Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMovie 09 - za długi film na DVD 4,2GB - kompresja

• This topic is locked This topic is locked
19 replies to this topic

#1 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 11 November 2010 - 14:03

Witam, mam problem. Zmontowałem w iMovie 09 prywatny film z wesela ;) Jest to kompilacja zgranych filmow z kamery, zdjec zapuszczonych z Kern Burns, podlozona muzyka, przejscia itd. Jednym slowem standardy. Film gotowy i chce go wypalic na DVD jednowartsowowa 4,2 giga plyte. I teraz tak: - najpierw wypuscilem za pomocą opcji UDOSTEPNIJ/Eksportuj film przy uzyciu quicktime. Tam opcje: kompresja h.264, wymiar 768-576. full jakosc. Po wyeksportowaniu.... dzwięk przesuniety względem obrazu i generalnie syf w tej kwesti... - drugie podejscie, opcja UDOSTEPNIJ/iDVD - 5 godzin i po 5 godzinach dowiaduje sie ze film wazy 4,6 giga i nie wejdzie na 4,2 giga plyte. Przy czym zalezalomi by zrobic ladne menu z uzyciem zdjec latajacych w tle. Zatem wypalenie nie wchodzi w gre. Teraz sa trzy opcje: - skrocic film - ale to odpada - skompresowac jakos, lub inaczej wyeksporotwac film by wszedl na 4,2 giga (jak to sprawdzic by nie marnowac 4-5 godzin?) - rozbic film na 2 czesci i wypalic dvd na dwoch plytach. Wolalbym pobawic sie z kompresja, lub jakims sprytnym upakowaniem tego. Czy moze wypluc w m4v ale na jakich ustawieniach i jak uniknac przesuniecia dzwieku. Moze opcja udostepnij i eksportuj film i tutaj wybrac wersje DUZA (hd nie dostepne, bo kamera nie nagrywala w hd) Prosze o pomoc

#2 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 11 November 2010 - 17:49

Naprawde nikt nie wie?

#3 Zernat

Zernat
  • 84 posts

Posted 11 November 2010 - 18:16

A czemu nie dopuszczasz opcji DVD9 ? Poza tym pragnę napomknąć że DVD jednowarstwowa ma 4.7 GB co w praktyce wychodzi jakieś 4.6 GB.

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 11 November 2010 - 21:00

W praktyce DVD5 = 4.37 GB, DVD9 = 7.96 GB.

#5 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 11 November 2010 - 21:25

Dobrze, w praktyce nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Odpowem tylko ze wraz z myślą o uniwersalnosci nośników wole standardowe jednowartstwoe DVD które odtworzy każde DVD i nie spotkam się z dyskusjami typu "czemu mi nie działa" kiedy to porozdaje te płyty po rodzinie. Poza tym DVD 5 są tańsze. Co do pojemności DVD cieszę się ze kolega już wyjaśnił faktyczny stan pojemności...

#6 tcyprian

tcyprian
  • 98 posts
  • SkądGostyn, Poland

Posted 13 November 2010 - 11:20

a ile trwa ten film ???

#7 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 14 November 2010 - 00:09

a ile trwa ten film ???

Trwa 2 godz i 33 min.

Mam jeszcze jeden problem. Eksportujac na ustawieniach "quicktime najlepsze" do mov lub m4v film posiada przesuniety dzwiek wzgledem obrazu, wyciszone ujecia gdzie podlozylem muzyke nagle nie sa uciszone. Generalnie meksyk. Czy jesli na niektorych ujeciach uzywalem opcji oddziel dzwiek i przrsunalem w montazu o pare sekund to moze byc przez to syf? Czy wymagane jest cos jeszvxe przed eksportem do mov by zrobic z dzwiekiem? Splaszczyc go czy cos?

#8 RFX

RFX
  • 196 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 November 2010 - 10:33

Witaj, istnieje jeszcze możliwość ustawienia jekości kompresji. Zamiast najlepszej można spróbować ustawić na jakość dobrą lub średnią. Konsekwencje będą takie, że na dalszym planie nie będzie zbyt dużo szczegółów i kolory będą "płaskie". -Kiedyś również miałem podobny problem z filmem z wesela, więc wolałem zainwestować w DVD duble leyer. Rozwiązało to mój problem szybko i dało możliwość na eleganckie menu na płycie DVD.

#9 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 14 November 2010 - 12:43

Przecież napisał że nie chce nagrywać na DVD9.

#10 tcyprian

tcyprian
  • 98 posts
  • SkądGostyn, Poland

Posted 15 November 2010 - 10:24

z mojego doswiadczenia wynika ze wciskanie wiecej niz 2 godz na plyte jednowarstwowa to parazka jakość bedzie kiepska jak nie chcesz double layer to podziel to na 2 czesci i po klopocie niestety z imovie , jak chcesz miec dobra jakosc to ogranicz długośc do 1 godziny na plyte

#11 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 17 November 2010 - 21:39

Dobrze, dziękuje za informacje. Jednak dwie sprawy: - jak rozwiązać problem przesunietego dźwięku wzgledem obrazu, ponadto ścieżki sciszone, przesunięte podglosnione i dopasowane do obrazu po eksporcie i obejrzeniu w mov się nakładają, miksuja się. I ogólny syf. - jak podzielić projekt na wyplucie 2 movy po 1 godz? Czy mam to jednak wypluc w całości i podzielić QuickTime? I wtedy w iDVD zmontować 1 i osobno 2?

#12 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 23 November 2010 - 01:51

Ok powrót do tematu. Postanowiłem, ze jak do tej pory długi projekt (2,5 godz) podziele na 2 mniejsze projekty. W tym celu postanowiłem stworzyc nowy projekt o nazwie CZĘSC I i skopiować do niej poprzez CMD+C, CMD+V zaznaczone ujecia z dzwiekiem z tego długasa. Skopiowanie obrazu nie stanowi problemu. Problem mam z zanzaczeniem i chwycenia dzwieku jaki dodałem do trwajacego obrazu, badz jest osobno odzielony i nieco przesuniety w projekcie... Jak skopiowac calosc do nowego projektu? Chcialbym nawet skopiowac dokladnie calosc i w nowym projekcie CZESC I usune od polowy do konca i potem na nowym projekcie CZESC II usune to co w CZESCI I. Wtedy wypuszcze 2 krtosze movy i zjame sie nimi na iDVD. TYLKO JAK TO SKOPIOWAC???
HELP ponizej problem z niemoznoscia zaznaczenia sciezki dzwiekowej...

Dołączona grafika

#13 isztvan

isztvan
  • 323 posts
  • SkądOpolszczyzna

Posted 23 November 2010 - 08:06

Hmm... Nie znam wprawdzie iMovie, niemniej podejrzewam, że da się zapisać projekt jako np. Projekt1 i Projekt2, a potem wypierniczyć odpowiednią połowę.

#14 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 23 November 2010 - 11:33

Zdziwisz się, ale sie nie da.

Hmm... Nie znam wprawdzie iMovie, niemniej podejrzewam, że da się zapisać projekt jako np. Projekt1 i Projekt2, a potem wypierniczyć odpowiednią połowę.

#15 isztvan

isztvan
  • 323 posts
  • SkądOpolszczyzna

Posted 23 November 2010 - 14:11

Uuuu... faktycznie się zdziwiłem.

#16 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 23 November 2010 - 20:22

Panowie? Nikt nie potrafi odpowiedzieć na moje pytanie?

#17 Laupheer

Laupheer
  • 1034 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 23 November 2010 - 21:00

A czemu tak strasznie się bronisz przed DVD9? Przecież większość filmów wydawanych jest właśnie na dwuwarstwowych płytach, muszą być odtwarzane. Kwestia tylko nagrania, ale nawet Makowy DuperDrive sobie z tym radzi... Poza tym pomyśl nad skróceniem filmu. Jak dla mnie 2,5h to abstrakcja, ale może zbyt dużo pracuję z newsami :P

#18 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 23 November 2010 - 23:29

Stary, PODSTAWOWOY PROBLEM Z JAKIM SIE MECZE TO to ze kiedy zapuszczam te 2,5 godz na noc i rano po okolo 6 godzinach ogladam m4v to dzwiek wzgledem obrazu po kilku minutach sie rozjezdza. Nie mialem problemow takich przy krotszych filmach. Po prostu iMovie nie jest pelnoprofesionalnym programe, ktory radzilby sobie z taka dlugą konwersja filmu. Dlatego chce wypluc po polowie. Mysle ze na godzinnym filmie , renderowanie dzwieku juz sie nie posypie. Maszyne mam dosyc mocna wiec problem tu nie tkwi w sprzecie. i Tyle.... to podstawowoy proiblem zmuszajacy mnie na wypalenie tego w czesciach niestety. Z tym ze nie wiem jak wyeksportowac teraz tylko polowe i potem druga polowe.

A czemu tak strasznie się bronisz przed DVD9? Przecież większość filmów wydawanych jest właśnie na dwuwarstwowych płytach, muszą być odtwarzane. Kwestia tylko nagrania, ale nawet Makowy DuperDrive sobie z tym radzi...

Poza tym pomyśl nad skróceniem filmu. Jak dla mnie 2,5h to abstrakcja, ale może zbyt dużo pracuję z newsami :P

#19 klusex

klusex
  • 1 posts

Posted 09 February 2011 - 09:29

Powilenie projektu Oj, da się skopiować projekt. Po prostu powiel go w Finderze i masz projekt oryginalny i projekt - kopia. Ja właśnie w ten sposób poradziłem sobie z zbyt dużym filmem.

#20 kgladczak

kgladczak
  • 4 posts

Posted 06 May 2012 - 18:53

podobny problem

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users