Skroty klawiszowe w Macu
Started by
rys1u
, 17 Nov 2010 16:23
4 replies to this topic
Posted 17 November 2010 - 16:23
Witam,
Zabardzo nie wiedzialem gdzie napisac ten post wiec pisze tutaj
Otoz chcialbym stworzyc sobie skroty klawiszowe w moim Macu tak zeby np po kliknieciu CMD + B wypisywalo mi β .
Czy jest w ogole taka mozliwosc?
Z gory dziekuje za odp,

Posted 17 November 2010 - 16:41
Takie rzeczy to raczej zdefiniuj w określonym programie "do pisania". Systemowo - zmień "język klawiatury" na niemiecki i już - będziesz miał bezpośredni dostęp do tego symbolu bez stosowania skrótów.
Posted 17 November 2010 - 16:46
to nie jest to podwojne S w niemieckim tylko Beta... ale to jest przyklad chodzi mi po prostu o zdefiniwanie przydatnych do pisania symboli matematycznych takich jak wlasnie beta,alfa znak calki sumy itp
Posted 17 November 2010 - 16:49
Cóż, akurat CMD + cokolwiek to głupi pomysł. Ale z shiftem i altem np. już lepiej. Z drugiej strony nie możesz sobie ich wrzucić do Special Characters jako Favorites? Ja mam obok zegarka na pasku skrót do Special Characters i całkiem wygodnie się korzysta. No chyba że naprawdę często są potrzebne znaki specjalne, to wtedy moja propozycja odpada.
Posted 17 November 2010 - 16:51
@rys1u
1. No tak, ale jaka jest graficznie różnica między symbolem "beta" od podwójnego niemieckiego "s" ? Raczej żadna - kwestia doboru odpowiedniego "fonta" i podwójne "s" może udawać "betę".
2. Inna droga od proponowanych wcześniej to programy w stylu: Download Spark for Mac - Hotkey shortcuts manager. MacUpdate Mac Software Downloads
1. No tak, ale jaka jest graficznie różnica między symbolem "beta" od podwójnego niemieckiego "s" ? Raczej żadna - kwestia doboru odpowiedniego "fonta" i podwójne "s" może udawać "betę".
2. Inna droga od proponowanych wcześniej to programy w stylu: Download Spark for Mac - Hotkey shortcuts manager. MacUpdate Mac Software Downloads
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users