Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy warto kupić iPad

• Please log in to reply
420 replies to this topic

#301 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 12 March 2012 - 21:08

Ja nie mowie ze to bedzie tak, ze jak masz tablet z windows 8 to mozesz sciagnac instalke w exe z PC i instalowac co chcesz. Oczywiscie bedzie to zamkniete, ale microsoft sam (narazie) nie bedzie robil tabletu, zostawia to innym, sa oczywiscie wady takiego rozwiazania, bo bedzie duzo wersji i moga byc problemy jak w androidzie, ale z drugiej strony bedzie mozliwosc wyboru konkretnego tabletu, napewno beda porty hdmi usb czy karty microsd, wersje 7/10 calowe, te mocniejsze i te slabsze. Jezeli mialbym zrezygnowac z ios, to wybralbym tylko i wylacznie nowe systemy microsoftu. Metro jest ladne i proste, identyczna wersja bedzie na telefonach,tabletach i na PC, wiec kolejny plus. Do tego dojdzie latwa synchronizacja danych poprzez Zune czyli odpowiednik Itunes, bedzie odpowiednik icloud czyli skydrive, ktory bedzie nawet na xboxie, co jest bardzo dobrym rozwiazaniem, bo nie trzeba miec zadnego apple tv, wystarczy ze masz konsole, kupujesz cos na telefonie, czy muzyke czy film i masz na konosli czyli odrazu na TV. Nie wiem jak jest na Macu, czy mozna np. wlasne pliki wyslac na icloud? Nie wazne czy to jakis pdf,rar,exe? Na skydrive mozna wysylac na ich serwery kazdy plik. Smartfony z Windowsem napewno nie beda tez tak ograniczone jezeli chodzi o wgrywanie plikow tylko poprzez program.

Windows Phone 8 będzie rewelacyjny! Oto dowody | Phone News - Twoje Mobilne Centrum

Czyli praktycznie Microsoft robi wszystko to co Apple juz mialo od dawna, Microsoft jezeli chodzi o smartfony i tablety praktycznie nie istnieje, za to jest bardzo silny na rynku PC, jezeli Nokia odzyje to microsoft moze osiagnac sukces. Napewno HTC tez cos wyda z windowsem, czolowi producenci tabletow takze.

Co do aplikacji, ja na iphonie oprocz gier mam tylko z appstore skypa, google translate i cyfre + online. Ja o portowaniu wyczytalem ze bedzie proste, beda gry multiplatformowe czyli PC win8 - xbox - win8arm. CPU i GPU sa coraz lepsze, czy to ARM czy x86, szkoda tylko ze faktycznie wycofali sie z tego portowania. Za to Microsoft nie popelnia bledu androida i chce zestandaryzowac system, bedzie to napewno latwiejsze dla developerow. Normalny pulpit + prawdziwy MS Office to moze byc cos, co zapewni dobra sprzedaz, szczegolnie dla osob ktore pracuja w tych programach dosc czesto.

Microsoft rozwiązał ten problem, budując ujednoliconą platformę ARM. Wszystkie urządzenia z Windows 8 i procesorami o tej architekturze, będą musiały spełniać długą listę wymogów – startowanie systemu z poziomu UEFI, wykorzystanie ACPI do sprawdzenia sprzętu i sterowania zasilaniem, obecność Trusted Platform Module, obsługa pamięci masowych SATA, USB i eMMC, czy obecność radia Bluetooth. W ten sposób platforma Windows On Arm (WOA) będzie tak samo zestandaryzowana, jak platforma PC/x86.

Dzięki temu Microsoft będzie mógł stworzyć jedno Windows 8, działające na dowolnym urządzeniu z ARM. Taka „ósemka” praktycznie nie będzie się różniła od Windows 8 dla x86. Jedynie warstwa abstrakcji sprzętu (HAL) i kilka sterowników jądra będą inne. Oznacza to też, że wszystkie funkcjonalności systemu dostępne dla Windows 8 na PC będą też dostępne na ARM. Oznacza to jednak też, że nigdy nie zobaczymy czegoś w rodzaju Windows 8 ARM Box – które można byłoby zainstalować na dzisiaj istniejących tabletach. Po prostu urządzenia spełniające komplet wymogów Microsoftu jeszcze nie istnieją, a prace deweloperskie toczą się na „ręcznie” robionych na zamówienie firmy układach SoC.
Co wart jest Windows bez pulpitu i Office?

Steven Sinofsky wyjawił też coś, co powinno zainteresować potencjalnych użytkowników tabletów z Windows. Pomimo całego szumu wokół interfejsu Metro, tradycyjny pulpit Windows jest zbyt cenny i zbyt lubiany, by z niego na WOA rezygnować. Dlatego też Windows 8 w wersji dla ARM będzie miał normalny pulpit, normalny pasek zadań (co prawda bez przycisku Start), normalnego Internet Explorera i... normalne Office. Urządzenia z Windows 8 będą miały preinstalowane wersje Worda, Excela, PowerPointa i OneNote.

#302 jadrian

jadrian
  • 72 posts

Posted 14 March 2012 - 17:57

Hej mam pytanie. Czy kwota 2000zł za iPada 2 Wi-Fi 32GB nowego, zafoliowanego z pełną gwarancją to dobra cena? Czy lepiej szukać dalej?

#303 kusiek

kusiek
  • 832 posts

Posted 14 March 2012 - 17:59

Zdecydowanie dobra cena.

#304 karolus.pl

karolus.pl
  • 16 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 14 March 2012 - 18:20

Trochę odświeżymy wątek;) Witam wszystkich Apple'owiczów. Od razu na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem pewien, że wielu weteranów (i nie tylko) będzie się czepiać za prawdopodbną powtarzalność tematu. Z Apple łączy mnie iPod Touch. Ostatnio rozpatrywałem kupno netbooka, ponieważ cały dzień bieganie po uczelni z 17-calowcem słabo mi się już widzi, jak i transportowanie go gdziekolwiek. Jednak wpadłem na pomysł, żeby sprawić sobie tablet (oraz ewentualną klawiaturę do niego) - tutaj się rodzi kilka pytań z mojej strony: 1. Czy iPad będzie dobrze sprawował się z pisaniem dokumentów, redagowaniem ich, etc. ? 2. Zajmuje się grafiką i fotografią i czasami 'w biegu' chciałbym przygotować sobie jakieś szkice, kolaże, albumy w celu drobnej edycji i prezentacji klientowi prac - czy sprzęt mi to umożliwi ? 3. Czy jest sens kupować iPada 2 w tym wypadku - wiele osób mówi, że różnice są znikome w wydajności ze względu na optymalizację aplikacji pod system, jednak chciałbym korzystać z oprogramowania typu iPhoto/Photoshop Express/Adobe Ideas/Sketchbook Autodesku i sporadycznie Autodesk WS. Więc jak to jest Panie i Panowie? 4. I jeszcze jedno, jeżeli iPad 2, to prosiłbym o informacje nt. różnic pomiędzy WIFI, a WIFI+3G. Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedz(i)

#305 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4139 posts
Posted 14 March 2012 - 18:54

4. Różnica pomiędzy WIFI i WIFI+3G jest tak, że ten pierwszy nie ma 3G. Na tym polega cała różnica.

#306 mar99

mar99
  • 829 posts
  • SkądKraków

Posted 14 March 2012 - 19:01

Nalezy dodac, ze model z 3G posiada rowniez GPS.

#307 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 March 2012 - 19:27

Oraz kompas

#308 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 14 March 2012 - 19:35

Trochę odświeżymy wątek;)
Z Apple łączy mnie iPod Touch. Ostatnio rozpatrywałem kupno netbooka, ponieważ cały dzień bieganie po uczelni z 17-calowcem słabo mi się już widzi, jak i transportowanie go gdziekolwiek.

Nie lepiej kupic Air'a? :>

#309 ron_1

ron_1
  • 156 posts

Posted 14 March 2012 - 19:37

Do karolus.pl 1. Jak najbardziej - są przecież pakiety biurowe np. pages 2. Do szkicowania można pobrać appke - Art Studio, edycja grafiki czy zdjęć z tym na iPadzie też nie będzie problemu. 3. iPad 2 jest warty swojej ceny - zwłaszcza teraz gdy można kupić wersję 3g 64 GB nawet do 2500 zł. Jeśli chcesz instalować dużo programów, do tego przechowywać zdjęcia warto kupić ipada z większą pamięcią niż 16 GB. Jeśli jednak cena nie ma znaczenia to bierz nowego ipada. 4. Samo Wi-Fi to jest tańsza opcja ale nie wszędzie masz wtedy możliwość korzystania z neta. Można co prawda udostępniać wi-fi przez smartfona czy router ale moim zdaniem lepiej dopłacić do wersji z 3G. Na koniec dodam że Apple mi nie płaci za reklamę sprzętu :)

#310 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 14 March 2012 - 19:37

1. Tak, np. przez Pages lub UPad.

2. Tak.

3. Czy jest sens kupować iPada 2 w tym wypadku - wiele osób mówi, że różnice są znikome w wydajności.
Różnice w porównaniu do czego?

#311 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 14 March 2012 - 19:43

Trochę odświeżymy wątek;)

Witam wszystkich Apple'owiczów. Od razu na wstępie proszę o wyrozumiałość, jestem pewien, że wielu weteranów (i nie tylko) będzie się czepiać za prawdopodbną powtarzalność tematu.

Z Apple łączy mnie iPod Touch. Ostatnio rozpatrywałem kupno netbooka, ponieważ cały dzień bieganie po uczelni z 17-calowcem słabo mi się już widzi, jak i transportowanie go gdziekolwiek.
Jednak wpadłem na pomysł, żeby sprawić sobie tablet (oraz ewentualną klawiaturę do niego) - tutaj się rodzi kilka pytań z mojej strony:

1. Czy iPad będzie dobrze sprawował się z pisaniem dokumentów, redagowaniem ich, etc. ?

2. Zajmuje się grafiką i fotografią i czasami 'w biegu' chciałbym przygotować sobie jakieś szkice, kolaże, albumy w celu drobnej edycji i prezentacji klientowi prac - czy sprzęt mi to umożliwi ?

3. Czy jest sens kupować iPada 2 w tym wypadku - wiele osób mówi, że różnice są znikome w wydajności ze względu na optymalizację aplikacji pod system, jednak chciałbym korzystać z oprogramowania typu iPhoto/Photoshop Express/Adobe Ideas/Sketchbook Autodesku i sporadycznie Autodesk WS. Więc jak to jest Panie i Panowie?

4. I jeszcze jedno, jeżeli iPad 2, to prosiłbym o informacje nt. różnic pomiędzy WIFI, a WIFI+3G.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na odpowiedz(i)

Dla Ciebie idealny bylby Galaxy Note 10.1 z rysikiem.

#312 karolus.pl

karolus.pl
  • 16 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 14 March 2012 - 19:52

Neo00 - Jednak chciałbym iPada. Dzisiaj pracowałem chwile na nim i na prawdę świetnie. Mam telefon z Andkiem, jakoś mnie nie przekonuje, chociaż słyszałem o nim wiele pozytywnych opinii (Galaxy Note).

---------- Wpis dodano o 19:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:48 ----------

bar-trek - Chodzi mi o pracę na aplikacjach graficznych, słyszałem, że na jedynce jest w wielu przypadkach dużo wolniejsza (Adobe Ideas, Photoshop jakiśtam etc etc)

#313 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 14 March 2012 - 22:57

Ale tu chodzi o tablet Galaxy Note z rysikiem, bardzo fajne rozwiazanei wlasnie dla roznego typu grafikow. A jezeli chcesz ipada to go kup proste.

#314 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 posts
  • SkądPolska

Posted 14 March 2012 - 23:09

Do iPada także można dokupić rysik. Ja wziąłbym sprzęt Apple'a.

#315 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 14 March 2012 - 23:24

No co ty, wzialbys sprzet Apple? Jestem strasznie zaskoczony Twoim wyborem, nie spodziewalem sie ze uzytkownik ktory ma "i" w nicku, oraz avatar z myapple wybierze sprzet Apple! Hmm, ipad nie ma wlasnego rysika, a s-pen podobno miazdzy wszystko, do tego specjalnie przystosowany ekran. Ten galaxy note jest drozszy od ipada, wiec to o czyms mowi.

Tutaj fajna tabelka, jezeli ktos bedzie duzo pracowal wlasnie z rysikiem, praca na tym tablecie bedzie bardzo latwa i wygodna. Nie mowie juz tradycyjnie o mozliwosci podpiecia pendrivow, microsd, usb, hdmi, bluetooth.

http://www.tabletowo...ipad-fight1.png

Nieprzypadkowo na nowym tablecie Samsunga debiutuje Photoshop Touch – to urządzenie jest stworzone do rysowania, w pełni profesjonalnej obróbki zdjęć czy korzystania z dowolnych grafik znalezionych w sieci. I choć nie zawsze daje się na Galaxy Note 10.1 uniknąć lekkich lagów w działaniu urządzenia, szczególnie przy dużym obciążeniu związanym z edycją zdjęć, to jednak rezultat robi piorunujące wrażenie. Dla kogoś kto lubi bawić się zdjęciami, rysować i łączyć to z tekstem, e-mailingiem, komunikacją i ogólnie zabawą, nowy Note będzie oferował świetną frajdę.

Co więcej, patrząc na główne zastosowanie tabletu Samsunga wydaje się, że to właśnie to urządzenie bardziej niż iPad ma szansę na szybką adopcję w nowoczesnych systemach edukacji, w których nauczyciele chcą korzystać ze zdobyczy najnowszych technologii. Młode pokolenie uczniów w podstawówkach miałoby z Galaxy Note 10.1 mnóstwo zabawy wspierającej edukację.

#316 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 14 March 2012 - 23:50

Tym bardziej, że powstaje nowa generacja stylusów dla iPada, które będą reagowały na poziom nacisku i posiadały niezwykłą precyzję dzięki wsparciu BT 4.0:

Ten One Design Announces iPad 3 Pressure-Sensitive Stylus Powered by Bluetooth 4.0

#317 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 March 2012 - 10:36

Co więcej, patrząc na główne zastosowanie tabletu Samsunga wydaje się, że to właśnie to urządzenie bardziej niż iPad ma szansę na szybką adopcję w nowoczesnych systemach edukacji, w których nauczyciele chcą korzystać ze zdobyczy najnowszych technologii. Młode pokolenie uczniów w podstawówkach miałoby z Galaxy Note 10.1 mnóstwo zabawy wspierającej edukację.

Taaaa, Samsung nie wyrabia juz z produkcja na te liczbe preorderow... A szkoly wrecz zebrza by na liscie kolejkowej pojsc w gore.

Ochlon chlopie, jesli nawet czegos nie ma na iPada, to oznacza tylko tyle, ze jeszcze tego nie ma i bedzie lepiej i sensowniej, bo developerzy wola miec kilkadziesiat milionow klientow, niz kilku.

#318 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 March 2012 - 11:26

On sie pulta do kazdego po kolei. Niedlugo znowu dostanie bana, wiec bedzie spokoj na jakis czas.

#319 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 15 March 2012 - 12:31

typowy "neo" Co do rysików, to najlepszym rysikiem jest nasz palec i to Apple doskonale wie.

#320 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 15 March 2012 - 15:32

@effe Typowy neo? Ok, jezeli Ty oceniasz mnie, to ja ocenie Ciebie, dla mnie jestes typowym folksdojczem. @Homer Co twoj post wniosl do tematu? Znowu piszesz o mnie, ostatnio zatakowales mnie ze siedze na garnuszku u rodzicow, szkoda tylko ze nie odpowiedziales na swoj temat, bo chetnie sie dowiem, jaka konkretnie masz prace jako student, ze stac cie na takie gadzety jak w podpisie, przeciez nic w zyciu nie dostales od rodzicow, sam mieszkasz, zarabiasz na zycie to oczywiste hehe. Bo jak inaczej moglbys atakowac mnie, to bylba hipokryzja. Nie pisz o mnie wiecej, bo zglosze to do moderatora, bo to nie twoja sprawa z kim mieszkam i kto mnie utrzymuje, tak samo nie moja sprawa jak Ty na to wszystko zarabiasz, n twoim zachoo ale jezeli ty masz prawo mnie oceniac, to ja mam Ciebie. Dla mnie jestes zwyklym bogatym dzieciakiem, ktory wszystko dostal na tacy i po twoim zachowaniu to widac, ze masz za wysokie ego i lubisz sie wywyzszac. Ale mnie to nie obchodzi, tak jak twoje zycie, w koncu rodzice przetna pempowine synusiowi, koniec tematu :) @grzes_l Byc moze Ciebie jako wyznawcy marki to boli, akurat to nie jest moj tekst, wszystko ponizej tego linku z tabelka to cytat, zapomnialem tam wkleic link do calego tekstu. Ktos tutaj szuka tabletu do grafiki wiec wrzucilem ten tekst. Zaden palec nie zastapi w grafice dokladnego rysika. Palcem mozesz sobie machac grajac w angry birdsy na ipadzie, ale nie pracowac graficznie gdzie potrzebna jest precyzja. Zaden rysik w ipadzie nie zapewni ci tego co s-pen i ekran w tym galaxy note. Cena nie wziela sie z kosmosu, poprostu ten note jest bardzo dobry do tych zastosowan. Ktos powie ze samsung znowu sie chwali cyferkami, to w takim razie czym sie ostatnio apple chwalilo jak nie samymi cyferkami, ze lepszy, wiekszy, wiecej mhz, rdzeni, pikseli i tak dalej :) "Posiada możliwość pracy z kilkoma aplikacjami w tym samym czasie, a iPad nie. Ma optymalizację precyzyjnego pisania/rysowania (255 poziomów nacisków), iPad tylko jeden poziom. Można precyzyjnie edytować obrazy oraz kopiować i wklejać, między aplikacjami. Tych podstawowych funkcji nie posiada iPad. A gdy dodamy, że pamięci produktu Apple nie można rozszerzyć kartą i jest znacznie cięższy i mniej poręczny od SAMSUNGA, to rezultat porównań jest oczywisty."

#321 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 March 2012 - 15:46

LOL. Oczywiscie kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Oczywista jest tylko ignorancja. Najbardziej rozbawiaja mnie argumenty o wielozadaniowosci... Poza tym zycze Ci z korzystania z tej porecznosci, gdy zajmujesz sie grafika.

#322 Neo0O

Neo0O
  • 502 posts

Posted 15 March 2012 - 17:34

Ignorancja w twoim przypadku polega na wielbieniu jednej marki, nie zaleznie co zrobi konkurencja. Za to wszystko co apple zrobi dla ciebie jest emejzing i the best. Nigdy nie jestes w stanie obiektywnie spojrzec na produkt, na jego wady i zalety, patrzysz tylko na marke. Czego by ten Note nie mial, to i tak dla Ciebie to szajs bo samsung albo android. Oby jak najmniej takich osob jak Ty, bo potem ludzie mysla ze kazdy kto ma jakis sprzet apple wlasnie jest takim zaslepionym fanatykiem, ktory o niczym nie ma pojecia. Gdzie w twoich postach jest jakis merytoryczny argument? No wlasnie, Ty ich poprostu nie masz. Mowisz ze cos jest do dupy, bo... jest do dupy. Dlaczego nie napiszesz dlaczego tak sadzisz? Ze ten Note jest gorszy od ipada.

#323 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 15 March 2012 - 18:13

Jak nauczysz sie czytac ze zrozumieniem, to nie bedziesz musial zadawac glupich pytan. Swoje insynuacje zostaw dla rownie "oswieconych" kumpli. Za teksty o "emejzing' bym banowal, bo sa po prostu chamskie. Dlategoz pozwole sobie nie kontynuowac rozmowy na poziomie trollingu. Bye.

#324 iUżytkownik

iUżytkownik
  • 754 posts
  • SkądPolska

Posted 15 March 2012 - 19:40

To fragment FAQ, skierowany do kilku użytkowników zawzięcie dyskutujących w tym temacie:

Zachowaj poziom. Mimo, że nie będziemy oceniać Twoich poglądów, musisz umieć podawać je w cywilizowany i kulturalny sposób. Jeśli zamierzasz z kimś wodzić się za nos, rób to poprzez Wiadomości Prywatne , komunikator lub e-mail.

Przy okazji:

W wątkach/wpisach nie dopuszczamy personalnych uwag oraz dyskusji o innych użytkownikach forum.

#325 Mirko791

Mirko791
  • 4558 posts
  • SkądJaworzno

Posted 15 March 2012 - 20:23

Samsung robi naprawdę dobry sprzęt, tylko problem polega na tym, że chcąc tak bardzo pokonać iPada, kompletnie nie rozumie jego fenomenu. Stąd ten agresywny marketing, stąd kopiowanie interfejsu, stąd atakowanie użytkowników iPhoneów. Powodów dla których iPad jest bardziej popularny niż tablety z serii Galaxy jest co najmniej 200tys., tyle bowiem jest aplikacji, które lepiej działają i lepiej wyglądają na iPadzie niż na tablecie Samsunga. Stylus, to gadżet, który wykorzysta garstka rysowników, grafików, dla jednych przydatny, dla innych zbędny, wręcz śmieszny, iPad dzięki masie dobrych aplikacji jest na tyle uniwersalny, że każdy znajdzie to czego potrzebuje. Do pracy, do rozrywki, bez względu na zawód, wiek czy wykształcenie, w App Store są aplikacje dla każdego, a każda aplikacja rozszerza funkcjonalność iPada, sprawiając, że staje się on użyteczny, czasem wręcz niezbędny. Urządzenie mobilne jest na tyle dobre i pożądane, na ile pozwala mu dostępne oprogramowanie. Prezentacja nowego iPada trwała ok 30 min., konferencja ok 1,5 godziny. Przez prawie godzinę Apple przedstawiało nowe aplikacje, które pozwolą wyzwolić potencjał swojego tabletu, a to tylko czubek góry lodowej - kilka programów z tysięcy dostepnych w sklepie. Dlatego Tim Cook obnażając słabość konkurencji skupił się właśnie na aplikacjach i ich jakości dla obu systemów iOS i Android. Bez bazy aplikacji zoptymalizowanych pod dany sprzęt, wykorzystujących wszystkie jego możliwości, żaden tablet z Androidem nie osiągnie poziomu popularności iPada.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users