Wybór Maca Pro
Napisano 25 listopada 2010 - 08:31
Napisano 25 listopada 2010 - 20:36
Napisano 25 listopada 2010 - 21:17
Nie znam się na Macach Pro, bo to dla mnie sprzęt za kosmiczne pieniądze, z dużym potencjałem który byłby nie wykorzystany przeze mnie, ale co nie co mogę pomóc.
1. Podaj dokładne oznaczenia procesorów tych Xenonów, popatrz na budowę, w ilu nm są wykonane, jaką mają magistralę.
2.Z regionami DVD na pewno nie będzie... ktoś tu chyba za dużo gra na konsolachZ zasilaniem Ci nie odpowiem, podejrzewam że nie będzie.
4.Intela najnowsze tylko , że to kupa kasy... ale jak masz to Intel X25 i wybierz model , który spełnia twoje oczekiwania cenowe.
5.Eizo są dobre, benq z tańszych, cechują się wysoką rozdzielczością, tych dwóch firm.
Przepraszam bez obrazy, jeśli nie znasz się na Makach Pro to po co zabierasz głos i zadajesz pytania na które i tak nie będziesz potrafił udzielić odpowiedzi? Nabijanie postów?
Wracając do tematu.
Odp 1:Popatrz w internecie na procesory jakie siedzą w tych Makach, poczytaj o nich a dowiesz się jaka jest różnica. Między modelem z 2009 a 2010 dużej różnicy nie ma. Przede wszystkim to zmiany w grafice, a raczej ich oznaczeniu bo pod względem wydajności za dużo się nie różnią.W nowszym modelu możesz dodać więcej RAMu i główna magistrala jest szybsza 800MHz do 1066MHz.
Odp 2:Nie nie ma problemu z zasilaniem i regionami DVD.
Odp 3: Nie jestem pewny dla tego zbędę do milczeniem.
Odp 4: Każdy dysk SSD jak i tradycyjny pasuje do Maka Pro pod warunkiem, że jest to SATA.
Odp 5: To już wymaga dłuższej dyskusji. Podstawowe pytanie jakim budżetem dysponujesz, ile cali potrzebujesz czy zajmujesz się profesjonalnie fotografią czy amatorsko i czego oczekujesz od monitora. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnym odwzorowaniu kolorów idz w stronę EIZO seria CG jeśli amatorsko to seria FlexScan....[COLOR="Silver"]
Napisano 26 listopada 2010 - 02:48
[url=http://www.bhphotovideo.com/c/product/608729-REG/Apple_MB871LL_A_Mac_Pro_Desktop_Computer.html]Apple Mac Pro Desktop Computer Workstation MB871LL/A B&H Photo[/url]
Za zaoszczedzone pieniadze kup SSD z kontrolerem SandForce (nie wymagaja TRIM, nie zwalniaja po 2 mies jak wszystkie inne) np:
[url=http://eshop.macsales.com/shop/internal_storage/Mercury_Extreme_SSD_Sandforce/Solid_State_Pro]OWC Mercury Extreme Pro Solid State Drive (SSD) Solutions - High Performance, Reliability, and Endurance[/url] i ja wybralbym ta serie. 3 lata gwarancji wystarcza, a za 3 lata dokupisz karte "SATA5" na PCIe i najnowsze, duzo szybsze dyski.
Jezeli jednak 5-15 dni przerwy w pracy oznacza dla Ciebie za duza strate, kupilbym 2 SSD w wersji Enterprise: [url=http://eshop.macsales.com/shop/internal_storage/Mercury_Extreme_SSD_Sandforce/Solid_State_Raid_Edition]OWC Mercury Extreme Pro RE Solid State Drive (SSD) RAID Ready - High Performance, Reliability, and Endurance[/url]
Dodam tylko, ze wspomniany przez Ciebie "2x Quad xenon 2,8 z 2008 roku" jest bardzo dobra inwestycyja, ale wsparcia dla nowszych kart graficznych juz bym sie w przyszlosci nie spodziewal.
Napisano 26 listopada 2010 - 03:28
Napisano 26 listopada 2010 - 05:18
Napisano 26 listopada 2010 - 06:56
Napisano 26 listopada 2010 - 07:13
Sam uzywam 6GB RAMu.
MP, ktorego podlinkowalem, kosztuje obecnie $1,899.00 (z Parallels Desktop 6 Software for Mac extra). To jest ponad $600 mniej (tax=$0), niz 2010 2.8GHz Quad-Core. Tylko dzisiaj z tego co zrozumialem, choc widzialem je juz w tej cenie w listopadzie. Sklep jest solidny, kupowalem u nich "szkla".
Napisano 26 listopada 2010 - 20:50
Gość_owca666_*
Napisano 27 listopada 2010 - 03:50
Za cenę szybkiego dysku SSD można kupić 4 szybkie HDD (np. Caviar z serii Black) i połączyć je w RAID 0. Będziesz miał taniej, szybciej i więcej miejsca. Jedyna wada tego rozwiązania to to, że będziesz te dyski słyszał. Bezpieczeństwo załatwi regularny backup przez Time Machine (możesz zrobić RAID z trzech dysków a czwarty przeznaczyć na TM). Jeszcze jedna uwaga: Nie trzeba łączyć całych dysków w RAID. Można wydzielić na każdym dysku partycje i te partycje połączyć. Jeśli kupisz 4 takie Caviary i wydzielisz na początku (najszybszy obszar dysku jest na początku) każdego z nich partycję 32 GB i połączysz je w RAID 0, to będziesz miał wolumen o wielkości 128 GB i wydajności 350 MB/s zapis i odczyt.
Taa, dodaj że max 350MB/s ale nie ciągły i wielokrotnie dłuższy czas dostępu... Poza tym 350MB/s z 4 WD Black? Pomyłka, więcej mam z 3 Samsungów, które są połowę cichsze i żrą mniej prądu. Prawda jest taka, że SSD dziś przegrywają tylko stosunkiem pojemność/cena.
Sam używam RAIDa z mechanicznych dysków jako scratcha i magazynu (OS i appsy na SSD), ale tylko dlatego, że charakter mojej pracy nie usprawiedliwiałby wydatku na 3x 160GB Intel G2. Wybrałem rozwiązanie budżetowe (czyt. kompromisowe, gorsze). Wynalazki typu Vertex 2 czy Crucial C300 celowo pomijam, głównie z uwagi na fakt iż ich niedorobiony (jak na razie) firmware owocuje sporym failure rate (niekoronowanym królem "padaczki" jest tu Patriot). Sandforce sam w sobie jest OK, zwłaszcza przy braku trima w OS X.
P.S. Jak to forum wygląda bez Adblocka... brrr, gorzej niż Onet (przypadkowo siedzę na nieswoim kompie z Win). Okropność, gdybym tu wszedł "z ulicy" bez żadnego blockera to wyszedłbym szybciej niż wszedł
Napisano 27 listopada 2010 - 16:04
Dziękuje wszystkim, a jak jest z raidem w macu pro czy wymaga jakiejś zewnętrznej karty (widziałem gdzieś taką) ?
Do RAID 0, RAID 1 i JBOD nie potrzeba żadnej karty. Wszystko załatwia system. Wchodzisz w Disk Utility i ustawiasz co ci pasuje.
---------- Wpis dodano o 16:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:55 ----------
Owca. Myślę, że się mylisz. Z dwóch WD Blue jest 170 MB/s stałego transferu, więc myślę, że z 4 WD Black będzie więcej niż 2 razy więcej.
Gość_owca666_*
Napisano 27 listopada 2010 - 16:29
Owca. Myślę, że się mylisz. Z dwóch WD Blue jest 170 MB/s stałego transferu, więc myślę, że z 4 WD Black będzie więcej niż 2 razy więcej.
Toż napisałem, że pomyłka, choć zależy jakie te Blacki
Poza tym, nigdy nie polecałbym opcji z RAIDem na partycjach, tak jak to opisałeś. Powód: teoretycznie zwiększa się ryzyko uszkodzenia dysków z uwagi na "latanie" głowicy w tę i z powrotem (w przypadku gdy resztę wykorzystujesz na dane). Ale to już osobna historia.
Napisano 27 listopada 2010 - 17:19
Gość_owca666_*
Napisano 27 listopada 2010 - 17:33
Więc jeśli dysk padnie to po kilku godzinach od wymiany dysku masz wszystko po staremu.
Pod warunkiem, że masz "na podorędziu" dysk na wymianę. Inaczej żegnasz się z tym 350 MB/s i witasz z 240 MB/s
No i głowica lata jak głupia tylko podczas zapisywania pliku na partycji z danymi, więc nie demonizowałbym tego.
Nie demonizuję, to wynika ze zużycia mechanicznego. Więcej jeździ - krócej pojeździ. Jeśli już tak robić, to tylko z dyskami Enterprise, nigdy z konsumenckimi.
Tak czy owak, aby nie ciągnąć OT, jestem zdania, że w stacji roboczej (obróbka zdjęć itp, bez video) dyski SSD dają znacznie więcej korzyści niż RAID na mechanicznych. Wybór między nimi to kwestia zasobności portfela.
Napisano 27 listopada 2010 - 17:45
Nie demonizuję, to wynika ze zużycia mechanicznego. Więcej jeździ - krócej pojeździ. Jeśli już tak robić, to tylko z dyskami Enterprise, nigdy z konsumenckimi.
Generalnie cel pozostaje osiągnięty. Wydajność SSD + wielokrotnie więcej miejsca. Nawet przy dyskach Enterpise.
Gość_owca666_*
Napisano 27 listopada 2010 - 17:51
Napisano 27 listopada 2010 - 18:13
Gość_owca666_*
Napisano 27 listopada 2010 - 18:38
Napisano 27 listopada 2010 - 19:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych