Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Backup partycji Windows Boot Camp

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 12:21

Pytanie do użytkowników Windows instalowanych przez Boot Camp - czego używacie do backupu? Interesuje mnie pełny backup partycji systemowej Windows. Do tej pory nie robiłem takich operacji na Maku, backupowałem tylko najważniejsze dane, ale po ostatnich problemach z windą chciałbym mieć możliwość przywrócenia pełnego systemu. Ewentulnie: czego używacie do cyklicznych kopii najważniejszych danych? Najlepiej aby działało to podobnie do Time Machine (kopie przyrostowe, zarządzanie przestrzenią dysku na podobnych zasadach)

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 13:20

Może Acronis True Image

Albo spróbuj Clonezilla

#3 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 13:27

Ogólnie to pytam dlatego, że nie jestem pewny jak się mają takie pełne obrazy systemu do przywracania na partycję Boot Camp. Wszystko wystartuje normalnie? Czytałem, że pod Win 7 są jakieś problemy z bootowaniem po czymś takim. Aha i fajnie byłoby jakby program nie trzymał tego w XML.

#4 guru22

guru22
  • 205 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 11 listopada 2010 - 13:38

spróbuj Winclone (Mac) - Download umożliwia kompletny backup i restore partycji bootcamp z poziomu Mac OSX ....

#5 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 13:43

Wygooglałem to już ale jeszcze nie próbowałem. A nie wiesz jak z wydajnością tego narzędzia? EDIT: Hmm a to robi obraz całej partycji, czyli muszę mieć sporo miejsca na taki backup? To może źle wcześniej napisałem, raczej chodziło mi o obraz systemu. Ale ten programik też może się przydać... :)

#6 guru22

guru22
  • 205 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 13:49

Wygooglałem to już ale jeszcze nie próbowałem. A nie wiesz jak z wydajnością tego narzędzia?

Szybko robi backup i restore partycji ... (trochę dłużej trwa chkdsk windowsa podczas pierwszego uruchomienia po restore) ... a po wszystkim wszystko śmiga jak ta lala ...

Hmm a to robi obraz całej partycji, czyli muszę mieć sporo miejsca na taki backup? To może źle wcześniej napisałem, raczej chodziło mi o obraz systemu. Ale ten programik też może się przydać...

nie musisz mieć dużo miejsca ... mój obraz windows 7 z partycji 40 gb zajmuje ok 11 gb (system, sterowniki, assasin's creed 2)

#7 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 17:45

Ściągnąłem Winclone, ale niestety wymaga jakiegoś pakietu sterowników NTFS i boję się żeby się to nie pogryzło z Paragon NTFS for Mac którego używam. No i program nie jest już wspierany od dłuższego czasu...

#8 guru22

guru22
  • 205 postów

Napisano 11 listopada 2010 - 21:37

Ściągnąłem Winclone, ale niestety wymaga jakiegoś pakietu sterowników NTFS i boję się żeby się to nie pogryzło z Paragon NTFS for Mac którego używam. No i program nie jest już wspierany od dłuższego czasu...

pare dni temu przywracałem partycję z windows 7 tym programikiem i działa ...

#9 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 08:31

A używasz jakieś sterowniki NTFS pod Mas OS X? Np. NTFS-3G albo Paragona?

#10 guru22

guru22
  • 205 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 08:48

A używasz jakieś sterowniki NTFS pod Mas OS X? Np. NTFS-3G albo Paragona?

mam zainstalowany NTFS 3G i MacFUSE

#11 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 17:36

Testowałem Winclone i tworzenie obrazu montowalnego dmg działa OK, tylko w czasie przywracania trzeba uważać żeby partycja miała tę samą wielkość co backup (inaczej nie chciał się przywrócić). Drugiego formatu obrazu nie próbowałem, ale powinien być lepszy jako obraz samego systemu. Robiłem też obraz systemu narzędziami Windows 7 i rownież przywracanie działa ładnie. Minus taki że trzeba mieć płytę ratunkową albo instalacyjną. Uważać trzeba też na opcję formatowania dysków w czasie przywracania :) Ogólnie rozwiałem swoje obawy, wygląda na to że można się w ten sposób dobrze zabezpieczyć. Choć mam nadzieję że nie będę musiał tego sprawdzać ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych