Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac (mid 2007) - wymiana płyty głównej i procesora na nowszy - spalone dyski twarde

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: iMac (mid 2007) - wymiana płyty głównej i procesora na nowszy - spalone dyski twarde (0 użytkowników oddało głos)

1. Wywalić na śmietnik, kupić PCta (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Wymienić wszystkie bebechy poza dyskiem (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2010 - 14:10

Moj problem zaczął się 3 miesiące temu, kiedy moj iMac przestał widzieć nowiutki dysk przenośny i wszelkie pendrive'y.

iMac świeżo po wymianie dysku na większy (500GB), przy ktorej w serwisie powiedzieli mi ze "czasem tak sie zdarza ze dyski padaja" . Pomyslalam : "Kurcze, to dziwne, od 10 lat, od dziecinstwa nie pamietam zeby zepsuł mi się twardy dysk w zadnym PC'ie. Ale pewnie moj stary iMac 24 z pierwszej serii ma juz swoje lata, więc musiał być ten pierwszy raz" . Na marginesie dodam ze stary dysk byl tak uszkodzony ze stracilam wszystkie dane ze studiow ( grafika komputerowa - projekty nad którymi siedziałam tygodniami). Nie dało się odzyskać danych. Miesiąc później, pewnego razu wyłaczyłam kompa i juz sie nie wlaczyl. Pomyslalam ze moze system padl i zaniosłam do serwisu bo nie mialam plytek systemowych ( :P ). Postawili mi system, desktop był, pliki też, wszystko w porządku. Wróciłam do domu - komputer nie działa, a 100zl w kieszeni mniej. zaniosłam do serwisu.
Przez 3 miesiące trzymali tego grata tylko po to zeby przekazać mi 2 wiadomości:
1. - Dobra była taka ze nic nie muszę płacić
2. - Zła że odzyskali mi dane ale jest taki burdel ze nie wiedzą czy wszystkie. A moja płyta głowna niszczy mechanicznie! dyski. Wymienili mi 500GB (zniszczył się jak ten poprzedni) bo byl na gwarancji na nowy ale jeśli chce zeby znow sie nie zniszczyl to musze zabulic 1600zl netto za wymiane płyty głównej.
I jestem w dupie.

Mam zatem pytanie do ludzi którzy znają się troche więcej niż Ci co siedzą w serwisach i naciągają ludzi.

1. Czy to możliwe że i jeśli tak to w jaki sposób moja płyta główna niszczy fizycznie dyski ? (na to pytanie w serwisie odpowiedzieli mi : "nasz technik by pani lepiej sprecyzował, z grubsza to coś było na płycie głównej")
2. Da się wymienić płytę główną na nową - taką z najnowszych modeli żebym mogła rozbudować sobie RAM do 8 GB? I jak wyglądają ceny realnie bo 1600zł netto za płytę główną nawet dla mnie laika hardware'owego to dość chora cena.
ehh...
3. Czy to możliwe ze moj dysk przenośny spalił się tak samo jak wewnętrzny, mimo ze zasilany jest USB ?

Dane techniczne mojego iMaca : [url=http://support.apple.com/kb/SP16?viewlocale=pl_PL]iMac (Mid 2007) - Dane techniczne[/url]
Dane techniczne najnowszego : [url=http://support.apple.com/kb/SP507?viewlocale=pl_PL]iMac (początek 2009 r.) - Dane techniczne[/url]

weźcie mi doradźcie co mam zrobić, bo rozważam wywalenie go na śmietnik i kupienie PCta .

#2 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 15 listopada 2010 - 15:21

Wywal na smietnik i kup PC. A tak na marginesie ktos kto ma wazne pliki na kompie jakimkolwiek i nie ma beckup powinien sie zastanowic czy komputer jakikolwiek jest urzadzeniem dla niego.

#3 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2010 - 15:58

Wywal na smietnik i kup PC.
A tak na marginesie ktos kto ma wazne pliki na kompie jakimkolwiek i nie ma beckup powinien sie zastanowic czy komputer jakikolwiek jest urzadzeniem dla niego.

za pierwszym razem to byl czysty niefart bo dopiero co kupilam dysk przenosny i nie zdazylam zgrac potrzebnych danych.
a za drugim razem zgralam na ten dysk ale nie wiem czemu teraz nie chce dzialac ...

dobra ale ja nie potrzebuje w tym temacie wypowiedzi od ludzi ktorzy sie wymadrzaja a w niczym nie pomagaja ;/

#4 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 15 listopada 2010 - 18:21

Wywal na smietnik i kup PC.
A tak na marginesie ktos kto ma wazne pliki na kompie jakimkolwiek i nie ma beckup powinien sie zastanowic czy komputer jakikolwiek jest urzadzeniem dla niego.

Kto nie umie napisać "backup", ten innych pouczać nie powinien... :mrgreen:

@Baqunia: Klawiatura, myszka i inne urządzenia (poza dyskami) na USB działają?

Płyty nie wymienisz na 2009, nie będzie pasować fizycznie. Najnowsza jaka pasuje, to ta od Early 2008 (ten sam layout i wymiary płyty, ten sam kabel LVDS (łączący płytę gł. z matrycą).

Podaj nazwę serwisu, zawsze warto wiedzieć gdzie podają tak szczegółową i błyskotliwą diagnozę: "z grubsza to coś było na płycie głównej" :lol: Do tego "naprawiają" kompa za darmo ale przez 3 miesiące. Warto wiedzieć, oczywiście żeby omijać. Zgłoś się do innego serwisu.

#5 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 15 listopada 2010 - 21:56

Nie zgrywalem sie naprawde wymienil bym na PC. ad .1. Ciezko sprecyzowac jak plyta glowna niszczy fizycznie HDD. Moze ty oraczej byc podawanie zlego pradu do HDD i silniczek sie przepala powoli. ad .2. Odpowiedz powyzej no way:( ad .3, Ciezko mi sobie wyobrazci chyba ze plyta glowana miala ogolny problem z dawkowaniem pradu na wszystkie wyjscia. Po USB zawsze moze poleciec przepiecie ale tam jest milion zabezpieczen nie wierze ze wszystkie zawiodly. Swoja droga co to za serwis skoro nie sprawdza dleczego twoj pierwszy dysk sie zepsul i wklada po prostu nowy. JAkas przyczyna musi byc dyski tak od co nie padaja.

#6 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopada 2010 - 23:22

Myszka i klawia działają warszawa, centrum ul wilcza - serwis. Ogółem to chłopaki są mili ale tylko jeden kompetentny i konkretny w rozmowie. dali mi po 2 miesiacach macbooka pro w zastepstiwe.. ale z rozwalonym zasilaczem i dzialal tylko 2 dni :D Dziwi mnie ze jest ich tam kilku, a cala brudna robotę odwala ich technik z którym można się kontaktować tylko przez nich. Dziś tam byłam i jutro muszę jeszcze zadzwonić bo nic się nie dowiedziałam. Trafiłam na chłopaka którego "dawno nie było w pracy i sie nie orientuje". ale tez powiedzial ze koszt plyty glownej to ok 1500 zl ... moze da sie jakos to taniej sprowadzic ze stanow ? Moze lepiej sprzedac tego imaca i kupic sobie lapka za 2k ? parametry bylyby podobne ;/

#7 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 listopada 2010 - 21:12

Nie wiecie gdzie moge znaleźć pasującą płytę główną ? Chrzanie te serwisy, nikt sie tego nie chce podjąć i wysyłają mnie do serwisu w poznaniu. Do tego mowia ze zabezpieczą mi dane za dodatkowa doplata kilkuset zl. Sama bym kupila plyte glowna i ja wymienila. Z mojego doswiadczenia wynika tylko ze serwisanci od appl'a to jakies niedorozwoje i zasrane zlodzieje. Albo sie nie podejmuja albo krzycza mi 2k., 100zl za postawienie systemu, 500zl za dysk 500gb .. pier.. jakas masakra. Edit : podobno uszkodził się mostek chipsetu

#8 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 24 listopada 2010 - 21:35

Poszukaj uzywki z uszkodzonym np.wyswietlaczem,modulem zasilania.Niestety design makow wymusza nietypowe ksztalty plyt,wiec nowki to tylko orginaly z magazynow Apple b.drogie.W twojej sytuacji ratuje cie rynek wtorny,gdyz 2k to ja dalem za uzywanego i sprawnego maka,takiego jak twoj.

#9 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 24 listopada 2010 - 22:35

serwis kraków Witam. Ja swojego iBooka G4 naprawiałem w krakowie, sam, jestem ze wschodu. Namiary znalazłem na allegro. Ludzie kompetentni, komunikatywni i dość niedrodzy (ingerencja w płytę główną 100 PLN). W odpowiedzi serwisu za często słychać "podobno".

#10 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 25 listopada 2010 - 07:09

Baqunia,poszukaj dobrze na forum bo temat serwisu w krakowie byl niejednokrotnie poruszany.

#11 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 15:14

Znalazlam na ebayu plyte glowna. Jest w GB. Akurat kolega bedzie wracal to mi przywiezie 24go grudnia. Rozkrece sobie maka i sama go naprawie. Robil to juz ktos ?

#12 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 15:28

ifixit.com - wpisz numer swojego maca (A i kilka cyferek) w wyszukiwarce i bedziesz miala krok po kroku rozbieranie mac'a a jak by co, chętnie Ci pomogę, co prawda iMac'a tej wersji nie rozbierałem lecz model z 2006 roku ale radzę sobie dość dobrze z Macbookami ;) do tej pory miałem tylko 1 zwrot bo zapomniałem podłączyć głośniczka po wymianie dysku ;D

#13 Baqunia

Baqunia
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 16:52

Super, odezwe sie jeszcze jak juz bedzie plyta ;)

#14 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2010 - 16:56

świetnie, bo ja do 24 i tak jestem uziemiony w domu - córka ma ospę ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych