Witam. Nabyłem router Linksys E2000. Podłączam go pod Maka wszystko ładnie się konfiguruje ale jak otwieram program do konfiguracji ustawień wyskakuje mi błąd i pisze że program niespodziewanie zakończył swoje działanie. Niestety nie potrafię go uruchomić a potrzebuję żeby przypisać mu inny MAC adres oraz sprawdzić ustawienia. Co może być przyczyną tego że nie chce mi się program uruchomić?

Router Linksys i problem na Maku
Started by
Kamol
, 10 Nov 2010 17:17
5 replies to this topic
Posted 10 November 2010 - 17:17
Posted 10 November 2010 - 18:55
A czemu nie możesz przez przeglądarkę tego zrobić?
adres: 192.168.1.1
login: admin
hasło: admin
To jest na trzeciej stronie instrukcji. Powinny tam być te same funkcje co w programie, a po co zaśmiecać folder z aplikacjami?
Posted 11 November 2010 - 23:46
Zrobiłem jak kazałeś. Połączyłem się lecz niestety neta dalej nie ma. Wpisałem adres IP jaki mam bramki itd. oraz zmieniłem MAC adres na ten z którego aktualnie korzystam. Niestety neta nadal nie ma.
Zrobiłem parę screenów z moimi ustawieniami.
- Tutaj w podałem takie same dane jak w tym 2 screenie. Na tym jest błąd
Zrobiłem parę screenów z moimi ustawieniami.

Posted 12 November 2010 - 00:14
Przypisanie adresu IP pozostaw automatyczny. Natomiast MAC adres ustaw z ręki taki, jaki miałeś na karcie sieciowej pod którą miałeś poprawną konfigurację do internetu. Podpięcie routera - o ile masz poprawny MAC adres nie wiąże się z problemami w dosstępie do internetu - był byś 1 przypadkiem który znam a postawiłem w swoim życiu troszkę sieci.
Sprawdź dokładnie MAC swojej poprzedniej karty sieciowej - bądź routera. Jeśli MAC routera i twojej karty będą takie same też owinno działać. Dla providera ważne jest, by MAC był taki sam taka pseudo ochrona przed dawaniem netu sąsiadowi...
Posted 12 November 2010 - 00:29
Zauważyłem jeden problem z routerem. Pośrodku routera jest przycisk tkai z 2 strzałeczki coś jakby odśwież. Jeżeli konfiguruję router poprzez program dołączony na płycie to lampka nad tym przyciskiem się swieci cały czas na niebiesko. Niestety jeżeli chcę wejść przez strone www do ustawien routera wpisujac admin,admin to nie mogę sie zalogować. Przeczytałem że w tedy muszę wpisać hasło które się generuje w trakcie tej automatycznej konfiguracji. Niestety nigdzie hasło się nie wyświetla i wydaje mi się że zobaczę go dopiero w tedy jak wejdę w ustawienia poprzez program który nie chce mi się odpalić na Maku bo wyskakuje błąd. Natomiast jak nie konfiguruję routera poprzez program tylko od razu wchodzę przez przeglądarkę to normalnie działa hasło i login admin,admin. W tedy lampka się nie świeci :/ tak więc wydaje mi się że to jest przyczyną tego że nie mam netu. Klikam ten przycisk ze strzałkami lampka zaczyna migać i nic się nie dzieje. Nie chce się zaświecić na stałe.
Posted 12 November 2010 - 09:51
Ja mialem linksysa ( dual ) i ...go zamienilem na airport extreme (tez dual ) , wszystkie moje problemy zniknely.Moj problem byl taki,ze mulil mi na 2,4ghz ( ponoc pisza o tym wszedzie ) , jedynie na 5ghz wsio smigalo jak burza.
Ja mialem tez podobny problem do Twojego i sie okazalo,ze moj linksys sie gryzie z ustawieniami modemu (ustawienia operatora mnie blokowaly ), dopiero google mnie uratowalo, bo musialem wyniuchac jak ustawic konkretny modem pod linksysa, dopiero wtedy udalo mi sie wsio ustawic, bez tego nie dalem rady. Jak juz znajdziesz te ustawienia to pozniej sproboj twardy reset ( instrukcja ) i potem podlacz Twoj modem do routera, uruchom plyte instalacyjna, jedz jak pisze,krok po kroku ( pamietajac ,zeby wpisac dane pod konkretny modem ) , podlacz kabel ethernet do kompa, zakoncz instalacje.Wejdz przez www do ustawien i tyle, robisz co chcesz.
mam nadzieje,ze Ci to pomoze
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users