Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini - przestał łączyc sie z WiFi@5ghz

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2010 - 16:54

Hej,

mam problem z moim Mini. Po porannym update Mini przestal wogole laczyc sie moim Linksysem WRT610n na paśmie 5Ghz. Laptop ktory tez korzysta z tej czestotliwosci dziala elegncko. Pozostaje mi laczenie po 2.4ghz, ktore nie dosc ze wolniejsze, to jeszcze u mnie na osiedlu mam problem z wolnymi kanałami :)

Ma ktos pomysl jak naprawic to? Ew. jak wywalic poranny update, bo jak ma tak byc, to juz wole miec 10.6.4

Oto komunikat jaki wywala AirPort

Dołączona grafika

PS: W woli scislosci: haslo podaje DOBRE (wogole go nie zmienialem), a na router od 2 tyg sie nawet nie logowalem...

#2 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 11 listopada 2010 - 17:25

Hmm mam Linksys WRT N160 i po aktualizacji nie ma problemów. Usuń tą sieć w otwórz preferencje sieci-> zaawansowane. Następnie wyłącz i włącz router, i teraz jak się pokaże na liście w AirPort dodaj ponownie swoją sieć. Może to chwilowy brak DNS miałem już tak kilka razy i też się nie chciał łączyć.

#3 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopada 2010 - 17:36

nic to nie dalo

#4 bangor

bangor
  • 27 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 22:38

Mam niestety to samo
http://myapple.pl/ma...lem-z-wifi.html
czyli może jednak update systemu...
U mnie tez dopytywał sie o hasło WPA choć mam ustawione WPA2...

#5 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 11 listopada 2010 - 23:16

Czy mini masz z USA a router z Europy lub odwrotnie lub generalnie z różnych regionów świata?
Jeśli tak, to WiFi 802.11n 5GHz, z powodów legalnych, ma różne pasma/kanały w różnych częściach świata. I tak np kanały pasma 5 GHz w USA pokrywają się TYLKO CZĘŚCIOWO z europejskimi.
I jeśli teraz router wybrał Ci z automatu kanał, którego importowany mini nie obsługuje to nie ma prawa działać.
Rozwiązanie: wybrać kanał ręcznie na taki, który mini obsługuje.

List of WLAN channels - Wikipedia, the free encyclopedia

#6 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 11 listopada 2010 - 23:24

na forum apple jest już sporo komentarzy o tym ze WiFi przestaje działać - problem dotyczy głownie 802.11n
z tym ze problem występuje tez na 2.4GHz - pomaga przestawienie na b/g/n i połączenie po G
zmiana kanału w 5GHz rzeczywiście może pomóc - wspólnym dla wszystkich regionów jest 5745 - warto spróbować
zobacz jeszcze to Mac OS X 10.6.5 AirPort/WiFi: Connection Drops Repeatedly; Fix - jednym pomaga wyczyszczenie SMC innym zmiana szyfrowania na Off albo z WPA na WEP albo odwrotnie
ewentualnie combo update http://support.apple.com/kb/DL1324

#7 MurcieFan

MurcieFan
  • 1 415 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2010 - 10:24

wszystko jest kupione w polsce 2. Haslo mam wpa2 szyfowanie tkip 3. Naprawilem, pomogla wylaczenie pokazywania ssid.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych