Czy warto kupić iPad
Napisano 12 marca 2012 - 21:08
Windows Phone 8 będzie rewelacyjny! Oto dowody | Phone News - Twoje Mobilne Centrum
Czyli praktycznie Microsoft robi wszystko to co Apple juz mialo od dawna, Microsoft jezeli chodzi o smartfony i tablety praktycznie nie istnieje, za to jest bardzo silny na rynku PC, jezeli Nokia odzyje to microsoft moze osiagnac sukces. Napewno HTC tez cos wyda z windowsem, czolowi producenci tabletow takze.
Co do aplikacji, ja na iphonie oprocz gier mam tylko z appstore skypa, google translate i cyfre + online. Ja o portowaniu wyczytalem ze bedzie proste, beda gry multiplatformowe czyli PC win8 - xbox - win8arm. CPU i GPU sa coraz lepsze, czy to ARM czy x86, szkoda tylko ze faktycznie wycofali sie z tego portowania. Za to Microsoft nie popelnia bledu androida i chce zestandaryzowac system, bedzie to napewno latwiejsze dla developerow. Normalny pulpit + prawdziwy MS Office to moze byc cos, co zapewni dobra sprzedaz, szczegolnie dla osob ktore pracuja w tych programach dosc czesto.
Microsoft rozwiązał ten problem, budując ujednoliconą platformę ARM. Wszystkie urządzenia z Windows 8 i procesorami o tej architekturze, będą musiały spełniać długą listę wymogów – startowanie systemu z poziomu UEFI, wykorzystanie ACPI do sprawdzenia sprzętu i sterowania zasilaniem, obecność Trusted Platform Module, obsługa pamięci masowych SATA, USB i eMMC, czy obecność radia Bluetooth. W ten sposób platforma Windows On Arm (WOA) będzie tak samo zestandaryzowana, jak platforma PC/x86.
Dzięki temu Microsoft będzie mógł stworzyć jedno Windows 8, działające na dowolnym urządzeniu z ARM. Taka „ósemka” praktycznie nie będzie się różniła od Windows 8 dla x86. Jedynie warstwa abstrakcji sprzętu (HAL) i kilka sterowników jądra będą inne. Oznacza to też, że wszystkie funkcjonalności systemu dostępne dla Windows 8 na PC będą też dostępne na ARM. Oznacza to jednak też, że nigdy nie zobaczymy czegoś w rodzaju Windows 8 ARM Box – które można byłoby zainstalować na dzisiaj istniejących tabletach. Po prostu urządzenia spełniające komplet wymogów Microsoftu jeszcze nie istnieją, a prace deweloperskie toczą się na „ręcznie” robionych na zamówienie firmy układach SoC.
Co wart jest Windows bez pulpitu i Office?
Steven Sinofsky wyjawił też coś, co powinno zainteresować potencjalnych użytkowników tabletów z Windows. Pomimo całego szumu wokół interfejsu Metro, tradycyjny pulpit Windows jest zbyt cenny i zbyt lubiany, by z niego na WOA rezygnować. Dlatego też Windows 8 w wersji dla ARM będzie miał normalny pulpit, normalny pasek zadań (co prawda bez przycisku Start), normalnego Internet Explorera i... normalne Office. Urządzenia z Windows 8 będą miały preinstalowane wersje Worda, Excela, PowerPointa i OneNote.
Napisano 14 marca 2012 - 17:57
Napisano 14 marca 2012 - 17:59
Napisano 14 marca 2012 - 18:20
Napisano 14 marca 2012 - 18:54
Napisano 14 marca 2012 - 19:01
Napisano 14 marca 2012 - 19:27
Napisano 14 marca 2012 - 19:35
Nie lepiej kupic Air'a? :>Trochę odświeżymy wątek;)
Z Apple łączy mnie iPod Touch. Ostatnio rozpatrywałem kupno netbooka, ponieważ cały dzień bieganie po uczelni z 17-calowcem słabo mi się już widzi, jak i transportowanie go gdziekolwiek.
Napisano 14 marca 2012 - 19:37

Napisano 14 marca 2012 - 19:37
2. Tak.
3. Czy jest sens kupować iPada 2 w tym wypadku - wiele osób mówi, że różnice są znikome w wydajności.
Różnice w porównaniu do czego?
Napisano 14 marca 2012 - 19:43
Trochę odświeżymy wątek;)
Witam wszystkich Apple'owiczów. Od razu na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem pewien, że wielu weteranów (i nie tylko) będzie się czepiać za prawdopodbną powtarzalność tematu.
Z Apple łączy mnie iPod Touch. Ostatnio rozpatrywałem kupno netbooka, ponieważ cały dzień bieganie po uczelni z 17-calowcem słabo mi się już widzi, jak i transportowanie go gdziekolwiek.
Jednak wpadłem na pomysł, żeby sprawić sobie tablet (oraz ewentualną klawiaturę do niego) - tutaj się rodzi kilka pytań z mojej strony:
1. Czy iPad będzie dobrze sprawował się z pisaniem dokumentów, redagowaniem ich, etc. ?
2. Zajmuje się grafiką i fotografią i czasami 'w biegu' chciałbym przygotować sobie jakieś szkice, kolaże, albumy w celu drobnej edycji i prezentacji klientowi prac - czy sprzęt mi to umożliwi ?
3. Czy jest sens kupować iPada 2 w tym wypadku - wiele osób mówi, że różnice są znikome w wydajności ze względu na optymalizację aplikacji pod system, jednak chciałbym korzystać z oprogramowania typu iPhoto/Photoshop Express/Adobe Ideas/Sketchbook Autodesku i sporadycznie Autodesk WS. Więc jak to jest Panie i Panowie?
4. I jeszcze jedno, jeżeli iPad 2, to prosiłbym o informacje nt. różnic pomiędzy WIFI, a WIFI+3G.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedz(i)
Dla Ciebie idealny bylby Galaxy Note 10.1 z rysikiem.
Napisano 14 marca 2012 - 19:52
---------- Wpis dodano o 19:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:48 ----------
bar-trek - Chodzi mi o pracę na aplikacjach graficznych, słyszałem, że na jedynce jest w wielu przypadkach dużo wolniejsza (Adobe Ideas, Photoshop jakiśtam etc etc)
Napisano 14 marca 2012 - 22:57
Napisano 14 marca 2012 - 23:09
Napisano 14 marca 2012 - 23:24
Do iPada także można dokupić rysik. Ja wziąłbym sprzęt Apple'a.
No co ty, wzialbys sprzet Apple? Jestem strasznie zaskoczony Twoim wyborem, nie spodziewalem sie ze uzytkownik ktory ma "i" w nicku, oraz avatar z myapple wybierze sprzet Apple! Hmm, ipad nie ma wlasnego rysika, a s-pen podobno miazdzy wszystko, do tego specjalnie przystosowany ekran. Ten galaxy note jest drozszy od ipada, wiec to o czyms mowi.
Tutaj fajna tabelka, jezeli ktos bedzie duzo pracowal wlasnie z rysikiem, praca na tym tablecie bedzie bardzo latwa i wygodna. Nie mowie juz tradycyjnie o mozliwosci podpiecia pendrivow, microsd, usb, hdmi, bluetooth.
http://www.tabletowo...ipad-fight1.png
Nieprzypadkowo na nowym tablecie Samsunga debiutuje Photoshop Touch – to urządzenie jest stworzone do rysowania, w pełni profesjonalnej obróbki zdjęć czy korzystania z dowolnych grafik znalezionych w sieci. I choć nie zawsze daje się na Galaxy Note 10.1 uniknąć lekkich lagów w działaniu urządzenia, szczególnie przy dużym obciążeniu związanym z edycją zdjęć, to jednak rezultat robi piorunujące wrażenie. Dla kogoś kto lubi bawić się zdjęciami, rysować i łączyć to z tekstem, e-mailingiem, komunikacją i ogólnie zabawą, nowy Note będzie oferował świetną frajdę.
Co więcej, patrząc na główne zastosowanie tabletu Samsunga wydaje się, że to właśnie to urządzenie bardziej niż iPad ma szansę na szybką adopcję w nowoczesnych systemach edukacji, w których nauczyciele chcą korzystać ze zdobyczy najnowszych technologii. Młode pokolenie uczniów w podstawówkach miałoby z Galaxy Note 10.1 mnóstwo zabawy wspierającej edukację.
Napisano 14 marca 2012 - 23:50
Do iPada także można dokupić rysik. Ja wziąłbym sprzęt Apple'a.
Tym bardziej, że powstaje nowa generacja stylusów dla iPada, które będą reagowały na poziom nacisku i posiadały niezwykłą precyzję dzięki wsparciu BT 4.0:
Ten One Design Announces iPad 3 Pressure-Sensitive Stylus Powered by Bluetooth 4.0
Napisano 15 marca 2012 - 10:36
Taaaa, Samsung nie wyrabia juz z produkcja na te liczbe preorderow... A szkoly wrecz zebrza by na liscie kolejkowej pojsc w gore.Co więcej, patrząc na główne zastosowanie tabletu Samsunga wydaje się, że to właśnie to urządzenie bardziej niż iPad ma szansę na szybką adopcję w nowoczesnych systemach edukacji, w których nauczyciele chcą korzystać ze zdobyczy najnowszych technologii. Młode pokolenie uczniów w podstawówkach miałoby z Galaxy Note 10.1 mnóstwo zabawy wspierającej edukację.
Ochlon chlopie, jesli nawet czegos nie ma na iPada, to oznacza tylko tyle, ze jeszcze tego nie ma i bedzie lepiej i sensowniej, bo developerzy wola miec kilkadziesiat milionow klientow, niz kilku.
Napisano 15 marca 2012 - 11:26
Napisano 15 marca 2012 - 12:31
Napisano 15 marca 2012 - 15:32

Napisano 15 marca 2012 - 15:46
Napisano 15 marca 2012 - 17:34
Napisano 15 marca 2012 - 18:13
Napisano 15 marca 2012 - 19:40
Zachowaj poziom. Mimo, że nie będziemy oceniać Twoich poglądów, musisz umieć podawać je w cywilizowany i kulturalny sposób. Jeśli zamierzasz z kimś wodzić się za nos, rób to poprzez Wiadomości Prywatne , komunikator lub e-mail.
Przy okazji:
W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum.
Napisano 15 marca 2012 - 20:23
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych