Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak wyłączyć wyjście optyczne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 danveld

danveld
  • 10 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 13 listopada 2010 - 20:22

Mam problem. Kupiłem MacBooka z uszkodzonym złączem słuchawkowym. Cały czas świeci się ono na czerwono, czyli jest aktywne złącze optyczne, przez co nie ma dźwięku z wbudowanych głośników. Próbowałem merdać w środku wykałaczką, żeby odblokować pin, ale nie dało to rezultatu. Czy istnieje możliwość programowego wyłączenia wyjścia optycznego? Przez modyfikację kexta appleHDA czy jakoś inaczej? W momencie, gdy zainstalowałem VoodooHDA z Hackintosha wówczas dźwięk z wbudowanych głośników działał, był dość cichy, ale złącze głośnikowe znów nie chciało działać. Czy ktoś miał taki problem i się z nim uporał?

#2 janek220

janek220
  • 268 postów

Napisano 13 listopada 2010 - 21:11

By uzyskać głośny dźwięk przez VoodooHDA trzeba doinstalować panel preferencji (później można wpisać to na stałe, jeśli zna się odpowiednie wartosci).
Więcej informacji tutaj: Forum OSx86 po polsku :: VoodooHDA by Slice - Leopard/Snow 32/64

Chociaż i tak najlepszym wyjściem byłaby naprawa tego złącza.

#3 danveld

danveld
  • 10 postów

Napisano 14 listopada 2010 - 00:58

na voodoohda jest kaszana jednak. zainstalowalem najnowsze i gra z glosnikow, ale slaba jakosc, mikrofon sie chrzani no i nadal gniazdo sluchawkowe nie dziala. na macbooku chyba jednak nie ma co kombinowac z innymi kextami niz applehda.

#4 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 listopada 2010 - 01:08

Generalnie te kexty nie sa dobre dla sprzetu apple ;) Hmm, tak sobie jeszcze mysle czy nei daloby rado poeksperymentowac z innymi kextami. W kazdym razie nie siedze w tym tak gleboko by wiedziec jakie to moze miec rezultaty na sprzecie applowskim. Osobiscie mam realteka na plycie glownej wiec voodoohda dziala bez problemow. Moze jeszcze zrob tak - wywal kexta applowskiego i uzyj tylko voodoohda. Nie wiem czy tak sie da. Zaskoczony jestem jednak ze mimo wgrania innego kexta przy zepsutym laczu dzwiek mimo to jest na glosnikach.

#5 janek220

janek220
  • 268 postów

Napisano 14 listopada 2010 - 01:21

Kiedyś dodałem obsługę swojego kodeka (ALC262) do AppleHDA. Teoretycznie dałoby się rozdzielić wyjścia, tak by mieć kilka opcji w ustawieniach dźwięku. Ale takie coś jest dość czasochłonne (szczególnie bez dostępu do sprzętu) i czasem kończy się KP gdy coś zrobi się nie do końca poprawnie.

#6 danveld

danveld
  • 10 postów

Napisano 16 listopada 2010 - 23:35

i nikt nie ma pomysłu co z tym jeszcze zrobić?:(

#7 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 listopada 2010 - 23:45

Podłączam się do pytania. Mam ten sam problem. Czy jest możliwość dostania się jakoś do wnętrza jacka po ściągnięciu top case'a? Czy ktoś kto rozbiera MB "zawodowo" mógłby podesłać jakieś zdjęcie na którym będzie widoczne mocowanie tej srebrnej obudowy gniazda? Da się ją rozebrać, czy jest przylutowana do płyty? Komp jak z podpisu.

#8 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 18 listopada 2010 - 00:28

W przyszłym tygodniu będę zmieniał gniazdo w MB, to zobaczę wnętrze. Może nawet w tym tygodniu obejrzę sprawne. Problem polega na tym, że w tym gnieździe są przełączniki, które się psują. To one ustalają jaki typ wyjścia jest wyświetlany w preferencjach audio. Ja mam taki przypadek, że działają słuchawki, ale jak się je wyciągnie, to od razu załącza się optyk.

#9 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 listopada 2010 - 22:25

Oj Iro to daj znać koniecznie co Ci z tego wyszło! Z B-B do Katowic nie mam daleko to prawdopodobnie będę miał do Ciebie interes ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych