Macbook + wygodne przeglądanie zdjęć
Napisano 27 listopada 2010 - 13:41

Napisano 27 listopada 2010 - 13:44
muszę je najpierw wszystkie zaznaczyć co jest dla mnie bardzo nie wygodne
cmd+a żeby zaznaczyć wszystkie i cmd+arrow down żeby je otworzyć nie jest wygodne?

Napisano 27 listopada 2010 - 13:49

Napisano 27 listopada 2010 - 15:39
Witam,
przeglądałem różne strony, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu także proszę o pomoc, gdyż jestem początkującym użytkownikiem MacBooka
Otóż często przeglądam zdjęcia z różnego rodzaju dysków przenośnych, płyt etc. i nie chcę ich dodawać do iPhoto, dlatego korzystam z aplikacji Podgląd, ale aby w niej przerzucać kolejno zdjęcia muszę je najpierw wszystkie zaznaczyć co jest dla mnie bardzo nie wygodne. Pomyślałem więc, że zainstaluje inną przeglądarkę zdjęć i tak doszukałem się aplikacji JustLooking (Xee też próbowałem) i wszystko fajnie, klikam na dowolne zdjęcie w folderze i mogę je wygodnie przerzucać, korzystać z pokazu slajdów i jest super, ale... Nie działa zoom i obracanie przy pomocy gładzika multitouch, na czym również bardzo mi zależy (wszak to ogromna wygoda). No i jestem w kropce, bo na chwilę obecną ani Podgląd ani inna zewnętrzna aplikacja nie spełnia moich oczekiwań.
Reasumując, potrzebuję przeglądarki zdjęć, która:
1. Po otwarciu dowolnego zdjęcia w folderze pozwala na przerzucanie ich kolejno jednym kliknięciem (bez wcześniejszego zaznaczania wszystkich zdjęć)
2. Obsługuje gesty multitouch (zoom i obracanie)
3. Ma funkcję pokazów slajdów
Jeżeli jest jakiś sposób na to by w/w programy działały w wymagany przeze mnie sposób to super, powiedzcie mi tylko jak (wyłączając opcję zaznaczania wszystkich zdjęć w folderze i włączanie ich za pomocą Podglądu). Jeśli zaś nie ma takiej możliwości to proszę powiedzcie mi jaki program spełni moje oczekiwania.
Z góry dzięki za radę,
pozdrawiam
Szzcerze powiedziawszy wcisniecie command+A i nastepnie spacji to chyba zaden problem by miec slideshow
aczkolwiek faktem jest, że jesli są tam nie tylko zdjęcia to jest problem
Napisano 27 listopada 2010 - 15:46

Napisano 27 listopada 2010 - 15:54
Napisano 27 listopada 2010 - 18:34

Napisano 27 listopada 2010 - 18:51
Napisano 27 listopada 2010 - 21:14
Owszem, to żaden problem, ale znowu wracamy do tego, że command+a zaznacza wszystkie pliki, więc w slideshow będą również pokazywane foldery i wszelkiej maści inne pliki, w kolejności alfabetycznej, co zakłóca przyjemne oglądanie zdjęć. Dlatego też poszukuje programu do przeglądania zdjęć/obrazów, który będzie oddzielał zdjęcia od całej reszty, a przy okazji obsługuje gładzik.
Jakieś jeszcze inne sugestie/pomysły?
Ewentualnie "Smart folders" na macu tworzysz wirtualny folder, tak by pokazywały się tam tylko np. .jpg
[ATTACH=CONFIG]7267[/ATTACH]
a nastepnie command+a i spacja
Napisano 27 listopada 2010 - 21:51
Napisano 27 listopada 2010 - 21:57
Szukaj: Ten Macintosh lub "[nazwa folderu]"także sposób dość sprytny imo i działa nieźle

Napisano 27 listopada 2010 - 22:15
Napisano 28 listopada 2010 - 02:56
Napisano 28 listopada 2010 - 10:47

Napisano 28 listopada 2010 - 13:41
Napisano 28 listopada 2010 - 13:45
[ATTACH=CONFIG]7281[/ATTACH]
Wystarczy, że najpierw wejdziesz w finderze w folder/podfolder, który Cie interesuje
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych