Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac OS X + Logitech MX Revolution

• This topic is locked This topic is locked
33 replies to this topic

#1 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 24 February 2007 - 12:46

Witam, mam pewnien problem z myszka Mx Revolution.Problem polega na tym , ze myszka nie daje z siebie calosci dpi po podlaczeniu pod maca . Sprawdzalem / pracowalem przez kilka dni na windowsie na maxymalnym dpi i po przesiadzce na maca jestem kompletnie zaskoczony , ze czulosc jej spadla bynajmiej o 30% ( czuje to podczas pracy na PS )Oczywiscie w ustawieniach myszka jest ustawiona na maxymalna czulosc. W LCC nie znalazlem zadnej opcji do podwyzszenia dpi ( tak jak jest na windowsie). Dpi sprawia mi ogromny problem bo pracuje na 2 monitorch i przesuwanie myszka po podkladce 25 x 25 jest coraz czesciej nie mozliwe- nie mieszcze sie :P . ( Ktos powie ,zebym wywalil podkladke- niestety nie moge mam biurko z metalu i szkla mlecznego i laser z mx nie odbija... ) System: 10.4.8 Odbiornik radiowy podlaczony jest pod usb 2.0 Czy ktos z uzytkownikow Mx Logitech ma podobny problem ? Pozdrawiam i prosze o pomoc!

#2 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 24 February 2007 - 13:44

Sprawdz czy masz zainstalowane sterowniki, jesli nie to powinny byc na stronie Logitech. Hm, nie wiem co innnego ci poradzic - pracuje na MX 1000 Laser i wszystko dziala idealnie.

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 24 February 2007 - 13:54

A pod Win też testowałeś z podkładką?

#4 bast3k

bast3k
  • 90 posts
  • Skąd02-972

Posted 24 February 2007 - 14:12

Przeciez MX Revolution ma stala rozdzielczosc 1000dpi. Nie mozna tego zmienic zarowno pod Windowsem, OS X-em, jak i zadnym innym systemem. Mysle, ze Twoj problem nrs, to inna rozdzielczosc monitora na MAC-u ;-)

#5 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 24 February 2007 - 14:34

Przeciez MX Revolution ma stala rozdzielczosc 1000dpi. Nie mozna tego zmienic zarowno pod Windowsem, OS X-em, jak i zadnym innym systemem.
Mysle, ze Twoj problem nrs, to inna rozdzielczosc monitora na MAC-u ;-)

Mysle ze sie mylisz z rozdzieczoscia :
Mechanizm laserowy o mikronowej precyzji działania 400- 2000 dpi
Problem nie powinien byc tej natury poniewaz na windowsie pracowalem na wiekszych monitorach .

Sprawdz czy masz zainstalowane sterowniki, jesli nie to powinny byc na stronie Logitech. Hm, nie wiem co innnego ci poradzic - pracuje na MX 1000 Laser i wszystko dziala idealnie.

Zainstalowane jest tylko LCC.

A pod Win też testowałeś z podkładką?

Tak .

---- Dodano 24-02-2007 o godzinie 14:35 ----
Mozna zamknac :) Za pomoc dziekuje Panu esir :)
Wystarczylo zainstalowac :
http://www.apple.com...steermouse.html
Pozdrawiam

#6 bast3k

bast3k
  • 90 posts
  • Skąd02-972

Posted 24 February 2007 - 14:47

nrs, ja jednak mysle, ze sie nie myle.
Polecam zapoznanie sie z ponizszym artykulem :
http://reviews.digit...iendly4267.html

skoro wedlug Ciebie rozdzielczosc mozna ustawiac, to dlaczego LCC nie posiada tej funkcjonalnosci - programisci nie umieli tego oprogramowac? :P

#7 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 24 February 2007 - 14:58

Juz kiedys to czytalem... Hmm , ale moze powiesz mi dlaczego na stronie logitecha klamia ? mowiac ze myszka ma 400-2000 dpi ? Drugim pytaniem ktory moze sie nasunac jest to ,ze w programie ktorego adres podeslal mi esir jest mozliwosc ?? A najbardziej powalajacym z tego wsyztskiego jest fakt , ze w LCC pod windows taka mozliwosc jest :)

#8 rafal_k

rafal_k
  • 227 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 February 2007 - 16:15

Nie ma w tym nic dziwnego - wcale nie tak rzadko się zdarza, że sterowniki dla OSX mają mniejszą funkcjonalność niż wersja dla Win. Dlaczego? Bo tak...

#9 bast3k

bast3k
  • 90 posts
  • Skąd02-972

Posted 24 February 2007 - 20:32

nrs, podaj prosze url-a do danych technicznych mx-a na stronach logitecha, gdzie jest napisane, ze rozdzielczosc w/w myszki to 400-2000. ja sie niestety nie doszukalem.

btw,
w steer mouse 3.5 tez nie mozesz zmienic rodzielczosci ;-)

#10 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 24 February 2007 - 22:58

nrs, podaj prosze url-a do danych technicznych mx-a na stronach logitecha, gdzie jest napisane, ze rozdzielczosc w/w myszki to 400-2000. ja sie niestety nie doszukalem.

btw,
w steer mouse 3.5 tez nie mozesz zmienic rodzielczosci ;-)

podesle CI linka na pw...
Co do Twojej skromnej osobowosci : tak znalazlem gdybys chcial przeczytac to co napisalem wczesniej ;)

rafal_k : musze sie przyznac ze problemy ze strerownikami na os nie wystepuja po raz pierwszy

#11 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 25 February 2007 - 20:03

Tak nawiązując do samej myszy: Noszę się z zamiarem MX Revolution, nie wiem tylko czy jest naprawde warta swojej ceny. Sprawuje się dobrze i nie ma z nią żadnych problemów ? Zawsze moge mieć taniej MX 1000, więc nie wiem czy jest sens kupować MX Revolution. Jest jakaś wyraźna różnica ?

#12 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 25 February 2007 - 23:16

Z pewnoscia komfort pracy jest o wiele wiele wiekszy. Scrool ktory ustawia sie samoczynnie ( chodzi o czulosc ) na poczatku jest rzecza bardzo "upierdliwa" , ale podczas obcowania z myszka zaczyna pokazywac swoje walory ( np. gdy masz do zaprojektowania poster 2 x 4 m ). Duzym walorem jest precyzyjnosc i nie odskakiwanie kursora o kilka pixeli w bok gdy na powieszchni znajduje sie nano paproszek. Bateria dziala bardzo dobrze , na rezerwie poleci 5/8 h sprawdzalem :). MX 1000 o ile kojarze nie ma bocznego scrola , czasem sie przydaje :P W.g mnie jest warta swojej ceny i chyba kazdy grafik/projektant to powie ktory mial przyjemnosc na niej pracowac dluzej niz 1 dzien. Pod OS X - problemy sa tylko z LCC , ale po pobraniu sterownikow ktorych adres znajduje sie wczesniej , myssz sprawuje sie znakomicie i nie zadnych problemow z dostosowaniem pod mac. (ps. prawde mowiac LCC jest zbedny i nie warto pobierac ... ) A przy okazji Mx Revolution jest wspanialym obiektem do fotografowania :) Nie wiem jak inni , ale ja POLECAM!

#13 Psychopulse

Psychopulse
  • 788 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 26 February 2007 - 18:30

Ja pracuję na MX 1000 i jak dla mnie jest to mysz nie do pobicia ;)

#14 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 February 2007 - 18:44

A jeśli nie jestem żadnym projektantem ani grafikiem, ale za to pracuje cały dzień przy kompie cały dzień to poczuje jakąś różnice ?? Obecnie mam jakąś badziewną za 40 zł ;) Nie wiem poprostu czy jest sens wydawać tyle kasy na myszke.

#15 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 26 February 2007 - 21:16

Ja pracuję na MX 1000 i jak dla mnie jest to mysz nie do pobicia ;)

Mysle ,ze gdybys pracowal na mx revolution mowil bys to samo. Obie myszki sa dobre , na obu pracowalem ( w przypadku mx 1000 bylo to zaledwie kilka dni ) , ale jednak moje zdanie sie nie zmienia MX REVOLUTION + dobra podkladka i ma sie myszke na miare XXI wieku :P .

Toszak : najlepiej idz do jakiegos sklepu i zobacz jak obie myszki leza Ci w rece i sam podejmij stosowna decyzje.

Pozdrawiam:)

#16 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 February 2007 - 21:43

Już na pierwszy rzut oka widze że MX Revolution leży mi w ręce, ale chodzi mi o to czy jest jakaś wyraźna poprawa komfortu użytkowania w porównaniu ze zwykłą myszą za 40 zł ?

#17 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 26 February 2007 - 22:25

Bardziej niz wyrazna. Przekonasz sie po kilku dniach obcowania z myszka.

#18 Toszak

Toszak
  • 899 posts
  • SkądŁódź

Posted 26 February 2007 - 22:43

Czyli warto kupić ? ;)

#19 nrs

nrs
  • 363 posts
  • SkądWarszawa/Białogard

Posted 27 February 2007 - 15:27

Moim zdaniem mysz jest warta swojej ceny.

#20 koperak

koperak
  • 1 posts

Posted 10 March 2007 - 09:53

MX Revolution na Mac Mam od wczoraj MX Revolution i nie polecam tej myszy nikomu, kto pracuje z komputerem Mac jako programista lub zwykły użytkownik. Myszka ma poważną wadę - brakuje jej środkowego przycisku. Można próbować go próbować zmapować na przycisk wyszukiwania. Konfiguracja myszy z pomocą oprogramowania Logitech'a to koszmar. Wymiana tego softu na SteerMouse może pomóc - trzeba dużo próbować na co ja już nie mam czasu. Podsumowując, nie jest to mysz dla codziennego użytkownika lub programisty, ponieważ praca z nią nie jest ergonomiczna. Nie jest warta swojej ceny, ponieważ oprogramowanie na Mac'a jest bezużyteczne. PS. Zwracam myszkę do sklepu i wybieram bezprzewodową MightyMouse.

#21 ysa

ysa
  • 4 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 March 2007 - 12:21

Konfiguracja myszy z pomocą oprogramowania Logitech'a to koszmar.
(...) oprogramowanie na Mac'a jest bezużyteczne.

Zgadzam się, Logitech dał dupy, a opinie użytkowników na temat LCC są miażdzące.
Nabyłam VX Revolution kilka dni temu, sam gryzoń jest mniamuśny:) ale soft wywaliłam z hukiem ( po kilku nieudanych reinstalkach:x )
Niestety pozostaje SteerMouse, chyba ze Logitech wypuści działającą wersję ( na co zresztą za bardzo nie liczę)

#22 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 23 September 2008 - 17:02

Wtrące w ten temat swoje pare groszy... Mx Revolution to przypadkiem uznana zostala mysza dla grafikow bo rzeczywistosc jest inna.Co to za myszka dla grafikow ktora ma tylko 800DPI? Myszka poza wygladem ergonomia i dluga zywotoscia baterii oraz kolkiem ktore sprawdza sie tylko w dokumentach nie wnosi zadnej revolucji.Po kilku tgodniach obcowania z nia przesiadlem sie z Powrotem na myszke tkroa smialo polece kazdemu grafikowi pomimo ze jest ona uwieziona na kablu jak wiekszosc Topowych myszek a mianowice chodzi o Logitech G5 Laser (Blue Version).Raz ze myszka lezy idelanie ma sporo programowalnych przyciskow to jeszcze 2000DPI rob swoje w dodatku to czego naprawde potrzeba profesionalnej myszcze to mozliwosc dociazenia jej zeby myszka nie byla lekka jak paczka chusteczek... Nie polecam MX Rev do grafiki natomiast do codziennego uzytku sprawdzi sie wysmienicie oraz wyglad przykuje nie jedno spojrzenie zazdrosnego sasiada :)

#23 iBulkasz

iBulkasz
  • 105 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 November 2009 - 23:12

Mam od wczoraj MX Revolution i nie polecam tej myszy nikomu, kto pracuje z komputerem Mac jako programista lub zwykły użytkownik. Myszka ma poważną wadę - brakuje jej środkowego przycisku. Można próbować go próbować zmapować na przycisk wyszukiwania.
Konfiguracja myszy z pomocą oprogramowania Logitech'a to koszmar. Wymiana tego softu na SteerMouse może pomóc - trzeba dużo próbować na co ja już nie mam czasu.

Podsumowując, nie jest to mysz dla codziennego użytkownika lub programisty, ponieważ praca z nią nie jest ergonomiczna.
Nie jest warta swojej ceny, ponieważ oprogramowanie na Mac'a jest bezużyteczne.

PS. Zwracam myszkę do sklepu i wybieram bezprzewodową MightyMouse.

nie ma środkowego przycisku? jak to możliwe?
właśnie wybieram miedzy Magic Mouse a MX Revolution (wersja na BT) i jedynym argumentem jest 3 przycisk:/

#24 sancruz3

sancruz3
  • 2436 posts

Posted 09 November 2009 - 01:34

A ja polecam G5 logitecha a aktualnie przesiadam sie na G500 ktora nie ma sobie rownych nawet G9x :) bo G500 przebija ja ergonomia :) i ta cena 239 zloty jak za darmo :) Do tego zadnych bateri rozladowywujacych sie i jeszcze odwazniki do wywazenia myszki jak sie komu podoba :) To jest myszka nie jakies Mx Revolution ktory nie jest wart tych pieniadzy juz Roccat Kone jest o wiele lepszy :)

#25 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 10 November 2009 - 15:29

Sancruz3: Miałem G7 (to to samo co G5 tyle że bez ogona) i z przesiadki na MX Revolution jestem zadowolony. G5/G7 mają jedną wadę - nie działają z LCC.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users