Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z DFU iPod 3G model MC

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 rafal-s1992

rafal-s1992
  • 5 posts

Posted 23 November 2010 - 15:49

Witam. Mam problem z wejściem do trybu DFU w iPodzie 3G 32GB z softem 4.1. Wcześniej miałem wgrany soft 3.1.2 z JB spirit'a. Teraz chciałem sobie zrobić JB jakimś magicznym programem niestety wszystkie wymagają przejścia iPoda w stan DFU. Przejrzałem sieć wzdłuż i w szerz niestety nie znalazłem rozwiązania swojego problemu więc postanowiłem pójść do iSpotu. Niestety nawet tam nie mogli wprowadzić mojego kochanego iPoda w stan DFU ani manualnie ani jakimiś magicznymi Jabłkowymi programami. Fakt faktem Pan za ladą dziwnie się na mnie patrzył i pytał po co mi DFU skoro mój ipod działa. No cóż są rzeczy które go nie powinny interesować, według mnie coś jest nie tak z hardwear'em ale nie mam pewności xD Chciałbym się dowiedzieć co innego może być przyczyną tego oto stanu rzeczy, może ktoś wcześniej się spotkał z taką sytuacją ? Ewentualnie czy da radę to jakoś naprawić ? Czy może są jakieś inne programiki którym uda się wprowadzić mojego ipoda w stan DFU (lepsze od tych Jabłkowych) xD Z góry dziękuję za pomoc.

#2 minio7

minio7
  • 77 posts

Posted 23 November 2010 - 21:00

A co się dzieje jak chcesz wprowadzic ipoda w DFU? Bootuje się dalej? Jezeli tak to pewnie za wcześnie puszczasz power. Napisz tez czego uzywales do Jb 4.1

#3 Nagasheek

Nagasheek
  • 336 posts

Posted 23 November 2010 - 21:29

Panowie z iSpotu raczej potrafiliby wprowadzić urządzenie w tryb awaryjny :). Skoro podejrzewasz sprawę softu to dlaczego go najzwyczajniej nie zrestartowales ?

#4 minio7

minio7
  • 77 posts

Posted 24 November 2010 - 08:40

Panowie z iSpotu raczej potrafili by wprowadzić urządzenie w tryb awaryjny :).

może nie chcieli. Ostatnio tak często zmieniam soft na iPodzie że DFU robię jedną ręką :)

ewentualnie kolega może mieć jakiś program do wyrzucania ipoda z DFU i przez to nie może wejść ale to raczej mało prawdopodobne

#5 rafal-s1992

rafal-s1992
  • 5 posts

Posted 24 November 2010 - 11:03

Jak już pisałem nie chodzi mi o soft tylko o hardware a to dwie zupełnie inne rzeczy xP już nie raz wgrywalem na nowo soft i to nic nie pomagało xD kiedy chce wprowadzić iPoda w dfu przechodzi mi do trybu awaryjnego i ani myśli o dfu xD napisałem maila do serwisu ale jeszcze nie odposali xP do JB chciałem użyć limera1n ale on nawet nie ruszy jak nie wejdzie się w DFU xP jak sprawdzić czy iPod ma jeszcze gwarancje ?

#6 minio7

minio7
  • 77 posts

Posted 24 November 2010 - 16:16

DFU to inaczej tryb awaryjny ... nie spotkałem się z tym by komuś nie dało się w urządzeniu apple włączyć DFU myślę że może robisz jakiś błąd. jedyne co mi przychodzi na myśl to żebyś nagrał filmik jak robisz DFU i wtedy moglibyśmy ci powiedzieć czy robisz to dobrze

Musisz podpiąć iPoda do komputera kabelkiem

jeżeli twój jest w recovery zamiast loga aple będzie logo itunes i kabelek a proces przebiega tak samo.

jeżeli ipod jest wyłączony trzeba go uprzednio włączyć trzymając najpierw sleep button do pojawienia się jabłuszka.

* sleep button puścic 1-2 sek po zniknięciu obrazu z wyświetlacza.

to by było na tyle

#7 rafal-s1992

rafal-s1992
  • 5 posts

Posted 24 November 2010 - 18:23

Ja radzę uważnie czytać poprzednie posty. Napisałem że nawet w iSpocie panowie nie mogli wprowadzić mojego ipoda w DFU mode. A tam raczej znają się na rzeczy ponieważ muszą przejść odpowiednie szkolenia. A dla sprostowania tryb awaryjny to nie jest do końca tryb DFU. Między DFU a trybem awaryjnym jest kilka podstawowych różnic. Gdy ipod jest w trybie DFU ekran jest czarny a mimo to ipod jest wykrywany przez komputer a w trybie awaryjnym wyświetla się właśnie logo itunes i kabelek. Tryb DFU to tryb serwisowy a tryb awaryjny służy normalnemu użytkownikowi do przywracania ios. Fakt faktem te dwa pojęcia są bardzo często mylone. Jak już napisałem nie jest to moja wina, że nie mogę wprowadzić ipoda w DFU. Wina leży raczej po stronie ipoda.

#8 minio7

minio7
  • 77 posts

Posted 24 November 2010 - 18:46

A ja cześniej napisałem że to może nie tyle nie umieli co niechcieli. Trybowi DFU już bliżej do awaryjnego niż restore ale widać ty tymi trzema postami pozjadałeś wszystkie rozumy. Nie chcesz dać sobie pomöc i wszystko wiesz lepiej to radź sobie sam ...

#9 rafal-s1992

rafal-s1992
  • 5 posts

Posted 24 November 2010 - 18:52

Ahh nie oto chodzi że niby jestem wszechwiedzący. Jeżeli spędziłem w iSpocie 30 minut i pan za ladą męczył się żeby wprowadzić mojego ipoda w stan DFU to raczej nie udawał że coś robi dobrze wiem jak się wprowadza ipoda w DFU i widziałem co robił niestety było to niemożliwe... Moi znajomi którzy robili na swoich ipoda JB w tym ipod 4G i ipod 3G (identyczny jak mój) wprowadzając swoje ipodziki w DFU bez problemu mojego już nie dali rady więc jak widać nie jest to wina nie umiejętności wykonania tak prostej czynności a wina sprzętu jaki się chce w ten stan wprowadzić... Zanim napisałem na forum przez cały weekend szukałem informacji na dany temat w internecie ale nie znalazłem niczego co by mi pomogło. Chciałem się głównie dowiedzieć czy ktoś miał podobną sytuacje i czy sobie z nią poradził.

#10 PanLLamer

PanLLamer
  • 173 posts
  • SkądSopot, PL

Posted 25 November 2010 - 20:52

Witam.
Mam problem z wejściem do trybu DFU w iPodzie 3G 32GB z softem 4.1. Wcześniej miałem wgrany soft 3.1.2 z JB spirit'a. Teraz chciałem sobie zrobić JB jakimś magicznym programem niestety wszystkie wymagają przejścia iPoda w stan DFU. Przejrzałem sieć wzdłuż i w szerz niestety nie znalazłem rozwiązania swojego problemu więc postanowiłem pójść do iSpotu. Niestety nawet tam nie mogli wprowadzić mojego kochanego iPoda w stan DFU ani manualnie ani jakimiś magicznymi Jabłkowymi programami. Fakt faktem Pan za ladą dziwnie się na mnie patrzył i pytał po co mi DFU skoro mój ipod działa. No cóż są rzeczy które go nie powinny interesować, według mnie coś jest nie tak z hardwear'em ale nie mam pewności xD Chciałbym się dowiedzieć co innego może być przyczyną tego oto stanu rzeczy, może ktoś wcześniej się spotkał z taką sytuacją ? Ewentualnie czy da radę to jakoś naprawić ? Czy może są jakieś inne programiki którym uda się wprowadzić mojego ipoda w stan DFU (lepsze od tych Jabłkowych) xD

Z góry dziękuję za pomoc.

Cholera jasna...
1. Trzymasz Power przez 3 sekundy.
2. Po trzech sekundach nie puszczach Powera, dodatkowo trzymasz Home. Oba te przyciski trzymasz wciśnięte przez 15 sekund.
3. Po 15 sekundach trzymania Home+Power, zwalniasz Power i trzymasz Home tak do około 30 sekund.

Podczas tych operacji powinieneś usłyszeć serię melodyjek. Do iSpota nie warto chodzić z takimi problemami (jeszcze będą chcieli za to kasę).

#11 M3th4r

M3th4r
  • 168 posts
  • SkądCzeladź (Śląskie)

Posted 26 November 2010 - 12:57

Cholera jasna...
1. Trzymasz Power przez 3 sekundy.
2. Po trzech sekundach nie puszczach Powera, dodatkowo trzymasz Home. Oba te przyciski trzymasz wciśnięte przez 15 sekund.
3. Po 15 sekundach trzymania Home+Power, zwalniasz Power i trzymasz Home tak do około 30 sekund.

Podczas tych operacji powinieneś usłyszeć serię melodyjek. Do iSpota nie warto chodzić z takimi problemami (jeszcze będą chcieli za to kasę).

Czytać nie umiesz? Kolega pisał że nie tylko on miał z tym problemy, ale inni znajomi również nie mogli go wprowadzić w DFU, a skoro na swoich dali radę...

Moi znajomi którzy robili na swoich ipoda JB w tym ipod 4G i ipod 3G (identyczny jak mój) wprowadzając swoje ipodziki w DFU bez problemu mojego już nie dali rady więc jak widać nie jest to wina nie umiejętności wykonania tak prostej czynności a wina sprzętu jaki się chce w ten stan wprowadzić...

#12 barney393

barney393
  • 6 posts

Posted 24 January 2012 - 15:31

Ja również popieram kolege, mam Iphona 3G i nie można go wprowadzić w DFU. Mój IP po podłączeniu jest odrazu w recovery mode i ładując iOs na niego wyskakuje błąd 6. Jeśli robi się to samo iRebem wyskakuje błąd 1600. Myśle, że prawidłowe wprowadzenie IP w stan DFU powinno pomoc ale też nie wiem jak to zrobić. Ktoś spotkał sie z takim problemem ?

#13 barney393

barney393
  • 6 posts

Posted 25 January 2012 - 10:53

Okazało się, że problem nazywa sie "recovery mode loop". Ktoś walczył kiedys z tym ?

#14 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 January 2012 - 11:03

http://myapple.pl/ip...overy-loop.html

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users