Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

BIG PROBLEM-drukarka obcina wydruk na A3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 listopada 2010 - 11:27

Witajcie Mam wielki problem pod OSX (10.6.5) z laserowym kombajnem (na Win wszystko ok) Nashuatec DSm620. Pod OSX drukując format A3 po dłuższej stronie kartki zostawia kosmicznie duży margines (2.5 cm) przy okazji przycinając wydruk pomimo tego, że na podglądzie jest ok! Podejrzewam na 99% sterownik bo nie ma różnicy czy wydrukuję z aplikacji czy z zapisanego PDF. Drukując na A4 marginesy są prawidłowe - około 7mm. Testowałem już wszystkie dostępne sterowniki Gutenprint. Na sterownikach ze strony producenta w ogóle kiszka bo drukuje się niecałe dwie linijki tekstu (zamiast grafiki) i wypluwa pustą kartkę za kartką :( Może przyczyną tu jest, że sterownik jest wyłącznie Postscriptowy bo ma ma końcówkę PS (DSm620 PS). Mi się powoli kończą koncepcje co z tym zrobić. Generalnie po wymianie PC na mac temat drukarek to stąpanie po polu minowym :(

#2 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 listopada 2010 - 11:06

Naprawdę nikt nie może pomóc. Gdzie się znajdują w systemie te drivery (gutenprint) i czy można np. (jak) edytować te marginesy?

#3 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 28 listopada 2010 - 11:49

Z tego co doczytałem:
http://www.ricoh-sup...ine v2.01en.pdf
ta drukarka nie ma wsparcia systemów 10.5/6 (?)
Być może drukowanie z wymienionych aplikacji, pozwoli uzyskać prawidłowy wydruk.
Nie wiem, bo nie używam drukarek A3.

#4 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 listopada 2010 - 12:22

Drukarka normalnie drukuje pod 10.6 ale tylko na formacie A4. Tak jak napisałem marginesy na A3 są nie do przyjęcia - sterowniki gutenprint 2.2.6 i starsze. Sterowniki producenta (te w ogóle nie działające-wywalające kody zamiast wydruku) pobrałem z sekcji OSX 10.6 z jego strony.

#5 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 grudnia 2010 - 15:14

Więc problem sterowników rozwiązałem sam używając tego zestawu: pxlmono for Mac OS X

Mam nadzieję, że się komuś w przyszłości przyda ta moja (zakończona na szczęście sukcesem) gehenna.

#6 slash

slash
  • 400 postów

Napisano 04 grudnia 2010 - 10:51

Gdyby ktoś w przyszłości kupował drukarkę to niech raczy zwrócić uwagę na obsługę PostScript. OSX nie wspiera Pcl ani Gdi oficjalnie, każdy producent sprzętu oferuje emulacje ps lub jakiś inny zestaw sterownikow. Zatem na stronie producenta jest sterownik ps do dsm620 i wtedy działa idealnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych