Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co zrobić z Macbookiem z padniętą płytą główną???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 15 listopada 2010 - 19:13

Witam, chciałbym prosić Was o radę w sprawie mojego Macbooka. Chodzi tutaj o model White 13,3'' A1181 2,2GHz 120GB 4GB RAM Intel Core 2Duo. W laptopie nagle, podczas noralnego użytkowania, w normalnych warunkach padła płyta główna (820-2279-A; procesor T7500). Spaliły się moduły zasilania. Laptop oddawałem do dwóch serwisów w Warszawie i ani jeden ani drugi nie był w stanie tego naprawić :mad: Stwierdzili że płyta nadaje się jedynie do wymiany. Nasuwa się pytanie: co robić dalej?? W jednym z serwisów zaproponowano mi wymianę płyty na nową za 1550 zł z 3 miesięczną gwarancją. Wydaje się to dość sesnowne. Natomiast w tej cenie mogę kupić używanego MacBooka w lepszym stanie niż mój, czy też z lepszym wyposażeniem. Ale co będzie jak go kupie i za moment znów może paść mi płyta (słyszałem że w tych modelach to dość często spotykana usterka) Zastanawiałem się też nad kupnem nowszej wersji Macbooka(tego z większym touchpadem). Myśle że używanego jestem w stanie w okolicach 2000-2500zł kupić. Na nowy niestety mnie nie stać. Jeżeli byłaby możliwość przedłużenia w nim gwarancji to myślę że byłby to najbezpieczniejszy wypadek. Wydaje mi się że w tych nowszych modelach zostały weliminowane wady z poprzedniego i to przegrzewanie się nie będzie miało miejsca. Btw zawiodłem się trochę na Applu. Wydawałoby się że co jak co, ale płyta główna powinna być najwyższej jakości za taką cenę :-| Bardzo proszę o radę bo samemu ciężko wybrać, a bez laptopa jak bez ręki.:( Pozdrawiam

#2 Empiryczny

Empiryczny
  • 525 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 listopada 2010 - 19:18

Ja bym sprzedał pozostałość na części i kupił używanego. 3 miechy gwarancji za prawie 1600zł - nie ma opcji.

#3 Heniutek

Heniutek
  • 423 postów
Napisano 15 listopada 2010 - 19:46

Przykre, że serwis w USA naprawia za 208$ :-(
REPAIR A1181 MacBook 13" T8300 820-2279-A Logic Board - eBay

Pozdrawiam,
Tomek

#4 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 15 listopada 2010 - 19:54

To kup płytę główną. Wymiana raczej nie jest skomplikowana.

#5 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 15 listopada 2010 - 21:41

Dokładnie 1600zł to nie mało, ale z drugiej strony mam mniejsze prawdopodobieństwo ponownego spalenia płyty niż w używanym Macu w podobnej cenie. Wspomnieliście o sprzedaży tego na części. Z tego co się dowiadywałem z padniętą płytą główną to on jest wart jakieś 200-300zł czyli śmieszne pieniądze :/ Chyba jednak ta wymiana płyty najbardziej w tym przypadku się opłaca. Szkoda tylko że tylko dla wskrzeszenia laptopa trzeba tyle kasy wykładać bez polepszenia jego danych technicznych. Można by dołożyć jakieś 1000 zł i mieć używanego MacBooka juz w nowej obudowie. Z tym że teraz kupowałbym tylko na gwarancji, a później dokupiłbym AppleCare, żeby uniknąć podobnego problemu. Słyszaliście coś o awaryjności tych nowszych Macbooków?? Może ktoś z was już go ma i powiedziałby po krótce o różnicach pomiędzy obydwoma.

#6 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 15 listopada 2010 - 22:19

No nie przesadzajmy znowu, spalenie płyty głównej to rzadki przypadek. Bierz nowszą serię Alu i tyle, nawet i bez gwarancji – bo po co dopłacać?

#7 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 16 listopada 2010 - 16:38

MACBOOK 13" ALU UNIBODY jak PRO (1323214663) - Aukcje internetowe Allegro
IDEALNY MACBOOK 13 ALU - Z POLSKI - GWAR - LODZ ! (1311801401) - Aukcje internetowe Allegro
Całkiem, całkiem. Sam zastanawiałem się nad tym komputerem, ale z procesorem 2.4GHz.

#8 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 16 listopada 2010 - 21:25

Wersja z procesorem 2.4 GHz ma jedno bardzo ważne udogodnienie – podświetlaną klawiaturę ;)

#9 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 16 listopada 2010 - 22:15

Własnie ;) Uzależniające.

#10 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 16 listopada 2010 - 23:00

Smutna prawda :P – nawet przy pisaniu bezwzrokowym muszę mieć podświetlenie :D

#11 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 23:14

czyli jak to jest z tą podświetlaną klawiaturą? te MB Alu z tych aukcji ją mają? bo nie do końca rozumiem co napisał @Laupheer...

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 23:21

MacBooki Pro 13" mają wszystkie podświetlaną klawiaturę Macbooki (bez pro) aluminiowe są dwa, z procesorem 2,0 GHz i 2,4 GHz ten 2,0 nie ma podświetlanej ale ten 2,4 ma. Po prostu patrz na procek :D ja też nie umiałem bez podświetlanej, ale się oduczyłem i mi nie brakuje, nawet o tym zapomniałem! dopiero kilka dni temu mi się przypomniało hehe :P

#13 Rybarium

Rybarium
  • 14 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 23:53

Mi tez padl miesiac temu modul zasilania w Macbooku - naprawili mi go w info@centrumnaprawlaptopow.pl - adres sobie sprawdz na www bo nie pamietam - ja to zalatwialem wysylkowo.

Koszt wyniosl 580 zl - do zaakceptowania

Serwis pierwsza klasa jak dla mnie - w srode rano mieli kompa od kuriera, w srode na wieczor byl zrobiony (doplacilem 100 pln za ekspres)

#14 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 17 listopada 2010 - 11:02

MACBOOK 13" ALU UNIBODY jak PRO (1323214663) - Aukcje internetowe Allegro
IDEALNY MACBOOK 13 ALU - Z POLSKI - GWAR - LODZ ! (1311801401) - Aukcje internetowe Allegro
Całkiem, całkiem. Sam zastanawiałem się nad tym komputerem, ale z procesorem 2.4GHz.

Niestety w tym momencie nie mogę pozwolić sobie na taki wydatek. Jeżeli miałbym już myśleć o nowszym modelu to wybrałbym ten White:
Apple MacBook white 13,3" MC207PL/A 2,26GHz (1309343428) - Aukcje internetowe Allegro
Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia czy klawiatura jest podświetlana czy nie. Wzrok mam jeszcze dobry.
Pytanie czy warto w taki zainwestować czy lepiej już wymienić tą płytę główną na nową i mieć wszystko po staremu

---------- Wpis dodano o 13:02 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:59 ----------

Mi tez padl miesiac temu modul zasilania w Macbooku - naprawili mi go w info@centrumnaprawlaptopow.pl - adres sobie sprawdz na www bo nie pamietam - ja to zalatwialem wysylkowo.

Koszt wyniosl 580 zl - do zaakceptowania

Serwis pierwsza klasa jak dla mnie - w srode rano mieli kompa od kuriera, w srode na wieczor byl zrobiony (doplacilem 100 pln za ekspres)

Tak się skłąda że u nich też byłem :) i niestety nie byli w stanie naprawić mojej płyty. Jest tak spalona że tylko kwalifikuje sie do wymiany. A za wymianę płyty w tym serwisie zaproponowali mi uwaga........... 2200zł!!! hahahahaha :D ŚMIESZNE Także temu serwisowi już podziękujemy. W serwsie Harwell koszt wymiany tej płyty to 1550zł także jest spoooora różnica

#15 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 17 listopada 2010 - 16:45

Jasne, że warto. Nie ma paru udogodnień, ale jak masz zainwestować 1,5 kawałka w stary model... To już lepiej dozbierać trochę i kupić jakiś unibody. Czy to white, czy MacBook Alu Unibody, czy MacBook Pro Unibody – każdy będzie lepszy już jednak starego white'a.

#16 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 22:46

Ok panowie zdecydowałem się na zakup podobnego Maca z tym że z większym dyskiem 320GB Dla mnie jest to zupełnie wstarczalne i chyba najbardziej sensowny wydatek w tej sytuacji za ok 1700zł. Orientujecie się może jak będę mógł teraz przesłać wszystkie dane ze swojego starego Maca na nowy?? Przypominam że dysk twardy jest w nienaruszonym stanie

#17 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 22:55

kup sobie obudowę na dysk 2,5" wykręć dysk z MBP i wrzuć go do obudowy i przekopjuj sobie dane :) a potem będziesz miał takiego duuzego pendrive :D

#18 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 25 listopada 2010 - 10:39

Ok panowie zdecydowałem się na zakup podobnego Maca z tym że z większym dyskiem 320GB Dla mnie jest to zupełnie wstarczalne i chyba najbardziej sensowny wydatek w tej sytuacji za ok 1700zł.

Bardzo dobra decyzja. Wydawanie prawie 1600,- na ratowanie poprzednika, to była by strata pieniędzy.

#19 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 16:53

kup sobie obudowę na dysk 2,5" wykręć dysk z MBP i wrzuć go do obudowy i przekopjuj sobie dane :)

a potem będziesz miał takiego duuzego pendrive :D

czy taka wystarczy?? : STYLOWA OBUDOWA NA DYSK HDD ASMAX 2,5'' SATA 2 KOL (1323004224) - Aukcje internetowe Allegro

---------- Wpis dodano o 18:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:41 ----------

Bardzo dobra decyzja. Wydawanie prawie 1600,- na ratowanie poprzednika, to była by strata pieniędzy.

Dzięki Iro! Też tak sądze. Pomyślałem że nie będę też sprzedawał swojego starego Maca za marne 200-300zł tylko w razie czego zostawie go sobie na części. Już na start mogę wyjąć z niego kości RAM- niedawno kupiłem 2x2GB. Pozatym bateria jest jeszcze w niezłym stanie, więc mam jeszcze możliwość korzystania z niej i w razie konieczności używać jako baterii zastępczej.

Mam możliwość zakupu całkiem fajnego Maczka z tym że nie pasuje mi tylko jedna rzecz- mianowicie dysk- jest tylko 160 GB. Chciałbym mieć już 320GB. Jak to jest z tą wymianą dysku? Po postu kupuje na Allegro za 159zł oryginalny dysk Seagate i wkładam go na miejsce poprzedniego do mojego Maca? Czy też wymaga to jakiejś dodatkowej instalacji dysku??

Jeszcze jedno pytanko. Jak myślicie czy ilość cykli ładowania baterii jest miarą sprawdzającą "zużycie" Maca? I ile tych cykli jest do zaakceptowania przy zakupie używanego laptopa?

#20 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 listopada 2010 - 20:13

Obudowa może być. Jeśli chodzi o wybór dysku, nigdy nie kieruj się tym, że ma nadrukowane jabłko, a nawet ja bym przede wszystkim ich unikał, ze względu na to, że Apple w podstawowych konfiguracjach nie daje nigdy nic dobrego (dysk z pewnością będzie bardzo wolny). Kup jakikolwiek inny, byle nowy z gwarancją. Za 190,- kupisz 500GB, a za 250,- 640GB 7200rpm. Uważam też, że bateria w sprzedawanym MB nie musi być od niego. Często ludzie podmieniają przy sprzedaży baterie ze starszego sprzętu, lub w starszym modelu z padniętą baterią wymienia się na działającą z innego, popsutego. Allegro jest pełne "składaków". Osobiście jak miałbym już coś kupować, to od sprawdzonego sprzedawcy.

#21 Zaper

Zaper
  • 24 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 13:20

no w końcu kupiłem maczka :) co prawda nie od sprawdzonego sprzedawcy, ale sądzę że ok. nie miałem już cierpiliwości dłużej czekać..
Macbook 2,4GHz 2GB 160GB X3100 SD BOX ! (1343045764) - Aukcje internetowe Allegro

co prawda dwu letni, ale uważam że w miare dobrym stanie. pozatym mam do niego "części" ze swojego starego modelu. najważniejsze że procek ma lepszy- 2,4 GHz.
bateria podobno po 400 cyklach. w razie czego mam jeszcze swoją starą.
pamięć ram przełoże ze starego (4GB) + do tego dysk 500GB. i teraz pytanie czy ta płyta główna wytrzyma to całe podkręcanie??? nie chce żebym znów miał powtórkę z rozrywki w postaci spalonej płyty :/
jak jest z tym dyskiem? czy rzeczywiście lepiej będzie jak wezmę 7200RPM, czy też wystarczy 5400?? nie chce też żeby laptop zbytnio się przegrzewał.
może coś takiego?:
500GB 2,5'' Samsung SpinPoint MP4 sATAII 7200 16MB (1343085193) - Aukcje internetowe Allegro

#22 pmoo

pmoo
  • 406 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 12 grudnia 2010 - 00:03

siedzę w temacie serwisu Apple już jakiś czas i wg moich statystyk, 0% komputerów które przychodzą do serwisu są albo zalane, albo upuszczone, albo tak usyfione i zakurzone że żaden epylker Ci nie pomoże. Uszkodzenie z winy użytkownika. Dziękuję, do widzenia. Na usterki typu nvidia czy pękający topcase apple w końcu i tak robi program wymiany niezależny od gwarancji i zwraca kasę za wykonane naprawy. Podsumowując, 3 letnia gwarancja dla przenośnego sprzętu? Świetny business dla Apple, nie dla użytkownika. Jedna przewrócona szklanka wody, jedna nieszczęśliwa impreza z kolegami i koszt naprawy wzrasta o koszt niewykorzystywalnego Apple Care. Co do komputera, 1500zł to przesada za płytę, w nieautoryzowanym serwisie za wymianę zapłacisz połowę tego a dostaniesz taką samą gwarancję.

#23 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 14 grudnia 2010 - 21:27

eh... mi padła płyta głóna w MBP 17" po lekko ponad 2 latach od kupna wcześniej bateria mi spuchła i ogolnie zaczynam sie zastanawiac co jest z tym sprzetem ktory za taka kase i takiej klasy a psuje sie tak czesto i szybko :(

#24 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 grudnia 2010 - 01:00

To Ci powiem zmienna, że ktoś Ci bajek naopowiadał o tej klasie sprzętu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych