Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hasło po "otwarciu" Macbooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 oczopek

oczopek
  • 240 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 18:51

Witam, czy jest możliwość, żeby po zamknięciu i otwarciu (mam na myśli monitor) MacBooka Pro, była konieczność wpisania hasła? Może nie koniecznie, wylogowywania i zalogowywania, bo to zajmuje trochę czasu, ale żeby wyskoczyło jakieś okienko z hasłem.

#2 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 21 listopada 2010 - 18:55

Preferencje systemowe -> Security -> General -> Require password after sleep or screen saver begins Sorry, że po hangielsku, ale mam system w tym języku a nie chcę kaleczyć mowy ojczystej :D

#3 sproject

sproject
  • 206 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 listopada 2010 - 18:57

Między "Preferencje systemowe", a "General" chyba "Security" Ci umknęło. ;) Ochrona › Ogólne › Wymagaj hasła…

#4 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 21 listopada 2010 - 18:58

Między "Preferencje systemowe", a "General" chyba "Security" Ci umknęło. ;)

Spóźniona uwaga :P

#5 oczopek

oczopek
  • 240 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 18:59

Dzieki :)

#6 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 19:21

no dobrze... ale da się zrobić tak, żeby to hasło się pojawiało tylko po otwarciu uprzednio zamkniętej klapy (uśpienie)? Monit o hasło pojawia się też po wyłączeniu monitora (gdy klapa jest otwarta), a to jest już niestety denerwujące... da się to wyłączyć pozostawiając tylko hasło po wybudzeniu? pozdrawiam

#7 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 listopada 2010 - 19:40

zawsze mozesz sobie zainstalowac Locker 1.1 i "blokowac" komputer na ekranie logowania bez wylogowywania. ja tak robie jak w biurze odchodze od maka

#8 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 21 listopada 2010 - 19:43

Ale po zamknięciu klapy komputera użytkownik się nie wylogowuje :>

#9 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 listopada 2010 - 19:53

ale jemu komp żąda hasła też po automatycznym wygaszeniu ekranu i to mu juz się nie podoba

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 20:04

A Locker da mu funkcjonalność, której potrzebuje? Bo generalnie kiedyś robiło się to tak: 1) zaznaczasz 'wymaganie hasła po włączeniu wygaszacza', 2) wpisujesz: defaults -currentHost write com.apple.screensaver askForPassword -int 0 Ale w SL nie działa już chyba. Obejściem może być wymaganie hasła z maksymalnym (4h) opóźnieniem.

#11 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 21:10

to samo co Locker uzyskałem poprzez dodanie menu szybkiego przełączania użytkownika na menubar'ze... ale nie do końca mnie satysfakcjonuje rozwiązanie, gdzie muszę coś dodatkowo klikać... wolałbym zamknąć klapę, otworzyć ją i mieć hasło... a ekran bez hasła, gdyż czasem odejdę na chwilę od kompa, wracam i już trzeba wklepywać hasło... na maxa niewygodne ;/ nie chcę po zamknięciu klapy i odejściu od kompa zastanawiać się czy włączyłem hasło czy nie... Steve zawsze mawia: "simple, huh?" - nie może być i takie w tym przypadku!? @ftpd... obejście z 4h nie działa, gdyż jak zamknę klapę to po wybudzeniu nie ma hasła...

#12 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 21 listopada 2010 - 21:13

Czekaj, to może po prostu wystarczy, gdy zmienisz czas włączania się wygaszacza na 'nigdy'? P.S. A potem możesz sobie doinstalować Better Touch Tool i ustawić błyskawiczne ręczne włączenie wygaszacza.

#13 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 21:19

@equinoxe właśnie sęk w tym, że mam wygaszacz na nigdy... bo z niego nie korzystam... ale i tak jak gaśnie ekran to jest hasło...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych