Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iTunes sfiksował... "can't burn CD"

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 27 February 2007 - 22:52

Ostatnio (wczoraj) zrobiłem wszystkie aktualizacje w SU (Security Update, Java, WebObjects).
Zrestartowałem komputer, naprawiłem przywileje i znowu zrestartowałem. Następnie chciałem wypalić płytę z mp3'kami i wyskoczył mi błąd: "iTunes can't burn this CD because the burn speed is too fast for your CD burner or media."

Dołączona grafika

Zdziwiłem się strasznie, bo dwa dni wcześniej nie miałem problemu nagrania płyty na płytce tej samej firmy. Ale postanowiłem się zastosować do instrukcji i zmniejszyć prędkość zapisu płyty z "maksymalnej możliwej" na 4x. Niestety to nie pomogło - tak samo jak ustawienie jakiejkolwiek innej prędkości. Gdy tak sobie patrzyłem na preferencje spostrzegłem, że moja nagrywarka nie powinna obsługiwać prędkoći wiekszych niż 8x dla CD, a takie opcje są teraz dostępne.

Dołączona grafika

W logach znalazłem takiego typu wpisy:

iTunes: Burn started, Mon Feb 26 20:40:29 2007
iTunes: Burning to CD-R media with SAO strategy in PIONEER DVD-RW  DVR-104 A227 via ATAPI.
iTunes: Requested CD burn speed was 2x, actual burn speed is 4x.
iTunes: Burn underrun protection is supported, and enabled.
iTunes: Write (10), block: 320, count: 32 -> 3/73/03 Medium Error, Power calibration area error
iTunes: Burn failed, Mon Feb 26 20:40:35 2007
iTunes: Burn sense: 3/73/03 Medium Error, Power calibration area error
iTunes: Burn error: 0x80020060 The device drained its buffer without burn underrun protection
Moja nagrywarka to pioneer dvd-104
Dołączona grafika

Czy ktoś możee spotkał się z podobnym przypadkiem i wie jak doprowadzić sytuacje do normy? Szukałem pomocy na stronie appla i w google, ale nie znalazłem nic świeżego, ani użytecznego. Tylko porady typu: zwolnij min. 700MB z dysku (mam wolne 3 GB na startowym z Panterą), zmień napęd na nowszy, wyczyść napęd (to akurat zrobiłem specjalną płytą, ale nie pomogło)...

#2 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 February 2007 - 23:05

Hm, 104 to napęd, który ma już swoje lata. Mógł się zwyczajnie rozkalibrować. Spróbuj wykorzystać płytę innego producenta. Komunikat "Power calibration area error" może świadczyć o problemach z nośnikiem lub samym laserem w napędzie.
  • SoleJunior likes this

#3 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 28 February 2007 - 01:08

post removed

#4 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 28 February 2007 - 08:33

Jak się podkręca laserek?

#5 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 28 February 2007 - 10:20

post removed
  • Heidi and SoleJunior like this

#6 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 28 February 2007 - 10:31

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Punkty reputacji lądują za pomoc :) Pozdrawiam

#7 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 28 February 2007 - 15:38

W sensie problem rozwiązany? Napisz może co pomogło! Ktoś kto potem w szukajce znajdzie ten wątek i będzie miał podobny problem będzie wiedział co robić!

#8 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 28 February 2007 - 21:35

Dla mnie sprawa jest jasna - napęd do wymiany. Mimo wyczyszczenia dalej nie wypala płytek nie zależnie jakiej marki. Rozbierać i podkręcać lasera nie będę do momentu zakupu nowego napędu, gdy będę musiał rozebrać komputer. Jeśli po podkręceniu będzie działał poprawnie to poużywam go jeszcze trochę, a jak nie to od razu wsadzę nowy. Dobrze, że płyty prawie zawsze jeszcze czyta, bo byłaby tragedia.

Spróbuje jeszcze z serwisem SAD'u porozmawiać o wymianie napędu. Jak będą sobie chcieli za drogo policzyć to sam kupie i zamontuje nowy napęd (nawet jeśli stracę na niego gwarancję przez zdjęcie przedniego panelu w celu zmieszczenia napędu w iMac'u).

Ostatecznie mógłbym sprobować przeinstalować system i sprawdzić, czy bez łatek systemu
nie działałby poprawnie (przy 10.3.5-10.3.6 bywał wybredny i czasem wypalał, a czasem nie. Później pracował niezawodnie, aż do ostatniej aktualizacji).

Edited (Zakończenie):
Zakupiłem nagrywarek Pionner DVR-111D z firwarem 1.23 / MMC-3, wczoraj rozmontowałem (z pomocą Taty :) ) iMac'a , odkurzyłem, wymieniliśmy napęd. Komputer się podniósł, zainstalowałem patchburn i testuje jak działa. Toast nie ma problemów z obsługą nagrywarki (DVD-R TDK wypala się dosłownie w 5 minut z prędkością 16x, tylko użycie procesora wg. MenuMeter's skacze czasami do 97%, ale średno utrzymuje się na 60%). Musze jeszcze sprawdzić czy pakiet iLife "zaakceptował" tą nagrywarke jako instalowaną fabrycznie :)

Chciałem też wgrać nowy firware ale nie znalazłem na to sposobu. DVRFlash nie umożliwia w wersji 2.2 zmianę firmware tego modelu ;( , a innego bezbolesnego sposobu nie znalazłem. Nie chce za bardzo rozkręcać iMac'a jeszcze raz tylko by przeflashować napęd DVD w pececie... Może jak kupie kostkę 512 ram'u to będzie powód.

Inne fakty:
Ostatecznie nie podjąłem się operacji podkręcania lasera w starym napędzie...
Kurzy było b.dużo na dole obudowy, a wiatrak po 4 latach był ledwo-ledwo Brudny...
Wiatrak jest przymocowany dużymi śrubami, a nie miałem torksa większego od 15-stki.
Mam fotki z różnych etapów rozbierania komputera.... Fotki: http://solejunior.sp....all/index.html
Folia aluminiowa użyta do przymocowania osłony do napędu jest ostra (nawet skaleczyłem się w palec) i da się ją przykleić do nowego.
Postępowałem zgodnie z instrukcją z http://www.xlr8yourm..._takeapart.html

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users