrazu.

#8 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 02 grudnia 2010 - 16:26

Mam takie pytanie, szczególnie do osób, które oddawały Maki do serwisu... Jeżeli mój problem nie dotyczy dysku twardego - a jak wiele wskazuje - karty graficznej, to czy moje dane są bezpieczne i nikt ich nie usunie w serwisie? Bo chyba nie ma możliwości, żeby wymontowali mi dysk i resztę wysłali do serwisu? Mam po prostu dużo ważnych dla mnie rzeczy na komputerze - jest to sporo gigabajtów - i nie mam możliwości zrobienia kopii ich wszystkich. Mam tylko kopię z Time Machine z OS X ale nie mogę niestety zrobić kopii z Windowsa Visty (nie mam kolejnego dysku zewnętrznego), a na Windowsie mam nawet więcej ważnych rzeczy... Nie mam nawet jak przekopiować tych rzeczy na MacBook'a, bo musiałbym to dzielić, a mam foldery z ważnymi sprawami nawet do około 30GB... (ograniczenie przenoszenia przez pendrive = 4GB) :|

#9 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 16:41

Możesz podłączyć imaca do mac booka za pomocą FireWire. Musisz podłączyć kabel i przy starcie komputera trzymać zdaje się t na klawiaturze. Potem dysk imaca pojawi się na MB jako dysk zewnętrzny i możesz skopiować najważniejsze rzeczy.

#10 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 02 grudnia 2010 - 16:46

Oto kolejny problem... bo nie mam kabla FireWire, tylko same USB. Nigdy nie był mi potrzebny...

#11 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 17:03

Pewnie możesz poprosić w serwisie żeby zgrali ci na laptopa, ale z tym może być kłopot. Kabel powinien kosztować jakieś 5 zł w sklepie typu media-markrt więc to nie powinien być jakiś wielki problem.

#12 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:46

Znalazłem chwilkę wolnego czasu i kupiłem ten kabel;) Teraz oby tylko wszystko udało się zgrać...

---------- Wpis dodano o 18:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:42 ----------

Jeszcze jedno: czy Time Machine zapisuje strony internetowe zapisane w iWeb?

#13 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:52

Na to ci nie odpowiem bo nie używam TM, dla bezpieczeństwa zrób sobie kopię tych stron.

#14 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 02 grudnia 2010 - 18:57

Na to ci nie odpowiem bo nie używam TM, dla bezpieczeństwa zrób sobie kopię tych stron.

Do Mac OS X nie mogę się dostać, ponieważ nie działa mi grafika, zostaje mi tylko Vista w rozdzielczości 800x600.

A dlaczego jak podłączam tym FireWire MacBook'a w trybie target disk mode do iMac'a z Vistą to jak chcę cokolwiek przenieść na niego dostaję komunikat "Włóż dysk do stacji dysków." Co mam zrobić? :| Proszę o pomoc;)

#15 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 19:03

Zrób inaczej. Na macbooku włącz mac os x a na imacu target mode. Wtedy będzie działać, i będziesz mógł skopiować pliki z imacowego dysku.

#16 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 02 grudnia 2010 - 19:26

Dzięki;) Już kopiuję. Ciekawe co to z tym moim iMakiem będzie... :|

#17 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 02 grudnia 2010 - 20:26

Co będzie? Zanieś do serwisu, krzykną Ci pewnie ze 2000 (karta kosztuje pod 500$) + wymiana. Możesz poszukać, kupić i wymienić sam. Akcji serwisowej niestety nie było, chyba że o czymś nie wiem. Numer części: 661-4664 - wpisz w Google, wyskoczy. Być może jakaś firma specjalizująca się w reballingu mogłaby spróbować naprawić kartę właśnie tą metodą.

#18 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:34

żartujecie ? Nie znam się na tym, ale czy Apple krzyczy sobie 500 $ za GeForce 8800GT ? Który nie jest warty do PC'ta 200 zł teraz, bo to aktualnie antyk sam mam 8800 Ultra, która już dziś nie jest warta 500 zł.

#19 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 02 grudnia 2010 - 21:42

Nie znasz się, to prawda ;) To trochę inna konstrukcja niż Twoja z PC. To laptopowa karta MXM. Druga sprawa czy to jest warte 500$: 661-4664 - Card, Vvideo, NVIDIA GeForce 8800 GS, ale tyle kosztuje. Używaną można kupić taniej, ale może paść po tygodniu... Jedno jest pewne, nie da się tej karty zastąpić inną. Chcesz wymieniać - płać... Jak masz szczęście to padnie na gwarancji, jak nie masz szczęścia w życiu - kupuj Apple Care ;)

#20 aerO^

aerO^
  • 894 postów

Napisano 02 grudnia 2010 - 22:47

Jak ta 8800 jest robiona w 90nm jak moja, to też nie wróżę jej wytrzymania do końca gwarancji, moja z dodatkowym chłodzeniem AC trzyma po 60 C i dochodzi do 70 w lato.(ale stuknie jej 4 lata nie długo)

#21 lukas

lukas
  • 565 postów
  • SkądKTW

Napisano 03 grudnia 2010 - 23:31

Oddałem iMaka do serwisu. Dowiedziałem się, że na wymienione części przysługuje gwarancja - tylko - 90 dniowa.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych