Mac OS X live CD
Posted 26 February 2007 - 10:11
Posted 26 February 2007 - 10:15
Posted 26 February 2007 - 11:31
ale z racji tego, że wszystkie maki mają wbudowane dyski twarde wersja liveCD nie istnieje.
Dooobre! :-) 10/10
vasilkov, OS X jest produktem komercyjnym. Nie oczekuj takich możliwości uruchomienia jak w Linuksie.
P.S. Na czym chciałbyś uruchamiać wersję live?
Posted 26 February 2007 - 12:00
http://www.macupdate...nfo.php/id/7957
Zawartość płyty, wedle uznania
Posted 26 February 2007 - 23:12
Pytałem tylko dla tego, że w jestem zainteresowany kupieniem komputera Apple z zainstalowanym bardziej stabilnym systemem niż MS Windows ale i prostym w obsłudze. Jednakże w tym artykule [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Live_cd"]WIKIPEDIA[/URL] został wymieniony Mac OS X co mnie bardzo zadziwiło.
Posted 26 February 2007 - 23:21
Posted 27 February 2007 - 08:22
Nie rozumiem Twojego zdziwienia. Skoro definicja Wikipedii mówi, że:Jednakże w tym artykule WIKIPEDIA został wymieniony Mac OS X co mnie bardzo zadziwiło.
to w myśl tej definicji każda płyta instalacyjna Mac OS X jest LiveCD. Zawiera bowiem system, z którego można uruchomić komputer, bez potrzeby instalowania go na dysku twardym. To wystarczy do spełnienia definicji bycia LiveCD.LiveCD to system operacyjny (zazwyczaj zawiera także inne oprogramowanie) przechowywany na bootowalnym CD-ROMie, z którego jest uruchamiany w pamięci RAM bez potrzeby instalowania go na dysku twardym.
Posted 27 February 2007 - 16:25

Posted 27 February 2007 - 17:15
- Ka likes this
Posted 27 February 2007 - 17:33
Posted 27 February 2007 - 17:45
Posted 27 February 2007 - 17:49

Posted 27 February 2007 - 21:00

Posted 28 February 2007 - 07:28
Nie rozumiem Twojego zdziwienia. Skoro definicja Wikipedii mówi, że:
to w myśl tej definicji każda płyta instalacyjna Mac OS X jest LiveCD. Zawiera bowiem system, z którego można uruchomić komputer, bez potrzeby instalowania go na dysku twardym. To wystarczy do spełnienia definicji bycia LiveCD.
Chodziło mi bardziej o ten fragment:
LiveCD mogą także zawierać inne systemy takie jak Mac OS, [U]Mac OS X[/U], BeOS, FreeBSD oraz Microsoft Windows.
Nie no, pewnie nagrywasz płytę z tigerem, i możesz śmigać u kolegi na PC, tylko rozszerzenie musisz zmienić na .exe bo inaczej nie pójdzie.
To jest dowcip czy mówisz serio?

Cóż z tego wynika że jako tako systemu Mac OS'X Tiger live CD (Specjalnie przygotowanej tak jak Windows PE, Knoppix, eComStation, bo w sumie oto chodziło...) Nie ma.
Mam jeszcze jedno pytanie czy nie wiecie gdzie w GOP'ie, a jeszcze lepiej w okolicach Rudy Śląskiej (Chorzowa, Świętochłowic, Bytomia, Zabrza, Katowic) znajdę kawiarenkę z zainstalowanym Mac OS'X?
Posted 28 February 2007 - 08:34
Przeczytaj jeszcze raz definicję LiveCD i porównaj z płytą instalacyjną Mac OS X:Chodziło mi bardziej o ten fragment:
LiveCD mogą także zawierać inne systemy takie jak Mac OS, [U]Mac OS X[/U], BeOS, FreeBSD oraz Microsoft Windows.
1. zawiera system operacyjny? Zawiera
2. można z niej uruchomić komputer? Można
3. zawiera dodatkowe programy? Zawiera
Pełną gębą LiveCD, więc w przytoczonym przez Ciebie cytacie nie ma nic zadziwiającego.
Posted 28 February 2007 - 09:48
http://tinyurl.com/2otxxh
Projekt we wczesnym stadium rozwoju więc można się spodziewać że może coś fajnego z tego być

Posted 28 February 2007 - 10:20
Posted 28 February 2007 - 23:48
Informacja dla dyskutantów. Można utworzyć coś a`la Live CD za pomocą tego narzędzia:
[url]http://tinyurl.com/2otxxh[/url]
Projekt we wczesnym stadium rozwoju więc można się spodziewać że może coś fajnego z tego być
THX Przemek to się może przydać.
Co do Wikipedi: z OS'X nigdy nie miałem do czynienia, ale skoro nie trzeba go instalować na dysku twardym i uruchamia się w pamięci RAM... Mniejsza o to.
LiveCD to system operacyjny (zazwyczaj zawiera także inne oprogramowanie) przechowywany na bootowalnym CD-ROMie, z którego jest uruchamiany w [u]pamięci RAM bez potrzeby instalowania go na dysku twardym.[/u]Artykuły Zawsze można poprawić jak coś jest nie tak:) .
Posted 09 April 2008 - 18:09
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users