iMac świeżo po wymianie dysku na większy (500GB), przy ktorej w serwisie powiedzieli mi ze "czasem tak sie zdarza ze dyski padaja" . Pomyslalam : "Kurcze, to dziwne, od 10 lat, od dziecinstwa nie pamietam zeby zepsuł mi się twardy dysk w zadnym PC'ie. Ale pewnie moj stary iMac 24 z pierwszej serii ma juz swoje lata, więc musiał być ten pierwszy raz" . Na marginesie dodam ze stary dysk byl tak uszkodzony ze stracilam wszystkie dane ze studiow ( grafika komputerowa - projekty nad którymi siedziałam tygodniami). Nie dało się odzyskać danych. Miesiąc później, pewnego razu wyłaczyłam kompa i juz sie nie wlaczyl. Pomyslalam ze moze system padl i zaniosłam do serwisu bo nie mialam plytek systemowych (

Przez 3 miesiące trzymali tego grata tylko po to zeby przekazać mi 2 wiadomości:
1. - Dobra była taka ze nic nie muszę płacić
2. - Zła że odzyskali mi dane ale jest taki burdel ze nie wiedzą czy wszystkie. A moja płyta głowna niszczy mechanicznie! dyski. Wymienili mi 500GB (zniszczył się jak ten poprzedni) bo byl na gwarancji na nowy ale jeśli chce zeby znow sie nie zniszczyl to musze zabulic 1600zl netto za wymiane płyty głównej.
I jestem w dupie.
Mam zatem pytanie do ludzi którzy znają się troche więcej niż Ci co siedzą w serwisach i naciągają ludzi.
1. Czy to możliwe że i jeśli tak to w jaki sposób moja płyta główna niszczy fizycznie dyski ? (na to pytanie w serwisie odpowiedzieli mi : "nasz technik by pani lepiej sprecyzował, z grubsza to coś było na płycie głównej")
2. Da się wymienić płytę główną na nową - taką z najnowszych modeli żebym mogła rozbudować sobie RAM do 8 GB? I jak wyglądają ceny realnie bo 1600zł netto za płytę główną nawet dla mnie laika hardware'owego to dość chora cena.
ehh...
3. Czy to możliwe ze moj dysk przenośny spalił się tak samo jak wewnętrzny, mimo ze zasilany jest USB ?
Dane techniczne mojego iMaca : [url=http://support.apple.com/kb/SP16?viewlocale=pl_PL]iMac (Mid 2007) - Dane techniczne[/url]
Dane techniczne najnowszego : [url=http://support.apple.com/kb/SP507?viewlocale=pl_PL]iMac (początek 2009 r.) - Dane techniczne[/url]
weźcie mi doradźcie co mam zrobić, bo rozważam wywalenie go na śmietnik i kupienie PCta .