Temat się przewijał kilka razy, ale bez konkluzji więc warto odświeżyć...
Od jakiegoś czasu jestem świeżym użytkownikiem japka i bardzo się z tego powodu cieszę, większość narzędzi używanych w Win udało mi się znaleźć w wydaniach dla MacOS, jednakże pozostała nierozwiązana kwestia szwankującego komponentu podpisującego w/w platformy.
Żeby nie pisać zbyt pochopnie sprawdziłem znane mi przeglądarki (oprócz IE ;>) w wydaniach na SL, niestety nie znalazłem nic coby działało.
Problem występuje w ostatniej fazie podpisu niezaufanych odbiorców (czyli gdy wymagane jest pobranie hasła SMS) po kliknięciu w button "Pobierz kod SMS" w FireFoxie otwiera mi popup z szarym tłem, którego już nie da się zamknąć (ergo konieczne jest wymuszenie zamknięcia FF), natomiast Safari albo Chrome jest przekierowane na stronę z komunikatem:
Informacja systemowa
Serwis czasowo niedostępny.
Szanowny Kliencie w chwili obecnej przeprowadzamy konserwację systemu. Przepraszamy za utrudnienia prosimy o zalogowanie się w późniejszym terminie
W chwilii obecnej moja star, poczciwa winda stoi jeszcze na biurku, więc mogę się podpisać używając starego kompa, ale ... stoi tylko dlatego, że muszę się podpisywać za jej pośrednictwem

Dla porządku podaję wersje, może ktoś wypatrzy jakąś niekompatybilność:
MacOS: 10.6.5
FireFox: 3.6.12
Safari: 5.0.2 (6533.18.5)
Chrome: 7.0.517.44
Pozdrawiam, Marcus