Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

SMS i polskie znaki.

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 djspoko

djspoko
  • 7 posts

Posted 20 November 2010 - 16:53

Czy jest możliwość pisania z autokorektą tylko żeby nie wysyłało polskich znaków??

#2 maziboss

maziboss
  • 550 posts
  • SkądTychy

Posted 20 November 2010 - 17:26

dolaczam sie do pytania !

#3 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 20 November 2010 - 17:37

ściągnij sobie SmartSMS PL - czasami się przydaje

#4 Jobs

Jobs
  • 267 posts
  • SkądCupertino

Posted 20 November 2010 - 17:56

biteSMS z Cydii posiada opcję usunięcia ogonków (jeśli wiadomość jest dłuższa niż 70 znaków, poniżej 70 wysyła z ogonkami). Serdecznie polecam.

#5 Massey

Massey
  • 68 posts
  • SkądLeszno , wielkopolska

Posted 20 November 2010 - 19:58

Nie rozumiem , jaka jest różnica - czy wysyła z ogonkami , czy bez ?

#6 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 20 November 2010 - 20:16

Nie rozumiem , jaka jest różnica - czy wysyła z ogonkami , czy bez ?

Spora: http://myapple.pl/ip...kami-i-bez.html.

Wyjasnienie: Komórki nie pożerają znaków w SMS-ach - Wiadomości24.

#7 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 20 November 2010 - 20:29

Czyli ,że Iphone przez "ogonki" pożera dużo więcej liter, niż faktycznie zostało napisane ? Hmm.. w telefonach , których miałem (e52 , e51 ) tego problemu nie było..

#8 FishBB

FishBB
  • 1244 posts
  • SkądPOLAND

Posted 20 November 2010 - 20:34

zawsze tak było i jest, wstawiajac pierwszy ogonek liczba znakow spada ze 160 do 70

#9 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 20 November 2010 - 23:00

A drugi z 70 na 10 ?

#10 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 20 November 2010 - 23:18

Nie ma czegos takiego jak "telefon bez problemu z polskimi znakami diakrytycznymi", poniewaz zawsze po wpisaniu takiego znaku nastepuje zmiana kodowania, co ma bezposrednie przelozenie na ilosc znakow w jednym SMS-ie, a co za tym na jego dlugosc. Nie przeczytales podanych tematow... Nie, ilosc polskich znakow diakrytycznych uzytych w danym SMS-ie nie ma znaczenia na jego dlugosc. Zawsze bedzie mial ich maksymalnie 70.

#11 szad

szad
  • 431 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 November 2010 - 23:26

Nie ma czegos takiego jak "telefon bez problemu z polskimi znakami diakrytycznymi", poniewaz zawsze po wpisaniu takiego znaku nastepuje zmiana kodowania, co ma bezposrednie przelozenie na ilosc znakow w jednym SMS-ie, a co za tym na jego dlugosc.

niestety nie masz racji... wiekszosc telefonow na symbianie ma opcje nie wysylania ogonkow, nawet jesli w tekscie one beda.. zawsze masz 160 znakow obojetne jak piszesz.

#12 Pieka

Pieka
  • 647 posts

Posted 20 November 2010 - 23:48

Piszemy o wysylaniu polskich znakow, a nie o ich braku w wiadomosciach, wiec to Ty nie masz racji. Nie ma telefonow, ktore wysylaja takie SMS-y bez mniejszania ilosci znakow, jak twierdzi kolega wyzej. Nie mieszaj.

#13 zgibek

zgibek
  • 12 posts

Posted 20 February 2013 - 11:08

SMS Accents (autoreklama)

Też się nad tym zastanawiałem bo moje poprzednie telefony bez problemu sobie z tym radziły. Problem jest szczególnie dokuczliwy za granicą, gdzie nie dość, że płaci się za każdy sms (nie ma ich w pakiecie), to jeszcze są one z reguły droższe (lub bardzo drogie - zależy gdzie jesteśmy).
Ściągnąłem wspomniany wyżej Smart SMS PL, ale faktycznie, działa tylko raz, potem trzeba go zabijać, uruchamiać na nowo, bo inaczej się wywala :(
Bite SMS nie mogę zainstalować (nie chcę?) bo mam niezłamany telefon (i tak ma pozostać).
To oraz brak innych opcji spowodowało, że stwierdziłem, że sam sobie takowy napiszę...

[autoreklama]
Czas leciał, ale udało się i napisałem program, w którym można pisać sms'a z pełym wykorzystaniem podpowiadania, korekty itp - normalnie ze słownikiem i polskimi literami. Wysyłając jesteśmy przekierowywani do standardowej aplikacji wiadomości, z uzupełnionymi wszystkimi polami (już bez polskich liter).
Bez jailbreaka nie ma możliwości, aby wysłać bezpośrednio z aplikacji (ograniczenia iOS), tak samo jak skrzynka odbiorcza - ta jest zawsze w standardowej aplikacji. Zresztą wysłane wiadomości też się tam odkładają.
Inne opcje? Są, a jakże :)
Jest licznik znaków (oraz ile pozostało), zmienia się kolor tła, można zdefiniować listę ulubionych, itp
Z ciekawszych - to umieściłem też wyłącznik autokorekty i podpowiadania, co szczególnie przydaje się przy umieszczaniu w smsie obcych słów. Można go włączać i wyłączać podczas pisania.
Ostatnia opcja, to licznik oszczędności - wraz z każdym wysłanym sms'em aktualizuje się stan pokazując o ile mniej sms'ów wysłaliśmy.
Tu taka dygresja - niektórzy operatorzy wymuszają zamianę na mms'a, co wiąże się z dodatkową transmisją danych!...

Po więcej informacji zapraszam na stronę aplikacji: [URL="http://www.zgibek.com/smsaccents/pl/index.html?utm_source=myapple&utm_medium=www&utm_campaign=promo"]http://www.zgibek.com/smsaccents/pl/[/URL]
czy też od razu wideo: [URL="http://www.zgibek.com/smsaccents/pl/video.html?utm_source=myapple&utm_medium=www&utm_campaign=promo"]http://www.zgibek.com/smsaccents/pl/video.html[/URL]
lub bezpośrednio do appstore: [url]https://itunes.apple.com/pl/app/sms-accents/id600711245?mt=8[/url]
[/autoreklama]

A dla zainteresowanych tematem, to w ramach forum myapple mogę zaoferować 5 kodów promocyjnych do darmowego pobrania SMS Accents!
Warunek: podanie w odpowiedzi w tym wątku maila, na który wyślę kod.

#14 dawidnor

dawidnor
  • 984 posts
  • SkądOslo (Asker)

Posted 20 February 2013 - 11:22

Problem jest w kodowaniu znakow (kodowanie UTF-16). Moze ustaw sobie Layout na U.S Extended,

#15 zgibek

zgibek
  • 12 posts

Posted 20 February 2013 - 12:16

Problem jest w kodowaniu znakow (kodowanie UTF-16). Moze ustaw sobie Layout na U.S Extended,

Chodzi Ci o to, że do SMSa są kierowane pl literki? Jeżeli tak, to spróbowałem i nadal system podpowiada polskie literki, które zmiejszają liczbę dostępnych znaków ze 160 na 70.
W przypadku iPada mam kompletnie wyłączone podpowiadanie i korektę, ale w przypadku iPhone'a, to uważam, że robi dużo dobrego. Stąd podpowiadanie i korekta jest wskazana. Ale ponieważ piszę po polsku, to i korekta zawiera polskie ogonki. I tak ma być, chciałem jedynie, aby wysyłało bez ogonków. Tak jak w nokii od XX lat, czy pewnie innych telefonach także.

Znam rozwiązanie z całkowitym wyłączeniem korekty i podpowiadania, ale uważam, że jest przydatna i chcę z niej korzystać.
Znam też rozwiązanie ze zmianą języka na np. angielski, ale nie chcę, aby mi podpowiadało (czy tym bardziej zamieniało) na obce słowa, czy też aby do słownika dochodziły wyrazy bez ogonków (a już tym bardziej do obcego słownika).
Klawiatury i podpowiadania/korekty używam też poza sms'ami, zatem czystość słownika jest pożądana :)

#16 dawidnor

dawidnor
  • 984 posts
  • SkądOslo (Asker)

Posted 20 February 2013 - 15:29

Wiec sprawdz program SmartSMS PL. Z tego co pamietam piszesz na biezaco ze slownikiem, i gdy juz skonczysz pisac wiadomosc, wystarczy wcisnac "Korekta" ( lub cos w tym stylu ) i wysyla Ci bez UTF, zmienia kodowanie, wysyla w podstawie i Ole!

#17 zgibek

zgibek
  • 12 posts

Posted 20 February 2013 - 15:38

Wiec sprawdz program SmartSMS PL. Z tego co pamietam piszesz na biezaco ze slownikiem, i gdy juz skonczysz pisac wiadomosc, wystarczy wcisnac "Korekta" ( lub cos w tym stylu ) i wysyla Ci bez UTF, zmienia kodowanie, wysyla w podstawie i Ole!

To było pierwsze co zrobiłem, bo właśnie w tym wątku ktoś o nim wspomniał.
Niestety, ale są kolce - a najpoważniejszy to ten, że działa tylko raz. Jak wraca się do apki (żeby wysłać kolejnego sms'a) to się wywala. Jak się okazało, to nie jest tylko mój problem, bo ludzie już o tym napisali w recenzjach. A nie zanosi się, żeby program program rozwijał (ostatnia aktualizacja do iOS 4 w 2010.
Gdyby nie to, to pewnie bym na tym poprzestał :)
Ale nie, a skoro już musiałem coś zrobić, żeby osiągnąć zamierzony efekt to poszedłem dużo dalej.
Pomijając dodatkowe funkcje, to zrobiłem inaczej, bo nie trzeba robić "wklej" (nie korzystam ze schowka), dodatkowo można od razu wybrać odbiorcę, a to wszystko wskakuje do wiadomości. Wystarczy tylko w tej standardowej aplikacji wcisnąć jeden klawisz.

#18 dawidnor

dawidnor
  • 984 posts
  • SkądOslo (Asker)

Posted 20 February 2013 - 15:48

To tylko biteSMS chyba zostal

#19 zgibek

zgibek
  • 12 posts

Posted 20 February 2013 - 15:58

To tylko biteSMS chyba zostal

No właśnie, ale on wymaga jailbreaka :(. A tego nie chcę.

Stąd zrodził się w mojej głowie pomysł napisania takiej aplikacji samemu - i tak właśnie zrodził się SMS Accents :)
I teraz już mam co chciałem :) A, że wiem, że ciężko znaleźć a ktoś może mieć te same problemy, to dlatego podzieliłem się tą nowiną właśnie w tym wątku... bo pewnie tak jak ja na niego trafiłem poszukując tak inni też trafią.

Pozdrawiam!
zgibek.

#20 EMU

EMU
  • 2372 posts

Posted 18 March 2013 - 08:48

Idealnie by było gdyby po prostu szło usuwać polskie znaki z wiadomości pisanych w standardowym programie. A nie pisanie sms-ów w zewnętrznym programie. Choć program bardzo fajny to mi osobiście nie chce się kombinować.

#21 zgibek

zgibek
  • 12 posts

Posted 18 March 2013 - 09:28

Idealnie by było gdyby po prostu szło usuwać polskie znaki z wiadomości pisanych w standardowym programie. A nie pisanie sms-ów w zewnętrznym programie. Choć program bardzo fajny to mi osobiście nie chce się kombinować.

No, tak by było idealnie.
Mam jednak nadzieję, że w którejś z kolejnych wersji Apple zrobi przynajmniej jedną z dwóch rzeczy:
1. udostępni opcję usuwania tych akcentów w standardowej apce, i/lub
2. udostępni dostęp do sms'ów (lub wiadomości) dla aplikacji - choćby i po wyrażeniu zgody. Być może i przy jakichś dodatkowych obostrzeniach. Wtedy można zrobić tak, żeby było wygodniej. Choćby miałby to być tylko klient do sms'ów.

Na razie nie pozostaje nic innego. A w międzyczasie szykuję nową wersję :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users