Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy warto kupić iPad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#276 jadrian

jadrian
  • 72 postów

Napisano 19 lutego 2012 - 18:44

Witam
pomóżcie zielonemu człowieczkowi :)
czy warto kupić tego Ipada2 za tą cenę? NOWY APPLE IPAD 2 32GB WIFI + 3G BLACK CZARNY P-Ń (2150274541) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#277 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lutego 2012 - 19:25

Ja bym nie kupił. Możliwe, że w marcu pojawi się iP3, a wtedy ceny dwójek spadną. Do marca niedaleko.

#278 pawelmuz

pawelmuz
  • 2 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 00:03

kilka funkcjonalności ipada Chciałbym używać ipada nie tylko do czytania tekstów czy słuchania muzyki, ale przede wszystkim w czasie podróży. Moje pytanie do użytkowników (pewnie dla wielu oczywiste, wybaczcie): - czy na ipadzie da się używać kilku aplikacji naraz? Tzn. kilku w tle i przełączać się między nimi płynnie - czy można zapisywać pliki typu "jpg" ściągnięte w czasie przeglądania internetu? - czy istnieje program, w który można kadrować pliki typu jpg, zmienić ich wielkość, coś przyciąć itd. Chciałbym wiedzieć czy przy pomocy ipada jestem w stanie wykonać tego typu operacje, czy potrzebuję taszczyć ze sobą netbooka. Z góry dzięki.

#279 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 20 lutego 2012 - 11:23

3x tak

#280 pawelmuz

pawelmuz
  • 2 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 12:37

Jakieś szczegóły, jak to działa? trzeba wykupić jakieś konkretne aplikacje...

#281 wolek92

wolek92
  • 96 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 16:14

1. Multitasking 2. Do zapisywania jpgów nie potrzeba żadnych programów. Przytrzymujesz palec na obrazku i zapisujesz 3. Jest systemowa obróbka (zrobisz dzięki niej proste modyfikacje), a poza tym programów jest od groma. Najlepiej będzie jak obadasz filmiki na YouTube. Pozdro

#282 balyan

balyan
  • 84 postów
  • SkądRybnik

Napisano 02 marca 2012 - 20:06

Czy iPhone 3gs(stan bdb+) jest tyle wart co ipad 1 albo 2(i z jaką dopłatą)? Wiem,że średnio pasuje, do działu, ale nie chce pisać na giełdzie, bo nie wiem czy się da go w ogóle wymienić. chcę tylko poznać waszą opinie

#283 Gscon

Gscon
  • 126 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2012 - 07:39

Zalezy na ile wyceniasz swojego ip3gs, bo do ipada 2 to troche za malo, do ipada 1 bys musial doplacac ze 100zl jak nie wiecej. Ip3gs jest mase uzywanych na allegro do 1tys zl a ipad 1 uzywany chodzi w granicach 1100-1500.

#284 balyan

balyan
  • 84 postów
  • SkądRybnik

Napisano 03 marca 2012 - 14:23

Stan mojego iPhona oceniam na bardzo dobry z plusem. Zero rys, od początku folia i cover, a do tego zero upadków. Myślę,że jego wartość to 1100zł , biorąc pod uwagę,że ma pół roku. Tablety ipada 2 sprzedają się na allegro czasami za 1400 i więcej zł(nowe, wiem,że zależy od wersji). Także myślę,że tak z 600-800zł dopłaty i by była dwójeczka. A powiedz mi jak to jest z porównaniem iPhona i Ipada pod względem użyteczności. Ja iPhona używałem głównie do przeglądania internetu, facebooka, grania, słuchania muzyki, a mało do dzwonienia i pisania. Ipad jest wygodniejszy w tych czynnościach tak? A i dodam,że używałem go głównie w domu, a nie idąc do szkoły na przykład.

#285 Gscon

Gscon
  • 126 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2012 - 19:54

Tak jest wygodniejszy, o wiele wiekszy komfort w przegladaniu internetu, facebooka, grania w gry. Jako telefon mam bb9300:)

#286 suchy1992

suchy1992
  • 35 postów

Napisano 11 marca 2012 - 13:04

Witam serdecznie. A ja mam takie pytanie, czy warto jest zakupić iPada tak, żeby pełnił funkcję głównego sprzętu w domu. Korzystam obecnie z netbooka firmy Asus i chciałbym wiedzieć, czy po przesiadce na iPada nie będę żałował przesiadki z Windowsa na iOS'a. Głównie chodzi mi o przeglądanie internetu, słuchanie muzyki, oglądanie filmów. Czasem zdarza się też jakaś prezentacja czy napisanie dłuższego tekstu. Nie chciałbym żeby taki sprzęt służył mi tylko do Angry Birds czy przeglądania Facebooka. I mam też pytanie, ponieważ nie miałem nigdy styczności z tabletami- czy istnieje możliwość zrobienia jailbreake'a w iPadzie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

#287 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 marca 2012 - 13:20

moim zdaniem to: obecnie nie trzeba komputera aby wykonać uaktualnienia ios-a więc iPad jest jakby powiedzieć, samo wystarczalny aczkolwiek, nie pozostawiłbym bym go w osamotnieniu gdyż może zachodzić potrzeba wykonania funkcji "odtworzenia" ios-a i wtedy będzie dupa. po za przywróceniem fabrycznym z pozycji iPada czasami przydaje się odtworzenie z pozycji komputera jak iPad "wisi na kablu dodatkowo stwierdzam z własnej autopsji. że sam iPad to ciut za mało. w zeszłym roku tak zrobiłem i swojego MBA oddałem żonie. głupi błąd ale cóż... po 5 miesiącach jednak sprzedałem iPada i kupiłem nowego MBA dla siebie gdyż żona po prostu nie pozwalała mi swojego dotknąć. więc... jeżeli iPad przechodzi w główną funkcję dla Twojej "pracy" w tym "środowisku" to jednak sądzę że jeżeli masz już asusa to schowaj sobie go gdzieś dla funkcji "tak na wszelki wypadek" Ja teraz też zastanawiam się nad zakupem ponownie iPada i sądzę że jeżeli to uczynię to mój prawie nowy MBA zejdzie do "podziemi" lecz na pewno go nie sprzedam. Córka liczy na tzw spadek. Niestety, się przeliczy. Pozdrawiam

#288 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 marca 2012 - 13:28

suchy1992 pomyśl lepiej nad MBA 11'' lub 13'' Moim zdaniem będziesz bardziej zadowolony, a komfort pracy dużo wyższy niż na iPad.

#289 suchy1992

suchy1992
  • 35 postów

Napisano 11 marca 2012 - 13:56

Zastanawiałem się też nad MBA, ale jednak wolałbym tablet- też z racji tego, że dość często zdarza mi się być w podróży a mając netbooka nie widzę większego sensu zakupu MBA :P. Za tabletem przemawia to, że jest zgrabny, poręczny i wydaje mi się dość użyteczny. Oczywiście jeśli zdecyduje się na zakup iPada to Asus zostanie w szafie "na czarną godzinę". Mam tylko pytanie, czy istnieje możliwość podłączenia internetu mobilnego do iPada? Chodzi mi dokładnie o Play Online.

#290 karas2002

karas2002
  • 308 postów
  • SkądWilkasy

Napisano 12 marca 2012 - 00:19

Mam tylko pytanie, czy istnieje możliwość podłączenia internetu mobilnego do iPada? Chodzi mi dokładnie o Play Online.

Kupujesz wersję 3G, wkładasz kartę SIM i heja!

#291 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 12 marca 2012 - 10:14

Lepiej poczekać na tablety z Windows 8, przy których Ipad to będzie zwykła zabawka.

#292 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 12 marca 2012 - 10:23

Lepiej poczekać na tablety z Windows 8, przy których Ipad to będzie zwykła zabawka.

To podrzuć linka to recenzji jednego z takich tabletów i spisu profesjonalnych aplikacji np. muzycznych czy graficznych pod Win8. Win 8 na ARM będzie tak samo zamknięty i ograniczony jak iOS, inna sprawa ile czasu zajmie nowemu systemowi zgromadzenie 200 tys. aplikacji.

#293 Neo0O

Neo0O
  • 502 postów

Napisano 12 marca 2012 - 15:41

To podrzuć linka to recenzji jednego z takich tabletów i spisu profesjonalnych aplikacji np. muzycznych czy graficznych pod Win8. Win 8 na ARM będzie tak samo zamknięty i ograniczony jak iOS, inna sprawa ile czasu zajmie nowemu systemowi zgromadzenie 200 tys. aplikacji.

Co z tego ze jest 200 tysiecy aplikacji? A ile ty uzywasz? Ile kupiles? Ile w tych 200 tysiecy jest naprawde dobrych i przydatnych? Ile jest smieci i zapychaczy? Windows 8 na tablety bedzie mial takie samo jadro, wiec portowanie bedzie banalnie proste. Ile jest programow na windowsa a ile na maca? Jak sobie juz odpowiedziales na ostatnie pytanie, to powiedz dlaczego uzywasz maca? WIec nie pisz o 200 000 aplikacjach, bo sam wybrales system z mniejsza iloscia, mnie popularny z mniejsza iloscia programow profesionalnych. Mowisz cos o recenzjach? A sa juz recenzje ipada 3? Bo filmikow z windows 8 na tabletach jest mnostwo od dawna. Nowe systemy microsoftu sa rownie latwe, ladne i przyjemne co ios, a nie posiadaja wad zwiazanych z otwartoscia. Ze wzgledu na windowsa, ktorego ma wiecej ludzi, wiecej ludzi bedzie wybierac tablety, tym bardziej ze microsoft znowu idzie droga apple i chce wszystko polaczyc w jeden ekosystem, tylko ze o wiele lepszy, bo systemy beda bardziej zblizone niz mac i ios. Do tabletow, telefonow, pc, laptopow dochodzi tez xbox. Wszystko to bedzie polaczone. Jezeli uzytkownicy maca wybieraja tablety i smartfony appla bo chca miec caly ekosystem, to co zrobia uzytkownicy windowsa ktorych jest o wiele wiecej? Nie sa tak zwiazani z firma i nie sa jej wyznawcami, ale wiekszosc ludzi dla wygody bedzie wybieralo wlasnie nowe tablety z win8.

Windows 8 Apollo zostanie oparty na jądrze Windowsa 8 i będzie dzielił z nim bardzo dużo komponentów. Oprócz tych odpowiedzialnych za interfejs, także stos sieciowy i zabezpieczenia. Nie sprecyzowano jednak, czy i jak jądro zostanie okrojone, ani czy WP 8 zapewni programistom możliwość używania nowego modelu wprowadzanego przez Microsoft wraz z Windowsem 8 - WinRT. Belifore zapewniał jedynie, że przerabianie aplikacji desktopowych na mobilne będzie prostsze niż kiedykolwiek i pozwoli zachować dużą część pierwotnego kodu nienaruszoną

#294 dandan999

dandan999
  • 85 postów

Napisano 12 marca 2012 - 16:04

Neo0O całkowicie się z tobą zgadzam aczkolwiek zakupie nowego iPada ponieważ trochę Brakuje mi już ios. I tak iPady będą pewnie najpopularniejsze

#295 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 12 marca 2012 - 19:54

Ja chce kupić iPada,tylko teraz kwestia czy dać 1500zł za nówkę iPada 2 16GB WiFi czy dołożyć 500zł i mieć najnowszego w tej samej wersji.

#296 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 12 marca 2012 - 19:58

Co z tego ze jest 200 tysiecy aplikacji? A ile ty uzywasz? Ile kupiles? Ile w tych 200 tysiecy jest naprawde dobrych i przydatnych? Ile jest smieci i zapychaczy? Windows 8 na tablety bedzie mial takie samo jadro, wiec portowanie bedzie banalnie proste. Ile jest programow na windowsa a ile na maca? Jak sobie juz odpowiedziales na ostatnie pytanie, to powiedz dlaczego uzywasz maca? WIec nie pisz o 200 000 aplikacjach, bo sam wybrales system z mniejsza iloscia, mnie popularny z mniejsza iloscia programow profesionalnych. Mowisz cos o recenzjach? A sa juz recenzje ipada 3? Bo filmikow z windows 8 na tabletach jest mnostwo od dawna. Nowe systemy microsoftu sa rownie latwe, ladne i przyjemne co ios, a nie posiadaja wad zwiazanych z otwartoscia. Ze wzgledu na windowsa, ktorego ma wiecej ludzi, wiecej ludzi bedzie wybierac tablety, tym bardziej ze microsoft znowu idzie droga apple i chce wszystko polaczyc w jeden ekosystem, tylko ze o wiele lepszy, bo systemy beda bardziej zblizone niz mac i ios. Do tabletow, telefonow, pc, laptopow dochodzi tez xbox. Wszystko to bedzie polaczone. Jezeli uzytkownicy maca wybieraja tablety i smartfony appla bo chca miec caly ekosystem, to co zrobia uzytkownicy windowsa ktorych jest o wiele wiecej? Nie sa tak zwiazani z firma i nie sa jej wyznawcami, ale wiekszosc ludzi dla wygody bedzie wybieralo wlasnie nowe tablety z win8.

Windows 8 Apollo zostanie oparty na jądrze Windowsa 8 i będzie dzielił z nim bardzo dużo komponentów. Oprócz tych odpowiedzialnych za interfejs, także stos sieciowy i zabezpieczenia. Nie sprecyzowano jednak, czy i jak jądro zostanie okrojone, ani czy WP 8 zapewni programistom możliwość używania nowego modelu wprowadzanego przez Microsoft wraz z Windowsem 8 - WinRT. Belifore zapewniał jedynie, że przerabianie aplikacji desktopowych na mobilne będzie prostsze niż kiedykolwiek i pozwoli zachować dużą część pierwotnego kodu nienaruszoną

Nie będzie możliwości żadnego portowania aplikacji z x86 na ARM, wszystko musi być napisane od nowa, tak jak na zupełnie nową platformę. Na Win 8 na ARM nie będzie żadnej możliwości instalowania czegokolwiek spoza oficjalnego sklepu z aplikacjami, nie będzie opcji instalacji jakiejkolwiek wtyczki, nie będzie Flasha, itd..to wszystko przecież przedstawił oficjalnie w lutym sam Sifonsky, jeśli ktoś ma jakiekolwiek złudzenia, że Win 8 na tablety będzie choć ciut bardziej otwarty niż iOS to bardzo gorzko się rozczaruje. Nawet aplikacje desktopowe działające poza Metro (na początku będzie to tylko Office) muszą pochodzić ze sklepu i spełniać oficjalne kryteria - nie będzie żadnej możliwości instalowania czegokolwiek spoza. Co do aplikacji, to ich znaczenie w przypadku sprzętu mobilnego jest pierwszorzędne, bez zoptymalizowanych programów, tablet jest tylko narzędziem do przeglądania netu. Ostatnio oglądałem materiał o tym, jak programy do obsługi kart płatniczych na iPada pozwalają właścicielom małych firm oszczędzać nawet kilkaset $ miesięcznie ze względu na oszczędności związane z obsługą klienta. Takich przykładów jest mnostwo, nie będę już tu przytaczał setek super przydatnych profesjonalnych programów graficznych, muzycznych, medycznych, edukacyjnych, nawet wojskowi piloci będą używać iPada jako narzędzia - temat rzeka, można o profesjonalnym zastosoawniu iPada napisać książkę. Nie twierdzę, że tablety z Win 8 będą gorsze niż iPad, bo będą miały dokładnie taką samą funkcjonalność opartą na aplikacjach, kwestią wyboru tylko będzie ekosystem Apple'a czy Microsoftu, ten drugi będzie startował na rynku tabletów od zera i musi pokazać dużo więcej i rozwijąć się dużo szybciej, bo iOS i Android już są na tym rynku od dwóch lat.

---------- Wpis dodano o 19:58 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:56 ----------

'Jako zamknięty ekosystem - Windows 8 na ARM będzie bardziej przypominać iOS z iPada niż standardowe okienka. Oprogramowanie instalowane na sprzęcie z UEFI nie pozwoli po pierwsze na zmianę środowiska na inne, a ponadto aplikacje będą mogły być instalowane tylko z jednego źródła.' - żródło Komputer Świat

#297 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 marca 2012 - 19:59

Dobra wróżba, ale nie zakładaj na 100%, że tak bedzie. iPad i iOS jest juz na rynku od dłuższego czasu, ludzie go polubili, przyzwyczaili się do jego obsługi, poza tym wiele instytucji używa go w celach zarobkowych, lub na wyposażeniu lokali. Sądzę, że wiele ludzi (mniej wiecej takich jak ja) nie chce miec wszedzie windowsa, bo traktuje iOS jako relaks od pracy i zaawansowanych zadań. Microsoftowi na drodze stoi także Google z Android a razem z iOS trzymają rynek mobilny "za ryj" ;)

#298 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 12 marca 2012 - 20:50

Temat brzmi: "czy warto kupić iPad". Uważam, że warto jeśli wprowadzą Retinę. Miałem iPad 2 korzystałem z Niego, ale sprzedałem dlatego że wyświetlacz mi się nie podobał. Będzie Retina kupię ponownie. I w mojej pracy zdecydowanie bardziej się przyda. Pomimo jego funkcjonalności szkoda, że z internetem można się połączyć tylko za pomocą wifi i 3G a nie np EDGE. Przekonamy się 23 jak prezentuje się ten ekran :-)

#299 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 marca 2012 - 20:54

No przecież Retina jest, prezentacja była juz pare dni temu -,-

#300 free66

free66
  • 501 postów
  • SkądAndrychów / Kraków

Napisano 12 marca 2012 - 20:57

No przecież Retina jest, prezentacja była juz pare dni temu -,-

Wiem, dlatego piszę że teraz tym bardziej warto go kupić do korzystania z Niego. Ale jeśli miałbym go kupić tylko i wyłącznie do odbierania poczty i przeglądania stron nie kupiłbym. Ale co by nie było- wygląd iPada oraz jego wykonanie bije na łeb na szyję inne tablety. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych