Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X live CD

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 vasilkov

vasilkov
  • 4 posts

Posted 26 February 2007 - 10:11

Witam! Mam takie pytanko czy istnieją wersje OS X'a które uruchamiają się bezpośrednio z płyty CD/DVD tzw. live CD? Jeśli temat był już poruszany to prosił bym o link do tematu. Pozdrawiam.

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 26 February 2007 - 10:15

Część systemu startuje ze zwykłej płyty instalacyjnej - może wtedy uruchomić disk utility i parę innych narzędzi, ale z racji tego, że wszystkie maki mają wbudowane dyski twarde wersja liveCD nie istnieje.

#3 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 26 February 2007 - 11:31

ale z racji tego, że wszystkie maki mają wbudowane dyski twarde wersja liveCD nie istnieje.

Dooobre! :-) 10/10

vasilkov, OS X jest produktem komercyjnym. Nie oczekuj takich możliwości uruchomienia jak w Linuksie.

P.S. Na czym chciałbyś uruchamiać wersję live?

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 26 February 2007 - 12:00

Jest taka możliwść w przypadku 10.3. Potrzeba oryginalnego systemu, nagrywarki cd/dvd i tego prgramu:
http://www.macupdate...nfo.php/id/7957

Zawartość płyty, wedle uznania

#5 vasilkov

vasilkov
  • 4 posts

Posted 26 February 2007 - 23:12

Właściwie eComStation i MS Windows to również komercyjne systemy, ale istnieje wersja live CD.

Pytałem tylko dla tego, że w jestem zainteresowany kupieniem komputera Apple z zainstalowanym bardziej stabilnym systemem niż MS Windows ale i prostym w obsłudze. Jednakże w tym artykule [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Live_cd"]WIKIPEDIA[/URL] został wymieniony Mac OS X co mnie bardzo zadziwiło.

#6 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 26 February 2007 - 23:21

post removed

#7 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 February 2007 - 08:22

Jednakże w tym artykule WIKIPEDIA został wymieniony Mac OS X co mnie bardzo zadziwiło.

Nie rozumiem Twojego zdziwienia. Skoro definicja Wikipedii mówi, że:

LiveCD to system operacyjny (zazwyczaj zawiera także inne oprogramowanie) przechowywany na bootowalnym CD-ROMie, z którego jest uruchamiany w pamięci RAM bez potrzeby instalowania go na dysku twardym.

to w myśl tej definicji każda płyta instalacyjna Mac OS X jest LiveCD. Zawiera bowiem system, z którego można uruchomić komputer, bez potrzeby instalowania go na dysku twardym. To wystarczy do spełnienia definicji bycia LiveCD.

#8 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 27 February 2007 - 16:25

A gdyby zrobić coś takiego (będę tylko teoretyzował, bo jak wiadomo jest to nielegalne :) ): 1. Instalujemy na zwykłym komputerze na partycji wielkości DVD MacOSXa. 2. Robimy obraz dysku (bootowalny... - tylko zaczyna to już zakrawać na szaleństwo - bo niby jak?). 3. Nagrywamy to na DVD lub jeszcze lepiej - PenDrive'ie (też wątpliwe czy na PenDrive by się dało. ehh...) 4. Idziemy do kolegi pokazać mu wyższość MacOSX'a nad Vistą :) Jak sądzicie, dałoby rade (oczywiście nawet nie myślę, by próbować... :) )? Oczywiście to tylko teoria, bo należy pamiętać, że jest to PRZESTEPSTWO! :D

#9 Kobza

Kobza
  • 227 posts
  • Skądten pomysł !?

Posted 27 February 2007 - 17:15

Nie no, pewnie nagrywasz płytę z tigerem, i możesz śmigać u kolegi na PC, tylko rozszerzenie musisz zmienić na .exe bo inaczej nie pójdzie. Potem wycinasz w pececie kolegi wielką japę w kształcie jabza, dla lepszego odprowadzenia ciepła. Jeżeli kolega jest szczery i da się zwieść na stronę maka- system ruszy, w innym wypadku komp się spali, a procesor wyleję sie przez otwór w blaszaku niczym lawa...
  • Ka likes this

#10 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 27 February 2007 - 17:33

No i w ogole, na aemdeku jeszcze musi smigac.

#11 lutecki

lutecki
  • 3315 posts

Posted 27 February 2007 - 17:45

Tylko taki Mac OS jest narażony na zwieszki i niebieskie ekrany ;>

#12 nicomsw

nicomsw
  • 728 posts

Posted 27 February 2007 - 17:49

10/10 :lol:

#13 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 27 February 2007 - 21:00

Ok, nie lejcie już ze mnie :) Zapomniałem dorzucić że MacOSXa w wersji scrackowanej na PC... Jestem laikiem i tak się tylko zastanawiałem :)

#14 vasilkov

vasilkov
  • 4 posts

Posted 28 February 2007 - 07:28

Nie rozumiem Twojego zdziwienia. Skoro definicja Wikipedii mówi, że:

to w myśl tej definicji każda płyta instalacyjna Mac OS X jest LiveCD. Zawiera bowiem system, z którego można uruchomić komputer, bez potrzeby instalowania go na dysku twardym. To wystarczy do spełnienia definicji bycia LiveCD.

Chodziło mi bardziej o ten fragment:
LiveCD mogą także zawierać inne systemy takie jak Mac OS, [U]Mac OS X[/U], BeOS, FreeBSD oraz Microsoft Windows.

Nie no, pewnie nagrywasz płytę z tigerem, i możesz śmigać u kolegi na PC, tylko rozszerzenie musisz zmienić na .exe bo inaczej nie pójdzie.

To jest dowcip czy mówisz serio? :lol:

Cóż z tego wynika że jako tako systemu Mac OS'X Tiger live CD (Specjalnie przygotowanej tak jak Windows PE, Knoppix, eComStation, bo w sumie oto chodziło...) Nie ma.

Mam jeszcze jedno pytanie czy nie wiecie gdzie w GOP'ie, a jeszcze lepiej w okolicach Rudy Śląskiej (Chorzowa, Świętochłowic, Bytomia, Zabrza, Katowic) znajdę kawiarenkę z zainstalowanym Mac OS'X?

#15 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 February 2007 - 08:34

Chodziło mi bardziej o ten fragment:

LiveCD mogą także zawierać inne systemy takie jak Mac OS, [U]Mac OS X[/U], BeOS, FreeBSD oraz Microsoft Windows.

Przeczytaj jeszcze raz definicję LiveCD i porównaj z płytą instalacyjną Mac OS X:
1. zawiera system operacyjny? Zawiera
2. można z niej uruchomić komputer? Można
3. zawiera dodatkowe programy? Zawiera

Pełną gębą LiveCD, więc w przytoczonym przez Ciebie cytacie nie ma nic zadziwiającego.

#16 Przemek

Przemek
  • 622 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 February 2007 - 09:48

Informacja dla dyskutantów. Można utworzyć coś a`la Live CD za pomocą tego narzędzia:
http://tinyurl.com/2otxxh
Projekt we wczesnym stadium rozwoju więc można się spodziewać że może coś fajnego z tego być;)

#17 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 February 2007 - 10:20

Mnie się w tej roli doskonale sprawdza stary iPod 20 GB na FireWire. Mam na nim zainstalowany system, z którego można podnieść, w razie potrzeby, dowolnego Maca.

#18 vasilkov

vasilkov
  • 4 posts

Posted 28 February 2007 - 23:48

Informacja dla dyskutantów. Można utworzyć coś a`la Live CD za pomocą tego narzędzia:
[url]http://tinyurl.com/2otxxh[/url]
Projekt we wczesnym stadium rozwoju więc można się spodziewać że może coś fajnego z tego być;)

THX Przemek to się może przydać.

Co do Wikipedi: z OS'X nigdy nie miałem do czynienia, ale skoro nie trzeba go instalować na dysku twardym i uruchamia się w pamięci RAM... Mniejsza o to.
LiveCD to system operacyjny (zazwyczaj zawiera także inne oprogramowanie) przechowywany na bootowalnym CD-ROMie, z którego jest uruchamiany w [u]pamięci RAM bez potrzeby instalowania go na dysku twardym.[/u]
Artykuły Zawsze można poprawić jak coś jest nie tak:) .

#19 evo_23

evo_23
  • 217 posts
  • SkądBytom

Posted 09 April 2008 - 18:09

Co do mac os x na pendrive to swego czasu próbowałem i udało się go zainstalować i chodził bardzo ładnie był to tiger. Na pc trzeba by użyć secjalnej wersji co jest nielegalne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users