Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja Windows XP z pendrive'a

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 16 listopada 2010 - 21:41

Witam! Być może to raczej temat na forum PC-towe, ale dlatego piszę na OT. Z racji tego, że chwilowo będę posiadaczem Tabletu PC i niestety będzie mi potrzebny też Windows (obok oczywiście postawię Linuksa ;)) proszę Was o radę. Komputer będzie bez napędu (jak to tablet), ale też z czystym dyskiem, bez systemu i bez płytek. Jak posiadając tylko OS X i obraz dysku instalacyjnego Win XP (oczywiście licencja będzie) mogę przygotować bootowalny pendrive, z którego będę mógł zainstalować XP-ka? Jak przy netbookach, z tym, że mam do dyspozycji tylko Tigera. Da się tak? Będę wdzięczny za porady. Wiem, że mogę kupić napęd na USB, ale chcę postawić system bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Postawię, sprawdzę czy chodzi i dopiero będę się bawił w kupowanie części. ________________ Pozdrawiam, Kuba

#2 WojTAZ

WojTAZ
  • 9 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 listopada 2010 - 23:07

Witam, najlepiej zrób bootowalnego pendrive z systemem plików NTFS, zrzuć pliki windowsa, ustaw boot z usb i instalka powinna ruszyć, ważne aby system plików na pendrive był NTFS bo z FAT32 idzie bardzo wolno. ;)

#3 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 listopada 2010 - 06:02

OK. To jak juz dorwe komputerek, to sprobuje i dam znac. Dzieki. Jesli ktos mialby jakis inny pomysl, to chetnie wyslucham.

#4 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 17 listopada 2010 - 08:47

Nie jest to wcale takie proste. Instalka nie ruszy. Swego czasu walczyłem z moim Asusem eeePC netbook bez napędu. Musisz najlepiej poszukać na forum asus eeePC (nieoficjalne forum) tam znajdziesz narzędzia które przemielą instalator dodając sterowniki usb itp. Ja mam taki zpreparowany pendrive ale to jest niestety moja licencja ze zautomatyzowaną instalacją bez podawania klucza. Dużo ludzi myśli za własnie wystarczy zrobić tak jak mówi WojTAZ ale niestety nie. Inslalator jak uruchamia się z płyty ląduje sterowniki do pamięci i to ze twój bios potrafi wystartować z USB tu nie wystarczy.

#5 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 listopada 2010 - 09:53

Czyli chyba bedzie prosciej dorwac jakis naped na USB... OK, dzieki za informacje.

#6 WojTAZ

WojTAZ
  • 9 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 listopada 2010 - 18:00

Spróbuj pakietem USBMULTIBOOT10

#7 marcin1995

marcin1995
  • 161 postów
  • SkądKielce, PL

Napisano 17 listopada 2010 - 18:18

Hm, jak masz licencję, to sobie możesz ściągnąć obraz płyty np. z peb.pl, nagrać to co jest w obrazie na pena i ustawić opcję w biosie "first boot device" na "usb" i dalej powinno pójść jak z płyty.

#8 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 18 listopada 2010 - 06:22

Ok, dzieki za odpowiedzi. Poki co udalo mi sie kupic tableta z zainstalowanym juz XP. Jak bede wymienial dysk twardy, to dopiero bede sie martwil. ;) W sumie temat juz wyczerpany i mozna by go zamknac.

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 599 postów

Napisano 18 listopada 2010 - 23:49

Hm, jak masz licencję, to sobie możesz ściągnąć obraz płyty np. z peb.pl, nagrać to co jest w obrazie na pena i ustawić opcję w biosie "first boot device" na "usb" i dalej powinno pójść jak z płyty.

No przecież już @niula wyjaśnił, że nie.

W sumie temat juz wyczerpany i mozna by go zamknac.

Jakby to był facebook, poradziłbym Ci zostać fanem przycisku 'raportuj' ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych