Proszę o typy.Chcę się w koncu zdecydować na jeden.NTFS 3g jest darmowy,korzystałem na początku,ale wolne to jak mało co.Chodzi głównie o zapis na external disk USB i jak wygląda transfer na dysk firewire 800 sformatowany jako NTFS?Czy mimo wszystko są lepsze osiągi niż na dysk USB? Googlowałem już wszędzie ale nigdzie nie znalazłem konkretnego porównania który z tych 3 jest najszybszy?

Paragon vs Tuxera vs NTFS 3G
Rozpoczęty przez
deejayscream
, 23 lis 2010 20:22
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 listopada 2010 - 20:22
Napisano 23 listopada 2010 - 22:23
Ja używam Paragona i nie zaobserwowałem żeby dyski zewnętrzne NTFS były wolniejsze niż HFS. A czy transfer po firewire 800 jest lepszy? Moim zdaniem tak, ale ja pracuję głównie na dużych plikach i nie wiem jak jest np. z kopiowaniem dużej ilości małych pliczków.
Tuxery nie znam, ale jest nieznacznie droższa od Paragona. Ze swej strony śmiało mogę ci ten soft polecić.
Napisano 23 listopada 2010 - 23:40
Do 'zwyczajnego' używania NTFS-3g wystarczył mi zawsze. Ale ja kopiuję na NTFS raz na kilka miesięcy, max kilka GB.
Napisano 24 listopada 2010 - 02:29
Ok,dzięki! Ściągnąłem triala Tuxery i triala Paragon.Zauważyłem że Paragon ma lepsze osiągi mimo wszystko,ale dłużej trzeba czekać zanim pojawi się ikona dysku na pulpicie(wiem,to tylko mały detal).Na dniach chciałem się zaopatrzyć w WD Passport 500 gb pod firewire 800 i zachodzę w głowę co zrobić.Czy zostawic całość jako NTFS czy może pół na pół.
A tak nawiasem....ile średnio potrzeba wolnego miejsca na zew. dysku pod Time Machine?
Napisano 24 listopada 2010 - 02:35
A nie lepiej sformatować jako ExFAT i nie mieć żadnych problemów? Zarówno OS X 10.6.5, jak i Windowsy od Visty w górę (do XP trzeba doinstalować poprawkę) obsługują ten system plików natywnie. Dzięki temu możliwy jest maksymalny dostępny transfer i dane są bezpieczniejsze.
A jeśli chodzi o partycję dla Time Machine, to co najmniej wielkość partycji systemowej, optymalnie (moim zdaniem) około 1,5 - 2x większa. Zależy jak dawne backupy potrzebujesz.
Napisano 24 listopada 2010 - 13:13
O kurczę...teraz to dopiero mam zagwozdkę....jeszcze do niedawna używałem exfat na XP-ku....po to żeby zmienić na NTFS.Teraz już nic nie wiem

Napisano 24 listopada 2010 - 21:08
TimeMachine wymaga partycji HFS (na pewno nie może to być NTFS, nie wiem jak z ExFAT).
Napisano 26 listopada 2010 - 19:38
Panowie i panie a co sądzicie o tym? [URL=http://img94.imageshack.us/i/zrzutekranu20101126godz.png/] Zaczęlo sie jakies kilka dni temu.Tak po prostu pojawia się jak mam podłączony dysk.Kablem nie ruszam,nic. Czy dysk może być walnięty? Jak go sprawdzić?
Napisano 26 listopada 2010 - 19:52
Pewnie ruszyłeś kablem albo coś i się odłączył, samo raczej by się tak nie stało jakby był cały czas podłączony.
Napisano 26 listopada 2010 - 20:46
Niee,nic nie robię.Może kabel gdzieś nie styka,na jednym usb i na drugim jest to samo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych