Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowy dysk hybrydowy + kopiowanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 26 listopada 2010 - 22:09

Witam,

Zakupiłem dzisiaj na allegro dysk Dysk Seagate Momentus XT 500GB SSD Hybrydowy 7200 (1328033242) - Aukcje internetowe Allegro podobno dość szybki, co o nim sądzicie?

Mam również pytanie odnośnie przenoszenia danych: czy lepiej włożyć nowy dysk do laptopa i przywrócić dane z TimeMachine czy kupić adapter SATA-USB i sklonować dysk z poziomu programu SuperDuper?

Pozdrawiam

#2 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 26 listopada 2010 - 22:17

daj znać czy taki dysk jest fajny :) tzn czy jest szybki! pozdro, a ja bym zrobił sobie chyba czystą instalację + zakupił obudowę 2,5" przekopiował wszystko co potrzebuje i z dysku starego zrobił 'pendrive' ps. tak tez zrobiłem ;D

#3 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 26 listopada 2010 - 22:42

Na pewno dam znać jak się będzie sprawował (pewnie około wtorku będzie już u mnie). Chyba zrobię jak mówisz, bo 250GB dysk nie powinien się marnować ;)

#4 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 listopada 2010 - 10:23

Wszystko zależy od tego czego się po nim spodziewasz. Na pewno nie dorównuje SSD osiągami. Oczywiście aplikacje będą się szybciej odpalały (dopiero po którymś tam ich włączeniu), ale to nie to samo. Mi na przykład dysk 7200 w laptopie przeszkadza. Co do przeniesienia danych to zawsze przy okazji wymiany dysku lubię zrobić czystą instalację i ręcznie przekopiować/zainstalować to co trzeba. Time Machine na pewno jest wygodniejsze, ale na starcie masz bałagan jak na starym dysku ;)

#5 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 27 listopada 2010 - 10:32

Spodziewam się szybkiej pracy, ale nie dysku SSD. Po prostu mój standardowy Hitachi 250GB powala mnie szybkością i pojawianiem się kolorowej kuleczki podczas używania Firefox i iPhoto ;) Mam także ustawione aplikacje włączające się przy starcie: Mail, Monitor aktywności i iCal, i to również powoduje pojawienie się efektu kolorowej kulki…

#6 tapster

tapster
  • 60 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 listopada 2010 - 12:33

Wszystko zależy od tego czego się po nim spodziewasz. Na pewno nie dorównuje SSD osiągami. Oczywiście aplikacje będą się szybciej odpalały (dopiero po którymś tam ich włączeniu), ale to nie to samo. Mi na przykład dysk 7200 w laptopie przeszkadza.

To by było na tyle teorii a teraz trochę praktyki i doświadczenia.

7200 - mi osobiście nie przeszkadza. Poziom hałasu nie wzrósł na tyle, abym odczuł różnicę, temperatura bez zmian, zużycie baterii - nie zauważalne. Minusów stosowania dysku 7200 nie znalazłem.

Propo modelu Seagate 500(4/32) - Fakt... szybki (nie do końca) jak SDD nie będzie ale.
1) po 3 uruchomieniu systemu wzrost prędkości uruchamiania około 40%
2) uruchamianie programów (logic, aperture) - ponad połowę szybciej (też zauważalne po 3 uruchomieniu)

Należy pamiętać, że ssd to tylko 4GB więc może (ale nie musi) się zdarzyć iż po miesiącu uruchamiania innych programów i powrocie do dawno nie używanego ten będzie wymagał znowu kilku uruchomień by zyskać na prędkości. Dysk prowadzi statystykę w czasie rzeczywistym.

Kopiowanie plików. Tutaj jak lepiej dysk zachowuje się dużo lepiej niż standardowe 7200 ale zauważalnie gorzej niż SSD.

Hybryda to hybryda.
Przed kupnem należy sobie zadać pytanie.

SDD o 4-krotnie mniejszej pojemności ale 3 razy wyższej cenie oraz szybsze kopiowanie plików czy hybryda 3 razy tańsza i 4-krotnie pojemniejsza przy praktycznie takim samym czasie uruchamiania aplikacji i komforcie pracy.

Jak coś to zapraszam do testów dysku które wg mnie są jak najbardziej zgodne z rzeczywistością, mogę je potwierdzić po ładnych kilku tygodniach używania dysku.

#7 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 28 listopada 2010 - 09:39

Oczywiście test przejrzałem przed zakupem (nie kupię w ciemno). Mam nadzieję, że usprawni pracę mojego Mac'a ;) Jak dostanę dysk to napiszę o czasie uruchamiania w stosunku do mojego Hitachi.

#8 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 28 listopada 2010 - 10:58

Czekamy na recenzję:) zastanawiam się nad tym dyskiem do maca mini

#9 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:36

Niestety dysku jeszcze nie otrzymałem z powodu trudnych warunków wg kuriera UPS.

#10 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 04 grudnia 2010 - 14:55

I jak dotarł dysk? Testowałeś go może?

#11 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 06 grudnia 2010 - 15:40

Dysk jest i czeka na mój wolny czas, w chwili obecnej mi go brakuje.

#12 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 25 grudnia 2010 - 00:28

Muszę powiedzieć, że po tygodniu użytkowania czas uruchamiania komputera wynosi 30-45 sek, wcześniej było około 2 minut. Całość ogólnie sprawniej działa, ale nie wiem czy nie jest to spowodowane 300GB wolnego miejsca.

#13 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 01:27

Przywracałeś kopię czy stawiałeś cały system od nowa?

#14 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 25 grudnia 2010 - 13:49

Przywróciłem z Time Machine.

#15 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 15:04

Ciekawe o ile poprawił by się czas przy instalacji wszystkiego od nowa:) 30-45 tyle uruchamia się mój 1,5 roczny macbook z standardowym dyskiem 5400 obrotów

#16 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 25 grudnia 2010 - 15:45

Ja jestem szczęśliwy z czasu uruchamiania, bo na 5400 uruchamiał się, jak mówiłem, 2 minuty.

#17 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 grudnia 2010 - 15:46

Tylko po co ciągle uruchamiać komputer? Mój ma reboota tylko, jak update wymaga tego. No chyba, że macie bootcampy :-P

#18 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 16:12

razr a ogólne korzystanie z systemu usprawniło się? Szybciej uruchamiają się programy?

---------- Wpis dodano o 16:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:11 ----------

Tylko po co ciągle uruchamiać komputer? Mój ma reboota tylko, jak update wymaga tego. No chyba, że macie bootcampy :-P

Z Bootcampa nie korzystam wole Virtualboxa. A kompa usypiam tylko w ciągu dnia na noc zawsze wyłączam

#19 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 16:25

Dysk ogolnie ok jedyne na plus to dodatkowa pamiec 4 giga na kosciach flash ktora daje przewage jak sie praqcuje na jednych pogramach i je zamyka i otwiera poniewaz do tej pamieci 4gigowej sa ladowane dane z programow ktore otwarlismy dzieki czemu potem szybciej sie one laduja po ponownym otwarciu oczywiscie o ile nie zrobicie restarta bo wtedy pamiec sie czysci i zaczynamy od nowa :)

#20 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 16:46

Restart czyści tą 4GB pamięć? Czytałem różne opinie ale o tym to nikt jeszcze nie pisał. Jeżeli tak faktycznie jest to trochę lipa

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 25 grudnia 2010 - 17:42

@shanhaevel:
Co kto lubi, mój ma uptime po 60 dni i więcej i mu dobrze z tym :-)

@sancruz3:
Restart nic nie czyści, coś Ci się kolego pomyliło.

#22 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 25 grudnia 2010 - 18:10

razr a ogólne korzystanie z systemu usprawniło się? Szybciej uruchamiają się programy?

---------- Wpis dodano o 16:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:11 ----------

Z Bootcampa nie korzystam wole Virtualboxa. A kompa usypiam tylko w ciągu dnia na noc zawsze wyłączam

iPhoto uruchamia się bez kolorowej kuleczki, co uważam za postęp.

#23 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 23:34

W Macu Mini wymieniłem zwykły dysk na SSD i różnica jest ogromna, ale zastanawiam się również nad kupnem tego dysku do komputera rodziców bo stary powoli zaczyna dogorywać i może w każdej chwili paść dlatego tak dopytuję:) tak, że razr dzięki za wszystkie odpowiedzi:) przekonałem się do tego dysku ale to dopiero w nowym roku:) za dużo wydatków było na święta:P
@narkoman:
Nie o komputer się boję z długim uptimem, po prostu chcę trochę zmniejszyć rachunki za prąd:)

#24 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 25 grudnia 2010 - 23:35

czytalem kiedyś że macbook pro 24h/7d to koszt około 15zł/mies

#25 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 postów
  • SkądRzeszów, PL

Napisano 25 grudnia 2010 - 23:40

15zł przy jednym kompie a jak jest ich kilka wyjdzie prawie 50 a to już są jakieś oszczędności:) i środowisko mniej zanieczyszczam:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych